Bet-Club

Traže se posljednji četvrtfinalisti EP-a

Večeras ćemo doznati tko će se iz grupe D pridružiti ostalim četvrtfinalistima ovog Eura. Situacija je zapravo vrlo jednostavna jer Engleska i Francuska ključeve prolaska drže u svojim rukama i uz malo sreće i dobre igre trebale bi se večeras plasirati u daljnju fazu natjecanja.

Francuska će zaigrati s pomalo osramoćenom Švedskom. Skandinavci su na ovaj Euro došli s velikim ambicijama, ali one su brzo potonule već nakon prvog kola i Ševčenkove simultanke koja ih je ostavila bez bodova. Ni Englezi nisu bili milostivi pa su im uzeli već dobivenu utakmicu i sad se Švedska nalazi u neugodnoj situaciji da pred zadnje kolo nema niti jedan bod. Večeras im ni sva tri boda ništa ne znače osim zaliječenja ranjenog ponosa. Ibrahimović i njegovi ‘pomagači' odigrat će utakmicu za ponos i potvrdu vrijednosti. Moraju dokazati da ni oni nisu ovdje došli slučajno. Izbornik Hamren već je najavio da će utakmicu početi njegove najjače snage. To ne vrijedi samo za Elmandera i Elma koji su ozlijeđeni pa će ovaj susret gledati s tribine.

S druge strane stajat će im Francuska koja je prva sa 4 boda na kontu i samo joj bod nedostaje da i teoretski potvrdi svoj prolaz. U nekim kombinacijama Tricolori mogu proći čak i ako izgube večerašnju utakmicu, ali ne vjerujemo da bi se Laurent Blanc htio kockati i prepuštati svoju sudbinu u tuđe ruke. Francuzi moraju odraditi posao što tiše i neprimjetnije jer je njima ovaj turnir svojevrsno pranje grijeha nakon Južne Afrike i kaosa kojim su tada zabavljali cijeli svijet i u isto vrijeme sramotili francusko ime. Sada ne žele mnogo medijske pozornosti, ali u isto vrijeme djeluju kao pritajeni favoriti koji znaju koliko vrijede i kako doći do konačnog cilja. Blanc je posložio odličnu i potentnu momčad s nekoliko velikih zvijezda svjetskog nogometa, ali bez egomanije kakva primjerice viđena u reprezentaciji Nizozemske. Ovdje se zna tko što radi, a zato je zaslužan ponajprije trener kojeg se sluša i poštuje.

Za večerašnji susret Blanc ima samo jedan problem. Yohan Cabaye ozlijeđen je i vjerojatno se neće oporaviti do utakmice pa bi na njegovo mjesto trebao uskočiti Yann M'Villa. Za večerašnju utakmicu to će biti sasvim solidno rješenje iako bi izostanak Cabayea na duže vrijeme mogao predstavljati ozbiljan hendikep za Francusku. Svi ostali igrači su spremni i zaigrat će u praktično istom sastavu kakav je bio u prve dvije utakmice. To znači da će Šveđani imat težak posao da održe svoju mrežu čistom, a lako bi im se moglo dogoditi da kao Irska i Nizozemska odu s ovog natjecanja bez ijednog boda.

Druga utakmica dana rezultatski će biti mnogo zanimljivija. I Ukrajina i Engleska imaju realne šanse za prolazak skupine pa će biti zanimljivo vidjeti tko će uspjeti. Sve prognoze govore da bi to trebali biti Englezi, ali ovo EP već nam je donijelo nekoliko iznenađenja i bilo bi nepošteno unaprijed otpisivati domaćina. Ukrajinci su vjerojatno prije ovog prvenstva sanjali da pred svojim navijačima u zadnjem kolu odlučuju o svojoj sudbini. Imaju priliku učiniti ono što Poljska nije uspjela i na kraju otići u četvrtfinale kao jedini domaćin. Kvalitetom zaostaju za Englezima, ali možda na žar i srčanost te uz pomoć svoje publike uspiju napraviti čudo i izbaciti Tri Lava iz četvrtfinala. Za to će im trebati odlična momčadska predstava, mnogo sreće i Andrij Ševčenko. Legendarni nogometaš možda je ušao u pozne nogometne godine , ali je i dalje jedina istinska klasa u ovoj momčadi. Uz to suigrači ga vole, a za navijače je bog. Sruši li Engleze postat će narodni heroj o kojem će se pisati u povijesnim udžbenicima. To je ono što bi moglo motivirati velikog Andrija jer novac, karijeru i slavu ima, ali ovo mu je posljednje veliko natjecanje za svoju domovinu, a to se ne može platiti.

Engleska mirno i tiho plovi ovim turnirom i nadomak je prolaza skupine. Uzme li bod Ukrajincima priča je završena i Englezi će unatoč nepovjerenju s kojim su ispraćeni na EP napraviti dobar rezultat. U prošlom kolu protiv Švedske su pokazali da imaju karakter velike momčadi kada su se vratili iz mrtvih prelijepim pogotkom Dannyja Welbecka koji im je donio sva tri boda. Večeras će Engleska biti još dodatno ojačana povratkom Waynea Rooneyja u momčad. On je igrač koji donosi višu dimenziju u igru Tri Lava i predstavljat će ozbiljno pojačanje Hodgsonovoj momčadi. Ostatak momčadi ne bi se trebao previše mijenjati jer ako je ova momčad bila u stanju zaraditi 4 boda dosad onda bi pojačana Roonyjem trebala lako uzeti taj 1 bod koji donosi četvrtfinale.

 

Exit mobile version