Jump to content
Hordaš

Bono ostaje bez BiH pasoša

Recommended Posts

<h1 class="naslov nshowtime">ono ostaje bez pasoša BiH?</h1> Frontmen čuvenog irskog benda "U2" Bono ostaće bez pasoša BiH, koji mu je 1997. godine uručio lično Alija Izetbegović, saznaje "Press RS". Posted Image Pozivajući se na izvore bliske Vijeću ministara BiH, list navodi da će irski pjevač, koji se nedavno pohvalio da mu je pasoš BiH "najvrijednija nagrada u životu", morati da vrati putne isprave, jer mu je dodjeljena nezakonito, budući da Zakon o državljanstvu BiH uopšte ne poznaje institut počasnog pasoša.

 

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović rekao je da je će slučaj Bona biti provjeren i da će mu vlasti BiH oduzeti pasoš, ukoliko se utvrdi da mu je dodjeljen mimo zakona.

 

"Nažalost, mi ne posjedujemo podatke o tome ko je i na koji način u prošlosti dodjeljivao počasne pasoše, ali bi to trebalo biti utvrđeno u procesu revizije. Ako utvrdimo da je pasoš dobijen mimo zakonske procedure, nećemo imati drugog izbora nego da ga oduzmemo. Nema tog kredita ni za koga, pa ni za Bona", istakao je Nović.

 

Dževad Galijašević rekao je da slučaj "Bono" treba da skrene pažnju na dodjelu takozvanih počasnih pasoša, koje su tokom i poslije rata dijelile tadašnje vlasti u Sarajevu.

 

On je istakao da irski pjevač svakako ne može biti sporan kao nosilac pasoša, ali da može da bude sporna procedura koja je pratila izdavanje državljanstva BiH frontmenu "U2", napomenuvši da su "počasni pasoši" u nekim drugim slučajevima poslužili kao pokriće za dodjelu putnih isprava mnogim sumnjivim licima.

 

Komisija za reviziju državljanstva je do februara ove godine oduzela državljanstvo BiH od 900 osoba, uglavnom bivših mudžahedina. Poslije isteka njihovog mandata, svi poslovi vezani za reviziju sticanja državljanstva BiH i pasoša "prešli su u ruke" Ministarstva civilnih poslova.

 

Bez počasnog pasoša prošle godine je ostala i švedska političarka Margaret Viklund, kojoj su putne isprave BiH dodjeljene pred kraj 1995. godine zbog zbrinjavanja izbjeglica iz BiH.

 

 

Ovakvoj instituciji da oduzmu pasoš!!! Sramota ko da je neki krimos!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...