Jump to content
Sign in to follow this  
emir1983

15.08.2012. Košarka

Recommended Posts

19:30 Estonia - Slovakia, Handicap, tip: Slovakia +7.5 @ 1.90, Expekt, 8/10

 

Košarka, kvalifikacije za EP 2013

 

Danas se igra 1. kolo kvalifikacija za EP 2013 u Sloveniji, a u grupi A se sastaju selekcije Estonije i Slovačke u dvorani Saku Suurhall u Tallinu. U grupi se još nalaze selekcije Srbije, Islanda, Crne Gore i Izraela pa su Estonija i Slovačka van svake konkurencije jer samo prve dvije idu direktno na EP a za ta dva mjesta će se boriti selekcije Srbije, Crne Gore i Izraela. Sinoć se igrao prvi meč ove grupe i Srbija je slavila na Islandu sa 91-78. Moj odabir za meč u Tallinu je da domaći tim neće slaviti sa 8 i više koševa razlike.

 

Estonija je od svoje samostalnosti igrala na dva EP-a. Prvi put u Njemačkoj 1993 godine, a drugi put 2001 godine u Turskoj kada su u grupi C imali sva tri poraza od selekcija Njemačke 71-92, Jugoslavije 58-113 i Hrvatske 69-81 čime je zauzela posljednje 16 mjesto na EP. Prije 2 godine su kao i Slovaci bili u diviziji B, te su u grupi A osvojili prvo mjesto ispred selekcija Holandije, Austrije i Luksemburga. Estonija nema većih rezultata u košarci a njeni igrači dolaze iz domaće lige koja je oskudnog kvaliteta.

Slovačka nije nikada igrala na EP-u već samo u kvalifikacijama za isto takmičenje. Prije dvije godine su solidno odigrali diviziju B koja je sada ukinuta i u grupi C su imali omjer od 3-3 protiv selekcija Češke, Švicarske i Kipra. Njihov sastav je od igrača koji igraju u domaćoj ligi i nekolicina što igraju u Češkoj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

20:45 Bosna i Hercegovina (U18) (-6.5) - Finska (U18), tip: 1 @ 1.85, bwin, 8/10

 

Večeras započinje 1/4 finalna faza Europskog Prvvenstva u košarci u uzrastu do 18 godina, divizija B koje se igra u Sarajevu. Domaćin turnira, Bosna i Hercegovina, je odlično odigrala sve prethodne mečeve i ima sve 4 pobjede, tako da je favorit i večeras protiv Finske, da pred svojim navijačima slavi pobjedu i vjerovatni prolaz u polufinale. Moj tip je da će Bosna i Hercegovina da slavi sa 7 i više koševa razlike. Da krenemo redom sa analizom. Riječ je o EP diviziji B juniorske košarke koje se održava u Sarajevu i samo tri najbolje selekcije će obezbjediti prolaz u diviziju A.

 

Finska je takmičenje započela u grupi C gdje je imala četiri pobjede (74-49 Norveška, 91-76 Švedska, 67-51 Švicarska i Island 86-78) i jedan poraz od Crne Gore 71-76. Bili su drugi u grupi iza Crne Gore i dalje su prošli ali prenijeli su rezultat sa Crnogorcima tako da u drugoj fazi takmičenja imaju omjer 0-1, a imaju duele sa BIH i Belgijom za prolaz u polufinale EP-a. Prvi strijelac ekipe je Joonas Lehtoranta sa prosjekom od 16,6 koševa po meču.

 

Bosna i Hercegovina je jedan od favorita za titulu prvaka Europe u diviziji B jer posjeduje kvalitet, talentovanu generaciju juniora koju sa klupe predvodi izvrsni Nenad Marković koji je bio selektor seniorske selekcije BIH, vodio KK Bosnu i radio u Grčkoj kao trener. Glavne uzdanice ekipe su talentovani Nurkic iz Cedevite, dečko visok 212 cm i sa prosjekom od 21 koša po meču, zatim Buza, Vrabac i Vuković. BIH ima sve 4 pobjede i to nad ekipama: Belgije 79-65 (+14 razlike), Portugala 78-48 (+30 razlike), Gruzije 85-74 (+11 razlike) i Holandije 66-58 (+8 razlike). Vjerujem da će pred svojim navijačima u dvorani KSC Ilidža da upišu pobjedu sa 7 i više poena razlike i da već večeras obezbjede prolaz u polufinale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...