10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Bilić protiv Estonije slaže igračku križaljku

Bilić protiv Estonije slaže igračku križaljku

Za hrvatske nogometne reprezentativce danas i simbolično počinje početak priprema za Europsko nogometno prvenstvo. Reprezentacija Slavena Bilića, izbornika na odlasku, odigrat će pripremnu utakmicu protiv Estonije na stadionu Aldo Dorosina u Puli. Bit će to prilika za Bilića da isproba mnoge taktičke varijante koje će koristiti na euru, ali i posljednja šansa da naši navijači uživo vide svoje ljubimce prije njihvog odlaska na kontinentalnu smotru.

Današnja utakmica nije važna u kontekstu pobjede ili poraza. Teško je uopće prognozirati ili nagovještavati ikakav realan ishod jer će ova utakmica Slavenu Biliću jednako kao i Tarmu Ruutliju njegovom kolegi na suprotnoj strani poslužiti samo kao epruveta u kojoj će miksati i mućkati razne sastojke ne bi li na kraju dobili konačan produkt- dobru igru. Naravno pobjeda bi Vatrenima dobrodošla  jer bi ih napunila samopouzdanjem koje je u ovoj osjetljivoj fazi priprema vrlo bitno za svakog igrača pa posljedično i za kolektiv.

Estonija nije nimalo bezopasna reprezentacija, a u to će se sutra uvjeriti svi koji misle suprotno. To je respektabilna momčad koja je zamalo izborila nastup na ovogodišnjem Euru u teškoj skupini s Italijom, Srbijom i Sjevernom Irskom i Slovenijom. Bodovni učinak nije joj bio impresivan, ali ova simpatična momčad uspjela je iskoristiti neorganiziranost mnogo kvalitetnije Srbije pa je na kraju sa samo 16 bodova zauzela 2. mjesto u skupini. Ipak u doigravanju nisu uspjeli preći preko Republike Irske koja ih je u dvije utakmice pobijedila ukupnim rezultatom 5-1. Estoniju čak ne moramo suditi samo po njihovim utakmicama s drugim protivnicima jer smo ne tako davno i sami imali priliku igrati protiv njih. Naši se reprezentativci vjerojatno još uvijek sjećaju utakmice u kvalifikacijama za prošlo EP kada se Estonija pokazala kao tvrd orah kojeg je uspio slomiti tek Eduardo svojim pogotkom za konačnih i teško izborenih 1:0. No Estonci u sutrašnjoj utakmici i nisu toliko bitni, njima je ovo ionako samo obična prijateljska utakmica , a nama je jedan od posljednjih testova pred Europske prvenstvo pa ćemo se malo pozabaviti našom reprezentacijom.

Sastav kojeg će Bilić sutra poslati na teren biti će sve samo ne onaj koji će istrčati na travnjak kada naša reprezentacija bude igrala svoju prvu utakmicu na EP protiv Irske. Bilić je najavio da će sutra istrčati igrači iz tzv. drugog plana. U prijevodu bit će ovo test za one igrače koji će u Poljskoj i Ukrajini (ako do nje dođemo) uglavnom grijati klupu. Prvotimci poput Modrića, Jelavića, Srne, Vukojevića dobili su produženi odmor koji bi im trebao pomoći da se fizički oporave od naporne sezone. Njihovo mjesto u momčadi ionako nije ugroženo jer se radi o nositeljima naše igre pa će sutrašnji dvoboj s Estoncima odigrati izmiješani sastav koji bi Slavenu i stručnom stožeru trebao dati jasniju sliku o formi određenih pojedinaca. Bilić je za ovu prijateljsku utakmicu izabarao baš Estonce jer smatra da igraju vrlo slično Ircima pa će i s tog aspekta biti zanimljivo vidjeti reakcije igrača i način njihove igre te učinkovitost pred vratima momčadi koja igra čvrsto s gustim blokom uz veliku dozu kontakta pa čak i grubosti. Uspiju li naši igrači dobiti i pokažu li uz to dobru igru manje ćemo strepjeti nad njihovom utakmicom s Irskom.

Sutrašnji početni sastav trebao bi izgledati ovako: SubašićVida, Ćorluka, Šimunić, StrinićKranjčar, Dujmovć, Rakitić, PerišićKalinić, Mandžukić. Raspored bi na početku utakmice trebao biti 4-4-2, ali je gotovo sigurno da će Bilić tijekom susreta isprobati mnoge varijante koje će mu dati i veću mogućnost improviziranja protiv teških suparnika na Euru. Na prvi pogled jasno je da ovo nije udarna momčad naše reprezentacije. Obrambena linija uvelike će se promijeniti kada dođemo u Poljsku. Na golu će svoje mjesto zauzeti Pletikosa, Lovren će na poziciju stopera ako se uspije zaliječiti na vrijeme, a u mjesto Strinića na lijevom beku biti će Pranjić. Vezna linija i ovakva kakva će igrati protiv Estonije nije loša, dapače Kranjčar, Dujmović, Rakitić i Perišić mogli bi na EP-u igrati važnu ulogu, čak biti i starteri u momčadi. Ipak dva mjesta sigurno su rezervirana za kapetana Srnu i našeg ‘mađioničara' Luku Modrića. Za ostale pozicije će se neki igrači morati dokazati u ovom pripremnom razdoblju. Posebno velika borba bit će za mjesto na lijevom krilu za koje kandidiraju Ivan Perišić, Ivan Rakitić i Niko Kranjčar. Na prvi pogled Kranjčar bi bio siguran izbor, ali ozljede i manjak minutaže u Tottenhamu bacaju sumnju nad njegove mogućnosti dok istovremeno Rakitić i Peršić tijekom cijele sezone pokazuju napredak u svojim klubovima. Vidjet ćemo za koga će se Bilić odlučiti do EP-a, ali u svakom slučaju bolje je da ima slatke brige nego da ima manjak kvalitnih opcija. Za napadače najmanje moramo brinuti. Nikica Jelavić postao je pravi hit u Engleskoj nakon što je u Evertonu pokazao svoje raskošne golgeterske mogućnosti. Na takve njegove prezentacije nije ostao imun ni Bilić koji iako ne želi priznati, vidi Jelavića kao prvu špicu. S njim u paru bi trebao igrati i Mandžukić , ali on će se još morati dokazati u današnjoj utakmici s Estonijom. Tu su još i Olić, Eduardo i Kalinić koji će zaigrati protiv Estonije u paru s Mandžukićem, ali koji gotovo sigurno neće vidjeti EP nego će otpasti s ovog preliminarnog popisa kao prekobrojan.

Utakmica s Estoncima biti će lagano zagrijavanje motora i podizanje temperature na radni optimum. Bilić će tražiti odgovore na neka pitanja, a ako ih dobije onda se može reći da je ova utakmica ispunila svoju svrhu. Kojim god rezultatom završila.

Foto: Slavko Midžor/Pixsell