Bet-Club

Svjetski rukomet preselio u Španjolsku. Može li itko stati na kraj Francuzima?

Rukomet je ponovo u modi. Sutra će u Španjolskoj početi 23. Svjetsko rukometno prvenstvo na kojem će se u četiri skupine natjecati 24 reprezentacije. Iz svake skupine proći će njih četiri, a u sljedećem krugu nema više formiranja nove skupine nego se odmah pristupa knock-out sistemu natjecanja. To je novitet u odnosu na prošlo svjetsko prvenstvo, no čini se da će to biti jedina novost jer je raspored rukometnih snaga u svijetu ostao nepromijenjen.

U skupini A jasno se vide odnosi snaga već na prvi pogled. Njemačka i Francuska ne bi trebale imati problema u skupini koju dijele s Argentinom, Tunisom, Crnom Gorom i Brazilom. Te dvije reprezentacije sigurno idu dalje, a ispasti mogu samo ako se ne pojave na turniru.

Njemačka možda nije jaka kao nekada, ali još uvijek spada u krug reprezentacija koje se mogu boriti za medalju. Šest godina prošlo je od osvajanja posljednje medalje na SP pa se sada nadaju da bi mogli prekinuti taj crni niz. Neće im biti lako, ali to su Nijemci, a oni se nikada ne predaju. Uostalom svi njihovi igrači dolaze iz Bundeslige, najjače lige svijeta i neće im biti problem odgovoriti zahtjevima ovog napornog ritma igranja. Glavna konkurencija u skupini će im biti francuski ”dream team”, momčad koja zadnjih nekoliko godina osvaja se moguće trofeje. Vidjet ćemo kako će se snaći sada kad je njihov najbolji igrač Nikola Karabatić potresen skandalom oko namještanja utakmica i hoće li ga to destabilizirati ili će mu dati novi motiv da pokaže što zna. Osim njega tu je i ”hobotnica” Omeyer, ponajbolji lijevi vanjski Daniel Narcisse, pakleni Abalo… Sve je dakle za Francuze po starom, dolaze u najjačem sastavu i nadaju se zlatu. Na ostatku svijeta je da ih pokuša zaustaviti.

Za druga dva mjesta u skupini koja donose prolaz vjerojatno će se boriti Tunis, koji ima velike šanse, te Argentina i Brazil. Crna Gora trebala bi se pokazati kao autsajder ove skupine, ali će biti zanimljivo vidjeti okršaj Brazila i Argentine  koji bi lako mogao odlučivati o prolasku skupine.

U skupini B situacija bi trebala biti još jasnija jer se već sada mogu razabrati četiri momčadi koje će proći skupinu, pitanje je samo u kakvom redoslijedu. Rusija, Island, Makedonija i Danska trebale bi iza sebe ostaviti Čile i Katar, dvije momčadi kojima je ovo samo jedno školovanje za budućnost.

Od ove četiri momčadi koje će vjerojatno proći Danska i Rusija bi trebale odlučivati o prvom mjestu u skupini, a Island i Makedonija o preostala dva. No vrlo je lako moguće da Island pokuša napraviti i nešto više jer njihvo brzi rukomet može naštetiti svakome pa nie nemoguće da dečki sa ”zaleđenog otoka” iznenade i naprave nered u vrhu skupine.

Situacija u skupini C nije tako kristalno jasna. Jasno je samo da Saudijska Arabija nema šanse za prolaz i da će zajedno s njima vjerojatno ispasti i Bjelorusija. Slovenija, Srbija, Poljska i Južna Koreja ”potući” će se za ostale četiri pozicije. Najlošije u tom društvu kotira Južna Koreja, ali ne treba zaboraviti da je to jedina azijska reprezentacija koja iz godine u godinu napreduje i ostvaruje sve bolje rezultate. Srbija je načelno ovdje favorit, ali to kod naših susjeda ništa ne znači jer su skloni ogromnom amplitudama u svojim izvedbama. Ilić i Vujin i dalje će biti najveća opasnost za njihove protivnike, a poznato je da kada njih dvojica igraju da igra i Srbija. Poljska će u ovom društvu odraditi dobar posao jer je to reprezentacija koja možda nije sposobna za osvajanje medalje, ali je uvijek tu negdje pri vrhu.

Posljednja skupina D nama je najzanimljivija jer se u njoj nalaze naši obožavani Kauboji. Sportski kolektiv koji nas već 10 goina konstantno uveseljava i donosi našoj maloj zemlji velike sportske uspjehe. No ova skupina nije zanimljva samo zbog njih. Ovdje je i Španjolska koja će uz Hrvatsku biti favorit za prvo mjesto skupine, a tu su još neugodni Egipat, Alžir i Mađarska. Od Australije se očekuje da ne bude prijetnja te da svoje putovanje završi već u skupini.

Dakle, Hrvatska i Španjolska u ovom društvu bi trebale biti sigurne za prve dvije pozicije, Mađarska bi trebala dohvatiti jednu od preostale dvije, a bitka za posljednje mjesto koje vodi dalje će se voditi između Egipta i Alžira s tim da po kvaliteti Egipat ipak ima malu prednost.

Hrvatska na ovo prvenstvo ide u sastavu: vratari- Alilović i Ivić; krila- Čupić, Horvat, Štrlek, L. Šprem; kružni- Vori, Musa, Marić; desni vanjski- Kopljar, Stepančić; srednji vanjski- Duvnjak, Vuković; lijevi vanjski- Lacković i Gojun, Mandalinić, Bičanić. Od ekipe koja je prije točno 10 godina osvojila zlato u Portugalu ostao je samo Blaž Lacković, dakle radi se o totalnoj smjeni generacija. Simbolično je to najavio Goluža nepozivanjem Ivana Balića, čovjeka i rukometaša koji je godinama bio zaštitni znak ove momčadi i postao brend, ali za razliku od nekih ne samoprozvani. Način na koji je trust ”mozgova” Gobac-Goluža odbacio najboljeg svih vremena je sramotan i nedostojan vodstva jednog tako uspješnog sportskog kolektiva kakav je naša rukometna reprezentacija. No što je, tu je ostatak momčadi će vjerojatno pokušati dati sve od sebe da napravi najbolje što zna, a Hrvatska je i dalje u krugu favorita za osvajanje medalje. To vjerojatno neće biti ona zlatna, ali polufinale bi se trebalo dohvatiti pa onda što bude.

Španjolska, osam gradova, devet dvorana, 24 reprezentacije i vrh svjetskog rukometa. Zabava može početi. Od sutra je sezona lova na Francuze otvorena. Odgovore ćemo saznati u sljedeća dva tjedna.

Exit mobile version