Bet-Club

Serena Williams protiv Radwanske lovi svoj 5. wimbledonski pokal

Subota u Wimbledonu tradicionalno je rezervirana za žensko finale, a sad kada glavni teren ima krov čak ni kiša više ne može utjecati na raspored odigravanja teniske ‘utakmice svih utakmica'. Danas u 15 sati na centralni će teren izaći već poznato lice Serena Williams i Agnieska Radwanska, prva Poljakinja koja će zaigrati finale najprestižnijeg turnira na svijetu.

To što je Serena Williams u finalu Wimbledona ne možemo smatrati neočekivanim jer se radi o djevojci koja je ovaj turnir osvojila čak 4 puta u svojoj bogatoj karijeri. Ipak možda nitko nije očekivao da će se ovako dominantno i sa stilom prošetati do finala u kojem traži svoj peti pokal pobjednice. Na Roland Garrosu je ispala praktički bez ispaljenog metka i počela je djelovati kao da joj se ponovo ne igra tenis što se tijekom njezine karijere znalo periodički događati. Izgleda da je za Wimbledon prikupila snagu i koncentraciju, izbacila sve ostalo iz glave i fokusrala se samo na tenis, a kad je takva ona je jednostavno nepobjediva. Fizički je dominantna u odnosu na sve svoje suparnice, a znanje joj nitko ne može osporiti. U ovom društvu uglavnom mlađih tenisačica Serena sa svojih 30 godina nosi i veliku dozu iskustva koje se u ključnim trenucima uvijek pokaže presudnim pogotovo u velikim mečevima kakav je ovaj danas na ‘svetoj' travi Wimbledona.

Na putu do svog sedmog wimbledonskog finala Serena relativno lako svladala svu konkurenciju. Neočekivano, najviše problema je imala s Jie Zheng 25. nositeljicom turnira. Kineskinja je prvi set dobila u tie-breaku, Serena odgovorila odličnom igrom u drugom setu kojeg je dobila s 6:2 . Treći, odlučujući set donio je veliku dozu napetosti i završio je 9:7 za Williams. Sljedeći susret protiv Yaroslave Shvedove također nije bio lak zadatak za mlađu sestru Williams. Igralo se u 3 seta, a u odlučujućem je Amerikanka odigrala koncentriranije i bolje od svoje suparnice te je on završio 7:5. Nakon ta dva meča u kojima je imala problema Serena kao da je osjetila da bi mogla otići do kraja pa je podigla razinu svoje igre tako visoko da ju u narednim mečevima njene suparnice nisu mogle pratiti. Prošlogodišnju pobjednicu Petru Kvitovu ispratila je kući u dva glatka seta, a nakon nje i Viktoriu Azarenku, 2. nositeljicu turnira. Serena kao da se posebno pali na velike mečeve protiv kvalitetnijih tenisačica koje kraj nje izgledaju kao početnice. Bude li i danas igrala kao u posljednja dva meča teško da je Radwanska može zaustaviti na pohodu do samog kraja. U ovom meču sve ovisi o Williams, bude li igrala svoj najbolji tenis Radwanska to neće moći pratiti, kao što ne može niti jedna tenisačica na svijetu.

Agnieska Radwanska danas će se upisati u povijest kao prva Poljakinja koja je zaigrala finale Wimbledona. Veliko je to dostignuće za ovu 23-godišnju djevojku iz Krakova koja je sad dokazala svoj potencijal koji još iz juniorskih dana nosi u sebi. Kako juniorka osvojila je tri grand slam naslova i bila je među vodećim tenisačicama u toj kategoriji. Prelaskom u profesionlani tenis nije se izgubila već je nastavila istim putem pa je do sad već sakupila prilično lijepu kolekciju od 10 WTA turnira. Grand slamovi su joj ipak bili bolna točka. Dosad je najdalje dogurala do četvrtfinala na Australian Openu i u Wimbledonu 2008. I 2009., ali dalje od te stepenice nije mogla sve do sad.

Na svom putu do finala Radwanska je igrala s lakoćom i bez mnogo problema. U dva seta su padale Vesnina, pa malo poznata Watson, zatim Camila Giorgi iz Italije i tako sve do prve ozbiljnije prepreke Marie Kiriljenko s kojom se morala dobro pomučiti u 3 seta. Na kraju je završilo 7:5,4:6,7:5 za Radwansku iako je taj meč mogao otići i na stranu Kiriljenko. U polufinalu ždrijeb ju je spojio s Njemicom Angelique Kerber i bio je to pravi meč dvije dobre tenisačice koje su tijekom cijelog turnira pokazivale dobru formu. Na kraju je završilo 6:4, 6:3 za Radwansku koja se  tako po prvi put plasirala u finale nekog grand slam turnira. Mora se priznati da je imala lakši ždrijeb od svoje protivnice pa bi za današnji meč mogla sačuvati više svježine. Osim te činjenice sve je na strani prekaljene Amerikanke Williams. Dodatni uteg za Radwansku mogao bi biti i pritisak kojeg će svakako osjetiti kad iziđe pred prepune tribine All England Cluba. Uspije li Williams to pretvoriti u svoju korist put do pobjede bit će joj širom otvoren.

Exit mobile version