10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Anderson i Dodig otvaraju

Anderson i Dodig otvaraju

Zanimljiv sveučilišni grad sjeverozapadnog dijela Južne Afrike, samo 117 km udaljen od Johannesburga, ugostio je hrvatske Davis Cup reprezentativce uoči vikenda koji će dati odgovor na pitanje, hoćemo li se i dogodine natjecati u Svjetskoj skupini Davis Cupa.

Potchefstroom se nalazi na velikoj nadmorskoj visini pa je proces prilagodbe malo teži. Naši su zbog te činjenice već tjedan dana u Južnoj Africi. Dovoljno je to vremena da se osjeti teren, privikne na date uvjete i četvrtu godinu za redom izbori nastup u Svjetskoj skupini.

1995. godine debitirali smo u elitnom društvu svjetskog tenisa, nakon toga malo se tražili po nižim rangovima natjecanja, da bi 2001. godine, trijumfom nad Talijanima, vratili hrvatski tenis gdje pripada- među najbolje. Deset sezona smo proveli u odabranom društvu od osnutka naše države, 2005. stigli i osvojiti « salataru ». Slovačku nikada nećemo zaboraviti. Nema više Ivana Ljubičića, Marija Ančića, naših teniskih zvijezda kojima smo zahvalni vječno zbog svega što su dali svih tih godina. I Goran Ivanišević je bio u Bratislavi. Ah, Goran kao Goran, u trenirci, velika moralna podrška. Zaslužio je slaviti Davis Cup, u sutonu svoje grandiozne karijere.

Neka se vremena teško zaboravljaju, puno je lijepih uspomena. Nostalgija za minulim vremenima. Danas, neki novi klinci brane boje domovine. Marin Čilić i Ivan Dodig glavne su naše uzdanice pred kvalifikacijski dvoboj sa Južnoafrikancima.

S druge strane, glavna zvijezda u redovima domaćih je svakako Kevin Anderson, odličan španer koji je u stanju slomiti svakoga. Osjetio je to i Andy Murray na vlastitoj koži, u Montrealu prije nekih mjesec dana. Anderson i Dodig otvaraju  u 10 sati po našem vremenu. Favorit je Južnoafrikanac, 34. tenisač svijeta. Drugi je ovo njihov međusobni dvoboj, u prvom je Anderson bio uvjerljiv. Prije godinu dana u kvalifikacijama Šangaja. Ali nije to jedini razlog koji gura Kevinu breme favorita u ruke. Kada se igra Davis Cup, domaći teren i publika od vitalne su važnosti, pa je i to segment koji ide u prilog Andersonu. Mi se, naravno, nadamo, da će Ivan biti pravi, kao što je uostalom bio veliki dio ove sezone i očekujemo njegov maksimalni angažman.

Marin Čilić ima nešto lakši posao. Igra protiv, njemu ne baš poznatog, Izaka van der Merwea, 128. na ATP ljestvici. Tu uloga gostujućeg terena i otežani, razrijeđeni zrak, nije nikakvo opravdanje Marinu. Taj meč u niti jednom trenutku nebi smio doći u pitanje. I unatoč činjenici da se nikad nije sastao sa svojim današnjim protivnikom, što nezna mnogo o njemu, nesmije biti nikakva prepreka meču u jednom smjeru. Na taj bod računamo u potpunosti, dok bi  Dodigovo iznenađenje bilo ogroman korak ka Svjetskoj skupini. Nakon današnjeg dana, u realnim okolnostima, rezultat bi trebao biti izjednačen, 1 :1.

U subotu su parovi. Iako su izbornici John Laffnie de Jager i Goran Prpić objavili popis aktera, tko će igrati znat će se tek navečer ili u subotu ujutro. Ili sat prije meča, što je zadnje vrijeme kada izbornici moraju izaći sa imenima koja će tražiti bod u parovima. Naravno, sve ovisi o ishodu mečeva prvoga dana, umoru i stvarnoj potrebi da se forsira vodeće violine reprezentacije. Tako su za sada nominirani Kevin Anderson i Rik de Voest kod domaćina, Nikola Mektić i Antonijo Veić od strane našeg tabora.

Čilić i Anderson otvaraju nedjeljni program, možda posljednji, odlučujući četvrti meč. Možda i ne. Ako bude potreban peti, tu je Dodig koji bi trebao protiv Merwea potvrditi naš trijumf.

Prpić i igrači ozbiljno su prionuli poslu, tjedan dana su ovdje, maksimalno respektiraju Južnoafrikance. Imamo pravo nadati se najboljemu.