Bet-Club

Tko će se pridružiti Španjolskoj u finalu?

Predzadnja utakmica na ovom europskom prvenstvu donosi nam nogometni klasik u kojem glavne uloge igraju Njemačka i Italija. Pobjednik tog dvoboja dat će nam odgovor na pitanje tko će se pridružiti Španjolskoj u finalu i tko će dobiti priliku zaigrati za vječnu slavu koju donosi eventualno osvajanje ovog natjecanja.

Puno prije početka natjecanja Njemačka je već bila proglašena glavnim favoritom za zlato no nije to bilo klasično napumpavanje atmosfere od strane njemačkih medija nego su i sami igrači zajedno s trenerom Joachimom Lowom javno iskazivali svoje ambicije za osvajanje europskog nogometnog Olimpa. Na taj način na svoja su leđa stavili veliku odgovornost koju zasad više nego uvjerljivo pravdaju. Skupinu su prošli uvjerljivo, kako jedina momčad koja je upisala sve tri pobjede. Rutinski su riješili problem zvan Portugal, zatim su pobijedili i Nizozemce te za kraj s 2:1 izbacili i Dansku. Četvrtfinale spojilo ih je s uvijek neugodnim Grcima, ali i za njihov nogomet Panzeri su našli lijeka. Strpali su im četiri komada te se prilično lako i bez previše stresa plasirali u polufinale. Zastrašujuća činjenica je bila da je Njemačka Grke odradila odmarajući neke ključne igrače poput Gomeza, a da se to nije osjetilo u njihovoj izvedbi. Na taj način poslali su poruku da su kompletni, jaki i spremni za najviše domete.

Talijani će za njih biti pravi ispit jer nas povijest uči da Njemačka nikada nije imala puno sreće u njihovim međusobnim utakmicama. Tradicija ne mora puno značiti za današnji susret, ali indikativan je podatak da Njemačka u službenim susretima nikada nije pobijedila Italiju. To je vjerojatno određeno opterećenje na ovoj generaciji igrača, ali ako žele uzeti ono po što su došli moraju znati rušiti barijere i prepreke ne samo na travnjaku nego i u svojim glavama. Tradicija možda jest na strani Talijana, ali sve ostalo ide njima u prilog. Low na raspolaganju ima više nogometaša koji mogu odgovoriti zahtjevima ovakve utakmice, a i svježina je na strani njegovih igrača. Njemačka je imala 2 dana odmora više, a uz to su Talijani s Engleskom igrali utakmicu od 120 minuta te su se doatno iscrpili. Velika je to prednost u ovakvom zgusnutom rasporedu igranja, pogotovo ako se uđe u produžetke u kojima je svježina glavni faktor.

Izbornik Low večeras neće mnogo eksperimentirati sa sastavom. Na teren idu samo oni najbolji, a moguće dvojbe mogle bi biti samo one između Gomeza i Klosea te Podolskog i Schurrlea. Ostatak momčadi je poznat. Obrana s Badstuberom, Lahmom, Boatengom i Hummelsom trebala bi biti lijek za Balotellija i društvo dok će se igra graditi preko Ozila i Schweinsteigera koji su srce i duša današnje Njemačke.

Italiju se u ovoj utakmici možda ne doživljava kao favorita, ali kad je tako baš tada su Azurri najopasniji. Situaciju pred današnji dovboj možda je najbolje opisao Andrea Pirlo kada je rekao: „Nijemci nas se boje“. Vjerojatno nije puno pogriješio kad je to izjavio no tom izjavom zapravo je skrenuo pozornost sa svoje reprezentacije prebacivši na taj način teret favorita na svoje protivnike. Italija ionako nema mnogo vremena za medijska prepucavanja i pumpanje atmosfere. Oni se moraju dobro regenerirati od naporne utakmice s Engleskom što je prvi uvjet za dobar rezultat. Nogomet kakav su Talijani pokazali na ovom turniru iziskuje dobru pripremu pogotovo za Talijane koji nisu navikli igrati na način kakav igraju danas, pod vodstvom Prandellija. Italija se preobrazila iz dekadentne momčadi koja je kroz povijest svoju igru bazirala samo na obrani u napadačku i atraktivnu ekipu koja brzim protikom lopte traži šansu za gol. Više im nije glavna premisa kako primiti gol manje nego kako zabiti gol više, a to je za momčad koja je izmislila catenaccio veliki korak naprijed i velika promjena.

Prandelli je već najavio da će na teren u ovoj utakmici poslati samo najsvježije igrače, a bude li se toga držao to znači da na terenu nećemo vidjeti Giorgija Chiellinija i Danielea De Rossija, dvije najjače obrambene karike Italije. Obojica imaju problema s ozljedama i bit će znaimljivo vidjeti kako će Prandelli prikriti njihov izostanak. To sigurno neće moći napraviti samo zamjenom igrač za igrača nego će cijela momčad morati promijeniti svoj stil igre sad kad u njezinoj momčadi nedostaju dva ovako važna osiguraća. Vjerojatno je da će se izbornik odlučiti za igru samo s jednim napadačem, a da će na umjesto Cassana staviti još jednog veznog igrača kako bi zgusnuo sredinu terena i tako usporio protočnost lopte Njemačkoj. Mnogo će ovisti i o inspiraciji Andree Pirla, produžene trenerove ruke na terenu. On svojim znanjem i autoritetom može biti igrač prevage i odluke kao što je to bio i dosad. Svaki prekid koji on bude izvodio bit će prava opasnost za Nijemce, a njegove točne lopte u dubinu i iza leđa protivničke obrane biti će pola gola za Italiju. Za ostatak posla trebao bi se pobrinuti Balotelli, ali Super Mario nikada nije sigurna oklada. On je u stanju zabiti sve, ali i promašiti čudo. Bude li danas njegov dan Talijani se imaju čemu nadati.

Exit mobile version