Jump to content
Sign in to follow this  
perolozac

15.10.2013.

Recommended Posts

18:00  VEF Riga - Skopje  tip VEF Riga-8.5 pinacle  1.93 ulog 8/10
 
Prvo kolo evrokupa.
Sastaju se latvijska Riga i makedonski MTZ. 
 
Postoji nekoliko razloga za igru, pre svega to je neiskustvo makedonaca igranja u evropi i jako loše izdanje koje su pokazuju na strani pre 7 dana i dobili pljuskou od ispodprosječnih madjara, šuterski nastrojen domaćin, pristojna igra protiv CSKA pre tri dana...
 
Iz Rige je lani ostišlo gro igrača nakon prilično uspješne sezone, u kojoj je Riga došla do četvrtfinala VTB lige (poraz od Khimkija) te drugog kruga Eurokupa, latvijski prvak u novu sezonu ulazi s bitnim promjenama. Nema četiri igrača iz prošle sezone koji su bili ključni u rotaciji su prodani, no ne može se reći da su sjedili u upravi kluba skrštenih ruku. Tako da  sada  imaju vrlo dobrog razigravača Browna, koji je uspješno igrao prošle sezone u Tursko, jedno je vrijeme igrao u NBA, a zatim u jakim europskim klubovima, izraelskom Maccabiju, turskom Galatasarayu.. Ono što je anbitnije izgleda da su uboli sa njim, jer je fascinantno odradio pripremni period( u pobjedi protiv Žalgirisa zabio 35 poena).
 
Riga nije igrala puno u pripremama , ali je zanimljivo istaknuti kako je na turniru u Kaunasu osvojila prvo mjesto. U finalu je pobijedila litavskog prvaka Žalgiris sa 72:70. Odigrala je i kvalifikacioni turnir za evroligu, izbacio ih je L. Ritas i vjeruje m da su kroz te mečeve imali daleko jaču pripremu od makedonaca i da su se spremili z evroligu ozbiljnije iako nije bilo realno očekivati da idu dalje preko odličnih litvanaca.
 
Minus beta predstavlja činjenica da je MTZ za vikend dobio solidnu ekipu Budućnosti, što nisam očekivao..ali iapk imali su vjetar u ledja sa tribina i jako loš ulazak u meč crnogoraca koji su vezali nekoliko  promašenih (otvorenih) šuteva, te tradicionalo loše izdanje budućnosti na strani.
 
Vjerujem da se Rigi na svom terenu to neće desiti i da imaju iskusniju ekipu po pitanju igranja u evropi i da će ovo dobiti dvocifreno, nisam siguran koliko su igrači MTZ spremni da izdrže tempo svaka dva/tri dana tekma, jer ovo im dodje 4 duel u 10 dana.
 
Osim toga gledao sam malo Rigu za vikend i igrali su protiv moćnog CSKA, gdje su bili ravnopravan rival prvioh trideset minuta, u pojedinim trenutcima i diktirali tempo, vodili...imaju strašne šutere i sasvim pristojno trče. Medjutim Teodosić i ekipa su samljeli u poslednjih 7,8 minuta Rigu pa je konačni rezultat pokvario utisak kvalitetnog izdanja Rige i to hrabri za ovaj pik.
 
Vjerujem da će im nakon mečeva sa Lijetuvasom, Žalgirisom i CSKA ..MTZ doći kao limunadica Rigi i da će rješiti to dvocifreno.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 20:30 Paris-Levallois - Valencia tip Valencia-5.5 kv 1.76 bet365 ulog 8/10 
 
Nekolik razloga za uzeti ovo. 
 
Pariz je dosta mjenjao ekipu, lani je bio zlatn sredina ove navodno hoće plejof u francuskoj ligi..ali očajno su ušli u sezonu, sa dva vrlo lagana poraza
12.10.13 Roanne Chorale - Paris-Levallois 82:74 (17:19, 17:14, 25:17, 23:24) 04.10.13 Paris-Levallois - Le Mans 62:85 (20:18, 11:23, 13:24, 18:20)
Pogotovo se ovaj drugi nije očekivao i atmosvera u klubu je poprilično loša...vjerujem da će daleko više karata sada bacati na domać ligu, da pokušaju uhvatiti priključak sa konkurencijom.
 
Sve u svemu jedan osrednji francuski klub dočekujem "evroligašku ekipu" pa šta drugo reći za ovakvu Valensiju. Kvalitetnu su popunjeni na svim pozicijama, a na nekim i poduplani sa odličnim igračima. Neime ekipa kvalitetnog trenera Velimir Perasovića je  predprošli vikend pregazila doslovno Cajasol 98:57 na službenom predstavljanju pred  svojim navijačima. Predsezonu je završila sa impozantnih 9-0, na pet od zadnjih sedam utakmica zabila preko 90 poena.
Za viken protiv Barse zbog lakše povrede vratne žile nije ulazio samo Lučić , koji se pokazao kao vrhunsko pojačanje( večera vjerovatno igra), tu je i reprezentativni krilni centar Aguilar koji također igra kvalitetno , Sato je tu, pa Triguero nadomjestio odlazak Faveranija, a Van Rossom i Lafayette na playu izgledaju bolje nego Marković i San Miguel prošle sezone... sve u svemu dobar roster koji je uz to dorbu i  formu potvrdio, istina iako nisu ostvarili dobar rezultat u prošlom kolu, naime za dalku im se izvuka Barselona i to igravši na njenom terenu(76-75), pokazavši da će opravda očekivanja košarkaški analitičara da je Valensija odmah iza ljutih rivala(Reala i Barse), jer su imali tokom meća i dvocifrene pluseve na Barsinom terenu to mnogo govori..
 
Vjerujem da je Valensiji sigurniji i lakši put za Evroligu sledeće godine kroz ovo takmičenje, nego kroz domaće, te da ulaze u ovaj meč i cjelu ligu uostalom dosta ozbiljnije od domaćih koje su već u ranoj fazi okupirali domaći problemi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...