Bet-Club

Španjolska i Portugal borbom za Pirineje odlučuju o prvom finalistu

Rasplet europskog prvenstva počinje prvom polufinalnom utakmicom Portugala i Španjolske koja se večeras u 20.45 igra na travi velebne Donbass Arene u Donjecku. Taj impresivni stadion ugostit će dvije još impresivnije nogometne ekipe koje bi svojim nogometnim umijećem trebale biti dostojne ove nogometne pozornice, ali i konačne nagrade, a to je ulazak u finale turnira.

Portugal je na ovaj turnir došao bez mnogo buke i fanfara koje su pratile neke druge reprezentacije. Nitko nije vjerovao da bi momčad koja se teškom mukom dokopala EP-a tek nakon dodatnih kvalifikacija, mogla biti izgledan kandidat za naslov prvaka. Sumnje u portugalsku družinu još su se pojačale kada je ždrijeb odlučio da moraju igrati u skupini smrti, uz bok Njemačke i Nizozemske. I zaista, početak nije obećavao. Poraz od Njemačke na startu turnira, iako minimalan, još je više umanjio šanse Portugala za prolaz skupine. Sljedeća utakmica s Danskom pokazala je da ova momčad ima potencijal. Portugal je slavio rezultatom 3:2 pokazavši u toj utakmici ono što ga je godinama ‘krasilo', a to su oscilacije u igri. Nakon vodstva od 2:0 uspjeli su se dovesti u situaciju da pobjedu spašavaju kasnim golom igrača koji je ušao s klupe. Ipak uspjeli su i zadnja utakmica protiv Nizozemske bila im je sve ili ništa. I kako to obično biva Portugal je iskoristio neslogu i anarhiju koja je vladala u momčadi Nizozemske i slavio s 2:1 što je bilo dovoljno za prolaz skupine. U četvrtfinalu su imali najlakšeg protivnika, barem na ‘papiru', ali upravo je to bio dodatni uteg na nogama igrača Paula Benta. Portugal je bio favorit, a to nije lako opravdati što se i pokazalo na terenu gdje je Selecao dominirao i stvarao šanse, ali bez pogotka. Tek pred kraj utakmice zabili su jedan gol i to preko svog najboljeg igrača C. Ronalda koji u cijeloj ovoj priči zaslužuje posebnu pozornost.

Na Euro je došao kao prvak Primere, s preko 60 golova u tekućoj sezoni i logično je da se od njega mnogo očekivalo. Najveća zvijezda natjecanja na svojim je leđima nosio abicije cijele nacije i malo je reći da ih u prve dvije utakmice nije ispunio. Promašaji protiv Njemačke, a posebno oni protiv Danske ugrozili su ambicije cijele momčadi jer Ronaldo nije djelovao kao stroj kakvog ljudi poznaju iz Real Madrida. Kritike su se slijevale sa svih strana što je izgleda urodilo plodom jer je u ključnoj utakmici s Nizozemskom Ronaldo naprosto briljirao i ponovo razjapio vilice nogometnih zaljubljenika ostavivši ih u nevjerici. Praktično sam je odigrao simultanku protiv Tulipana, zabio im dva gola i pogodio dvije stative, driblao i asistirao te ponudio izvedbu koja vjerno oslikava kako izgleda najbolji igrač na svijetu. Protiv Češke je nastavio u istom tempu, ponovo pogodio dvije vratnice te zabio jedini gol na susretu koji se pokazao vrijednim polufinala.

No sa Španjolskom će Ronaldu i društvu biti sve samo ne lako. Igrati protiv najmoćnije reprezentacije svijeta koja na svom putu prema trećem uzastopnom naslovu ruši sve rekorde, sve je samo ne lagan zadatak pa čak i za igrača koji dobar poput Ronalda. Da bi se nadigralo Furiju trebat će mnogo više od jednog raspoloženog igrača. Cijela momčad mora odigrati utakmicu života, a posebno obrana koja s Alvesom, Pereirom, Coentraom i Pepeom mora biti na visini zadatka. Pepe je posebno bitan u obrambenom dijelu jer njegova točnost u duelima na ovom prvenstvu zaista oduševljava i ode li Portugal do kraja mogao bi biti proglašen najboljim obrambenim igračem turnira. No on je poznat i po svojim ‘žutim minutama' koje posebno do izražaja dolaze protiv Busquetsa, Xavija i ostalog društva iz Barcelone. Takvi ispadi često su znali njegove momčadi koštati dobrog rezultata, a njega crvenog kartona, ali bude li to danas onaj Pepe profesionalac Portugal će imati čvrst oslonac u obrani. Vezni red Portugala saszoji se od tehnički potkovanih igrača Moutinha, Velosa i Meirelesa koji su međusobno vrlo slični i imaju kvalitetu da uzmu loptu Španjolcima te je barem nakratko zadrže u svom posjedu. Naravno oni će biti ključni za serviranje točnih lopti prema Naniju i Ronaldu koji će s bokova sijati paniku po obrani Furije. Nani i Ronaldo imaju specifičnu ulogu u momčadi jer su ujedno i krila i napadači. Portugal je slab na poziciji centarfora još otkako je u mirovinu otišao Pedro Pauleta, pa se taj deficit pokriva davanjem veće slobode krilnim igračima koji često ulaze u šansu za pogodak. Nanija se još čeka kada je gol u pitanju, a uspije li zabiti Španjolcima skinuo bi breme očekivanja s leđa samo jednog čovjeka, Cristiana Ronalda.

Ako se Portugal oslanja na učinak jednog ekstra-moćnog igrača što reći za Španjolsku koja posjeduje kolektiv sastavljen od barem 6-7 mini čarobnjaka koji svojom magijom očaraju svakog protivnika i onda ih svojim beskonačnim dodavnjaima hipnotiziraju, uspavaju da bi ga potom iz tog sna probudili tek kada zabiju gol ili dva, a tada je za povratak obično već kasno. Španjolska igra svoj nogomet bez obzira na ime protivnika jer on se obično prilagođava njima. Stil igre tiki-taka doveden je do savršenstva, a u izvedbi Inieste, Xavija, Alonsa i društva djeluje nezaustavljivo. Vezna linija je početak i kraj ove momčadi, ona je srce ekipe koja svojim dodavanjima lomi protivnika fizički tjerajući ga da trkom pokriva veliku količinu prostora, ali i psihološki jer se katkad čini da samo uzalud trčiš za loptom koja je uvijek vrlo blizu, ali rijetko dohvatljiva. Dvojba pred utakmicu s Portugalom je samo hoće li trener Furije Vincente Del Bosque u igru poslati napadača. La Roja je od svoje četiri utakmice dvije započela bez ijednog napadača. To je izazvalo kritike na račun Del Bosquea koji ima Llorentea, Negreda, Torresa i Pedra no čini se da im ne vjeruje previše. Nešto malo je odigrao Torres zabio 2 gola Ircima, ali ukupno nije zadovoljio pa bi se iskusni Vincente mogao okrenuti igri s lažnom špicom koju obično igra Cesc Fabregas. To bi mogla biti i taktička zamka jer kada na terenu nemate napadača protivnik ne zna od kud mu prijeti najveća opasnost i nije svjestan da ona zapravo prijeti sa svih strana.

Bitka za Pirineje trebala bi biti nogometna poslastica jer se radi ne samo o sudaru Portugala i Španjolske nego je ovo djelomično i ogled Reala i Barcelone iako to nitko od igrača ne želi priznati. Sve ovo u kombinaciji s visokim ulogom koji je u igri garantira vrhunsku nogometnu predstavu u kojoj ćemo moći uživati.

Exit mobile version