Jump to content
Sign in to follow this  
emir1983

03.07.2014.

Recommended Posts

Fudbal - UEFA Europa League 
21:15h Zeljeznicar - Lovcen 
Tip: 1 
Kvota: 1.57
Bet365
 
Večeras se na stadionu Koševo sastaju nogometaši Željezničara i Lovćena sa Cetinja u okviru prvog pretkola Europa Lige. Moj tip je pobjeda domaćina jer imaju kvalitetniji tim, prednost domaćeg terena i navijača i veće iskustvo igranja europskih utakmica. Željezničar je prošlu sezonu završio na 4. mjestu u Premier Ligi BIH, te su ispali u polufinalu Kupa BIH, dok je ekipa Lovćena bila druga u 1. ligi Grne Gore i osvojili su Kup. Revanš se igra za sedam dana u Petrovcu.
 
Željezničar je najtrofejniji klub u Bosni i Hercegovini i apsolutni vladar u zadnji pet godina u BIH. Zadnju sezonu su lošije odigrali u finišu iako su u jednom trenutku imali +5 bodova više od pratilaca na tabeli (10-tak kola prija kraja). U Kupu su ispali u polufinalu od ekipe Sarajeva nakon dva remija. Zadnjih godina su redovni učesnici euro takmičenja, najčešće kvalifikacija za Ligu prvaka a prošle sezone ih je izbacila ekipa Viktorije iz Plzena sa 3-4 i 1-2. Željezničar ima 5 titula prvaka i 3 titule kupa BIH. Imaju polufinale Kupa UEFA iz 1985 godine, te jako puno mečeva u Ligi prvaka i Europa Ligi. Sa druge strane imamo ekipu Lovćena sa Cetinja koja je prošle sezone dostigla svoj vrhunac a to je osvajanje Kupa Crne Gore i ovo je debi u euro takmičenjima za njih. Također prošle sezone su završili na drugom mjestu u domaćoj ligi sa 4 boda manje od Sutjeske iz Nikšića. Zbog neuslovnosti stadiona obje ekipe igraju na zamjenskim terenima, tako da se ovaj meč igra na stadionu Koševo (Asim Ferhatović - Hase) u Sarajevu dok će Lovćen biti domaćin na stadionu u Petrovcu. Zbog kvalitete ekipe, tradicije, prednosti domaćeg terena i navijača očekujem pobjedu Željezničara.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fudbal - UEFA Europa League 
21:15h Fram Reykjavik - JK Nomme Kalju, Over/Under
Tip: Over 2.5 goals 
Kvota: 1.84
188bet
 
Danas se širom Europe igraju prvi mečevi 1. pretkola UEFA Europa League, a moj odabir je meč na dalekom Islandu gdje se na stadionu Laugardalsvöllur u Reykjavíku sastaju nogometaši domaćeg Frama i gosti iz Estonije, ekipa Nomme Kalju. Moj odabir je da ćemo vidjeti najmanje tri gola na meču. Zanimljivo je da se u istom terminu igraju još dva meča pretkola UEL na Islandu, a domaćini su FH Hafnarfjordur i Stjarnan.
 
Ekipa Frama ili pod punim nazivom Knattspyrnufélagið Fram je ekipa koja je osnovana 1908 godine i do sada su 18 puta bili prvaci Islanda (zadnji put 1990) i imaju 8 titula u Kupu Islanda. Igrali su 38 euro utakmica a najbolji rezultat im je iz 2009 godine kada su prošli ekipu TNS iz Welsa i u 2. pretkolu su dosta namučili ekipu Sigme Olomouc iz Češke (1-1 i 0-2). Prošlu sezonu su završili na 10. mjestu a u Kupu su slavili protiv Stjarnana nakon penala sa 4-3. Ove sezone su na nastavili igre iz prethodne sezone i trenutno su na 9. mjestu sa 9 bodova iz 10 utakmica (2-3-5). Gol razlika im je 15-20 iz deset utakmica ili to je u prosjeku 3,50 golova po meču. Vjerujem da mogu barem do jednog gola večeras kako bi stekli kakve-takve šanse za prolaz dalje. 
 
Fram: Kristinsson, Traustason, Bjarnason, Jónsson, Thórisson, Briem, Marteinsson, Thorláksson, Arnarsson, Atlason, Takefusa
 
Sa druge strane imamo ekipu Nomme Kalju koju pamtimo po dobrim igrama prošle sezone u kvalifikacijama za Ligu prvaka kada su izbacili favoriziranu ekipu HJK Helsinki. riječ je o ekipi koja je osnovana 1923 godine i u svojim vitrinama imaju jednu titulu prvaka iz 2012 godine. Prošlu sezonu su završili kao drugi sa 84 boda (26-6-4) uz gol razliku od 78-23. U kup takmičenju su ispali u 1/16 finala od velikog rivala Levadije iz Tallina. Ove sezone su trenutno na trećem mjestu nakon 17 odigranih mečeve i imaju samo dva boda manje od vodeće Flore iz Tallina. Skupili su 38 bodova i gol razlika im je 38-6, što znači da u prosjeku daju po 2,23 gola po meču. Ovo im je 13 euro utakmica i imaju 1 pobjedu, 4 remija i 7 poraza. Najveći im je uspjeh eliminacjia HJK Helsinkija prošle sezone sa 2-1 i 0-0. Vjerujem da će i oni ići da daju gol više kako bi već u prvom meču stekli bar minimalnu prednost pred revanš. Za razliku od Frama oni u svojim redovima imaju dosta internacionalaca, pa tako imamo igrače iz Portugala, Francuske, Japana, Italije i Brazila dok su kod domaćih isključivo igrači sa Islanda.
 
Nomme Kalju: Teleš, Bärengrub, Reintam, Šišov, Ferreira Rodrigues, Kimbaloula, M'Bu Alidor, Fabio Prates, Wakui, Neemelo, Jevdokimov

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...