10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Češka i Rusija najbliže prolazu, Grci i Poljaci vjeruju u čudo

Češka i Rusija najbliže prolazu, Grci i Poljaci vjeruju u čudo

Danas ćemo doznati kako će se rasplesti priča u skupini A u kojoj uoči zadnjeg kola sve reprezentacije imaju priliku za prolaz. Na gradskom stadionu u Wroclawu Poljska će se boriti za pobjedu protiv Češke jer ju samo pobjeda ostavlja u igri za nastavak natjecanja dok Česima igra i bod ako su drugoj utakmici Grčka ne pobijedi Rusiju.

Kada su kuglice na ždrijebu EP-a spojile ovu skupinu znalo se da će do samog kraja biti ‘gusto' i da je ova skupina jedna od najizjednačenijih na natjecanju. Sada se to potvrdilo i u praksi, ali nam je zato donijelo uzbuđenje i napetu završnicu. Hoće li Poljaci dosanjati svoj san i pred svojim navijačima proći u drugi krug ili će Česi pokazati zašto su zemlja s velikom nogometnom tradicijom? Sve odgovore saznat ćemo večeras oko 22.30.

Poljaci su bez obzira na ishod današnje utakmice odigrali dobar turnir, a njima samo može biti žao što svoju dobru igru nisu kapitalizirali još većim bodovnim učinkom jer se nakon utakmica protiv Grčke i Rusije stječe dojam da su mogli već sada osigurati prolaz već sada samo da su imali malo više iskustva i mirnoće u ključnim momentima utakmica. Poljaci će večeras zaigrati vrlo agresivno, s istom momčadi koja je igrala protiv Rusije, ali s još više napadačkih ambicija. Pred svojim navijačima borit će se fanatično za svaku loptu jer to je jedini put prema pobjedi protiv Češke koja je protiv Grka pokazala da i nije toliko loša kakvom se predstavila u 1. kolu. Poljaci će jako puno (kao i dosad) očekivati od svoja tri ‘dijamanta'  Roberta Lewandowskog, Jakuba Błaszczykowskog i Lukasza Piszczeka. Ovaj trojac Borussije Dortmund velika je pokretačka snaga današnje poljske pa je preduvjet za pobjedu njihovo odlično izdanje no koliko god oni bili dobri trebat će im pomoć njihovih suigrača koji su se dosad često znali ‘skrivati' po terenu i ne pridonositi momčadi onoliko bi trebali. Novost za izbornika Poljske Franciszeka Smudu je povratak na teren kartoniranog Wojciecha  Szczesnyja kojeg je među vratnicama dosad mijenjao Tyton i pri tom se pokazao kao odličan vratar. S te strane bit će zanimljivo vidjeti kako će Smuda riješiti ovu dilemu i za kojeg će se vratara odlučiti na kraju. Tko god to bude zna da ne smije primati golove jer bi svakim primljenim Poljska bila korak dalje od četvrtfinala.

Česi su u komfornijoj situaciji jer njima u ovoj utakmici igra i remi. To će njihovom izborniku Michaelu Bileku dati mogućnost taktičkih varijacija jer se može odlučiti i na povučeniju varijantu za razliku od Poljaka koji moraju jurcati u napad. No za koju god taktiku se odlučio jako će mu nedostajati njegov ponjabolji igrač i kapetan Tomas Rosicky koji se na prošloj utakmici ozlijedio i sada je upitan za ovaj ključni susret. U njegovom slučaju liječnička ekipa napravila je sve ne bi li ga ‘pokrpala' za današnji ogled i sada Česima ne ostaje ništa osim čekati i vidjeti hoće li njihov Tomas moći. Malih problema s ozljedom ramena ima i češki vratar Petr Čech, ali on bi trebao nastupiti u večerašnjem dvoboju. Češka će i ovu utakmicu početi kao i dvije prijašnje u 4-2-3-1 formaciji s Barošem na isturenom napadaču. S krila će mu pomagati Jariček i Pilar, a loptama bi ga (ako bude sreće) trebao snabdijevati Rosicki. Ova formacija pokazala se kao dobra za Češku jer je njihov tim na ovaj način dobro izbalansiran pa se timskom igrom pokrivaju i neki nedostatci koji bi inače još više dolazili do izražaja. Češku danas protiv domaćina čeka težak posao i trebat će im puno znanja i sreće da prežive ovu utakmicu. Nije toliko stvar u razlici u kvaliteti ovih ekipa koliko u činjenici da Poljaci imaju ogromnu želju i motiv da pred svojom publikom naprave ‘nemoguće' i prođu dalje. Njihov izraženo agresivan stil igre bit će još više naglašen i zato Čehe čeka paklen posao u današnjih 90. minuta.

Druga utakmica dana ne bi trebala biti toliko izjednačena. Rusija i Grčka također će se boriti za prolaz i igrati bez kalkulacija, s razlikom što će Rusi igrati, a Grci po dobrom starom običaju čekati i braniti se. Rusi su u prve dvije utakmice pokazali dva različita lica, apsolutnu dominaciju protiv Češke i pomalo konfuznu igru protiv Poljske pa se zato nalaze u situaciji da još uvijek ništa nije riješeno po pitanju njihovog prolaska u četvrtfinale. Pred Arshavinom i ‘drugovima' sada stoji naporan ispit protiv uvijek neugodne Grčke, a to nije nimalo lak zadatak pogotovo kada i  Grci imaju šanse za prolaz skupine.

Ako je Rusija pokazala dva lica na ovom Euru, Grčka nije, ona ima samo jedno i to ono svima poznato. Obrana je za momčad Fernanda Santosa i dalje glavno oružje, a tako će biti i danas. Prekid i kontra su situacije koje Grci čekaju, ali nekako je malo vjerojatno da će ih protiv Rusije dočekati dovoljno za pobjedu koja bi ih odvela u drugi krug. Rusi imaju zadatak spasiti Europu od Grčke jer kada bi Grčka prošla dalje nije isključeno da ode do kraja. Možda zvuči smiješno, ali od četvrtfinala do finala samo su dvije utakmice i Grci bi sa svojim stilom nogometa bili prava opasnost za svakoga u slučaju da prođe dalje. Možda bi zato i za nogomet bilo dobro da Rusija odigra dobro i riješi problem zvan Grčka već sada.