Bet-Club

Vječiti derbi – utakmica za umjetnički dojam

Danas je na rasporedu najbolje od hrvatskog nogometa. Dinamo i Hajduk sastat će se u svom 56. prvenstvenom derbiju, a statistika govori da je Dinamo malo uspješniji sa svoje 23 pobjede naspram Hajdukovih 20. Današnja utakmica nema pretjeranu rezultatsku važnost jer će Dinamo bez obzira na ishod utakmice ostati uvjerljivo prvi na tablici, ali derbi ima naboj i psihološku važnost koja se ne mjeri samo u bodovima.

U Modrom taboru ovu utakmicu dočekuju kao test vlasitih mogućnosti. Ovo je prva, a možda i jedina utakmica ovog proljeća koja će moći poslužiti Čačiću kao ispit kvalitete i motiviranosti njegovih igrača. Razumljivo je da Dinamove zvjezdice ne pronalaze poseban motiv kada igraju protiv Lučkog ili Karlovca, ali Hajduk je uvijek poseban motiv čak i u situaciji kada Dinamovci imaju 10 bodova viška uoči derbija. Kvaliteta je daleko na Dinamovoj strani, zapravo kada bi Dinamo sastavio močad rezervnih igrača i ona bi vjerojatno bila ispred Hajduka na prevnstvenoj tablici. Samo si Dinamo može priuštiti luksuz da mu na klupi sjede igrači kao poput Bišćana, Šimunića, Krstanovića ili Pokrivača, a da pri tom njegova igra ne trpi. Svi ovi igrači predstavljali bi velika pojačanja za bilo koji klub u HNL-u pa tako i za Hajduk, a to dovoljno govori o odnosu snaga na večerašnjoj utakmici. Još jedna prednost za Dinamo trebao bi biti domaći travnjak iako se to na Maksimiru nikad sa sigurnošću ne može reći. Igrači na svom terenu igraju pomalo u grču, a za to su zaslužni njihovi vlastiti navijači koji često pogrdnim navijanjem prozivaju njih i upravu kluba. Sve to stvara negativnu i napetu atmosferu koja udaljava široke mase s Maksimirskog stadiona. Maksimir neće biti pun niti na ovom derbiju. Bude li na tribinama 15 tisuća ljudi to će biti ogroman uspjeh s obzirom na to kakva atmosfera vlada u Zagrebu kada se radi o Dinamu.

Što se tiče postave Dinama koja će istrčati na travnjak ona se neće previše mijenjati u odnosu na prošle susrete. Kelava na golu, ispred njega stoperski par Vida i Tonel, a na bokovima Pivarić i Vrsaljko. U veznom redu za defanzivne zadaće bit će zaduženi Badelj i Leko dok će ispred njih biti Rukavina, Sammir i Kovačić. Ono što taj trojac veznjaka ‘zakuha' Beqiraj će pokušati pospremiti iza leđa Hajdukovog vratara. Iz ove postave je jasno da će glavni igrač na terenu biti Sammir. Ćudljivi Brazilac opet se zaželio nogometa, a kada je na terenu onda je i centralna figura Dinama od koje kreću sve akcije. Biti će zanimljivo vidjeti njegov dvoboj sa Srđanom Andrićem i način na koji će se Hajdukova obrana nositi s njime. Dobije li Sammir dvoboj protiv Andrića utakmica je već napola riješena u Dinamovu korist. Za drugu polovicu trebala bi se pobrinuti obrana na čelu sa Tonelom i Vidom koja će morati zaustaviti Vukušića i Sharbinija- dvije najveće Hajdukove prijetnje. Modra obrana je do sada u prvenstvu primila samo 7 golova i po tome spada u top 5 u Europi. To je još jedan podatak dominacije zagrebačkih plavih u domaćoj ligi i još jedan oslonac za Antu Čačića pred njegov prvi Vječiti derbi.

Imperativ rezultata pred današnji susret nema ni Krasimir Balakov. I on je svjestan ogromne razlike između Dinama i ostatka lige, ali to sigurno ne znači da će se unaprijed predati. Moglo bi se reći da je uloga autsajdera ujedno i najveća snaga Hajduka pred današnji derbi. Bili nemaju što izgubiti, za njih igra samo pobjeda koja im nije toliko važna zbog 3 boda nego zbog nemira kojeg bi posijali u Dinamovo dvorište. Uđu li Sharbini i društvo u utakmicu sa željom da se nadigravaju mogli bi stvoriti mnogo problema Dinamu. Balakov bi se trebao poslužiti utakmicom protiv Zagreba, odigranoj prije 2 tjedna, kao vodiljom kada bude postavljao momčad za susret u Maksimiru. Takav razigran i maštovit Hajduk bez taktičkih okova može parirati Dinamu.

Ključni igrač Hajduka na ovoj utakmici bit će Anas Sharbini. Grobničanin koji igra po sistemu toplo-hladno temelj je Hajdukovih napadačkih ambicija i ako on ne bude u pravom izdanju onda se Hajduk nema čemu nadati. Sharbini je svoj talent do sad pokazivao na mahove, a utakmica protiv Dinamovih stopera biti će test njegove vrijednosti. U pomoć će mu morati doći i Vukušić, Ozobić i Gabrić jer pojedinac, koliko god dobar bio, ne može sam dobiti utakmicu. Hajdukov recept je jednostavan- odigrati sa srcem, momčadski i napadački pa što bude. Nikakav defanzivni pristup neće im se isplatiti, ni sportski ni bodovno, a daju li sve od sebe i ipak izgube barem si neće imati što za prigovoriti.

Hajduk i Dinamo u današnjem derbiju imaju samo jedan zadatak, a to je zabaviti publiku koja je željnda dobrog domaćeg nogometa. U ligi koja jedva opstaje ova dva kluba su jedina koja nam takav nogomet mogu pružiti. Vrijeme je da derbiji prestanu biti sukobi na granici incidenta i da postanu nogometni spektakl kakav zaslužuje zemlja čija je reprezentacija deseta na FIFA-inoj ljestvici. Ovaj susret rezultatski  nije presudan niti važan za nastavka prvenstva, ali ostavi li dobar umjetnički dojam mogao bi djelomično isprat gorak okus ove tmurne nogometne godine u HNL-u

Exit mobile version