Bet-Club

Traže se putnici u treće pretkolo Lige prvaka

Lov za Ligom prvaka nastavlja se danas uzvratnim utakmicama drugog kola kvalifikacija. Neki klubovi već su u prvim utakmicama riješili pitanje prolaska i sad im preostaje samo odraditi posao u narednih 90 minuta dok će drugi imati ozbiljan zadatak da nadoknade zaostatke iz prvih utakmica.

U skupinu klubova koji ne moraju previše strepjeti nad današnjom utakmicom ističe se finski HJK koji je u prvoj utakmici ne samo osigurao prolazak dalje nego je i ponizio i osramotio svog protivnika KR Reykajvika rezultatom 7:0. Nakon tako uvjerljive predstave Finaca ne treba biti ekspert da bi se zaključilo tko će proći dalje u ovom dvoboju. Pitanje je jedino kako će se Reykjavik danas provesti na terenu i hoće li doživjeti još jedan rezultatski potop. Sudeći po prvoj utakmici takav scenarij vrlo je izgledan. Još jedan gotovo sigurni putnik u sljedeću fazu natjecanja je azerbejdžanski Neftci. Nogometaši iz Bakua uvjerljivom su predstavom pobijedili Zestafoni i osigurali si tri pogotka prednosti pred današnji uzvrat što bi im trebalo biti i više nego dovoljno za prolaz preko skromnog Gruzijskog kluba kakav je Zestafoni. Skupinu sigurnih putnika u sljedeće kolo zatvara beogradski Partizan. ‘Crno beli' su u prvoj utakmici protiv Vallette odradili dobar posao na gostujućem terenu gdje su zabili četiri pogotka. Ipak, jednog su i primili no to je ipak samo gol koji će uljepšati dojam za Maltežane. Partizan je daleko kvalitetnija momčad od Vallette i to će večeras na svom domaćem stadionu ponovo potvrditi.

Skupinu onih koji bi trebali proći dalje, ali će se još za to morati pomučiti otvaramo s Baselom. Švicarce smo slobodno mogli staviti i u skupinu klubova koji sigurno prolaze, ali rezultat od 2:0 iz prve utakmice ipak ostavlja prostora za Floru da pokuša nešto učiniti i eventualno iznenadi svog daleko uglednijeg takmaca. I veće prednosti su se znale ispuštati, ali ako uzmemo u obzir da Basel večeras igra na svom terenu, pred svojom publikom i da je nemjerljivo kvalitetnija momčad teško da se može dogoditi neki čudesni scenarij u kojem bi Flora prošla dalje.

Utakmica Šerifa i Ulissesa neće biti tako jednostavna za Moldavce. Šerif ima prednost od 1:0 iz prve utakmice i ima prednost gola u gostima no uspiju li Armenci zabiti rani pogodak utakmica bi mogla ući u neizvjesne vode. Kvaliteta Šerifa dobro je poznata svim navijačima zagrebačkog Dinama koji je na svojoj koži osjetio da ne treba podcjenjivati suparnike iz egzotičnih nogometnih zemalja kad su ga Moldavci prije dvije godine izbacili iz Lige prvaka. To potvrđuje da Šerif ima iskustva u ovakvim utakmicama i da su redoviti protagonisti kvalifikacija Lige prvaka te da su u stanju izbaciti i veće klubove nego što je njihov današnji protivnik. Slična priča je i s utakmicom Libereca i Shakhtera. Česi imaju prednost od 1:0 iz prve utakmice koju su igrali u gostima što bi im trebalo biti dovoljno da danas na svom terenu riješe problem zvan Shakhter. Ne, ne radi se ovdje o velikom ukrajinskom Shakhtaru našeg Darija Srne nego o njegovom imenjaku iz Kazahstana koji nije ni blizu toliko moćan. Poznato je da svi klubovi iz zemalja bivšeg SSSR-a igraju čvrst i beskompromisan nogomet pa zato Libereca danas ne očekuje nimalo lak posao, ali u svakom slučaju Česi imaju bolju startnu poziciju u današnji ogled pa bi uz jednu angažiranu nogometnu prezentaciju ipak trebali proći dalje.

Utakmice koje su potpuno otvorene po pitanju prolaska u sljedeći krug predvodi susret Red Bull Salzburga i Dudelangea iz Luksemburga. Ta utakmica ujedno je bila i najveće iznenađenje u prošlog tjedna jer je malo tko očekivao da bi Luksemburžani mogli pobijediti daleko uglednije suparnike iz Austrije. Ipak ‘čudo' se dogodilo pa sad Red Bull mora dobro raširiti krila ako želi stići prednosti Dudelangea. Sreća u nesreći za Austrijance je što igraju na svom stadionu, a teško je očekivati da bi mogli opet izgubiti od ‘Liliputanaca' iz Luksemburga. No prva utakmica ipak je pokazala da se čak i u ovoj fazi natjecanja čuda događaju i da se bez ozbiljnog pristupa ne može igrati na ovoj razini. Pregled današnjih utakmica završit ćemo susretom Schamrok Roversa i Ekranasa. Prvi susret završio je 0:0 i s te strane još uvijek je sve otvoreno. Kvalitetom ove dvije momčadi ne odskaču puno jedna od druge- obje igraju tvrd nogomet s puno discipline i obranom kao mišlju vodiljom. Nije to mamac za gledatelje, ali taj pristup je svakako u službi rezultata jer koji god od ova dva kluba prođe dalje to će biti kraj njegovog europskog puta (bilo koji protivnik sljedeće runde bit će za njih nepremostiv) pa je njima ovo kao finale Lige prvaka. Litvanci su ipak bliže prolasku jer su Irci pokockali svoju šansu u prvoj utakmici na svom terenu.

 

Exit mobile version