10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Dinamo i Osijek traže svoje mjesto pod Rabuzinovim Suncem

Dinamo i Osijek traže svoje mjesto pod Rabuzinovim Suncem

U posljednje vrijeme rijetko koju utakmicu s domaćih travnjaka možemo prozvati praznikom nogometa, ali finale kupa sigurno je jedna od takvih. Dinamo i Osijek danas se sastaju u uzvratnoj utakmici na maksimirskom stadionu, a dodatnu draž i neizvijesnost ovom susretu daje i rezultat iz prve utakmice koja je završila s 0:0. Rabuzinovo Sunce dosad je sjalo samo u vitrinama Dinama i Hajduka s iznimkom Intera koji ga je 1991. ‘oteo' ovom dvojcu. Je li došlo vrijeme da se i Slavonija ugrije ovim trofejem?

Dinamo u današnju utakmicu ulazi samouvjeren i odlučan da osvoji dvostruku krunu. Neće biti nikakvo otkriće ako kažemo da će se to vjerojatno i dogoditi što zbog velike razlike u kvaliteti, a što zbog iskustva igranja velikih utakmica. Razlika u kvaliteti između Modrih i bilo kojeg drugog kluba u Hrvatskoj, pa tako i Osijeka, je ogromna pa bi sve osim novog trofeja bilo veliko iznenađenje. Monopol kakv su stvorili Zagrepčani traje već sedam godina, a izgleda da će trajati još neko vrijeme jer se u domaćoj ligi ne nazire nitko tko bi mogao prekinuti ovu višegodišnju dominaciju koja sve više ubija zanimljivost i neizvijesnost u našem nogometu, a upravo je to ono čega fali na domaćim travnjacima.

Baš zato današnja utakmica nudi nešto što već dugo nismo vidjeli na našim travnjacima- neizvijesnost. Kada se odluka o trofeju svodi na samo 90 minuta igre onda može pobijediti i objektivno slabiji protivnik. Nogomet je ćudljiva igra u kojoj kvaliteta često nije presudna. Pokazao je to nedavnio Chelsea kada je protiv svih izgleda izbacio Barcelonu iz Lige prvaka. Ne kažemo da će ova utakmica ponuditi takav spektakl, ali mogla bi donijeti veliku dozu neizvijesnosti. Dobar putokaz za Osječane mogao bi biti Zagreb koji je u polufnalu zamalo izbacio Dinamo, ali iako je dobrih 160 minuta parirao novom- starom hrvatskom prvaku, u zadnjih 20 je pokleknuo i primio 2 gola koja su srušila sve dobro što su radili. Krstanović i Leko zabili su za još jedno finale u kojem će Dinamo morati slomiti otpor čvrstih i dobro posloženih Osječana koji iz svog tabora najavljuju pametnu i srčanu igru. Što to točno znači vidjet ćemo večeras na maksimirskom travnjaku, ali Stanko Mršić je odličan stručnjak koji zna kako iz momčadi izvući najbolje pa će biti zanimljivo vidjeti za kakav pristup će se odlučiti.

Ante Čačić pred današnji susret nema dilema. Na travnjak će poslati standardnu postavu koju je uigravao cijelog proljeća, a jedni problem mogao bi mu predstavljati izostanak Ivana Krstanovića i Ante Rukavine koji su zbog ozljeda izgubljeni do kraja sezone. Status Šime Vrsaljka još uvijek nije poznat jer i on vuče laganu ozljedu, a tek će liječnički pregled prije same utakmice pokazati hoće li nastupiti u današnjem finalu. Dobije li zeleno svjetlo, mjesto na desnom beku ga čeka. Vezni red popunit će Badelj, Leko, Sammir, Kovačić i Alispahić, a zatreba li Čačiću osvježenje uvijek može računati na eksplozivnog Tomečaka koji je već navikao na ulogu prve zamjene. Odgovornost za zabijanje golova danas će biti bačena na leđa najboljeg strijelca lige Fatosa Bequiraja. Sa 16 golova, koliko je zabio u prvenstvu ove sezone, Bequiraj je prva napadačka opcija Ante Čačića, ali iako se radi o vrlo dobrom i zahvalnom igraču neće moći sam protiv Osijekove obrane. Da bi njegove kvalitete došle do izražaja trebat će pomoć veznjaka (ponajviše Sammira i Kovačića) koji moraju ulaziti iza obrane Osijeka i tako odvlačiti gostujuće stopere ostavljajući prostor kojeg onda Crnogorac može iskoristit. Kako u momčadi nema stasitog Krstanovića koji je specijalist za razbijanje gustih defanzivnih formacija, momčad će morati primijeniti brzu pas igru kako bi stvorila viišak igrača i otvorila si put prema vratima Osijeka. Dinamo je jasan favorit i tako će se postaviti na terenu što znači da u njegovoj igri ne smije biti ‘praznog hoda'. Pritisak na obranu domaćina uz veliki posjed lopte je ono što se očekuje, a dođe li uz to atraktivna i okomita igra tim bolje jer to znači spektakl za gledatelje.

Stanko Mršić u najavi susreta rekao je da će njegovi igrači igrati pametno. Što to točno znači nije teško pretpostaviti. Jedina pametna solucija u situaciji kada protiv kvalitetnijeg suparnika imate aktivan rezultat je pokušati ne primiti gol. Gust vezni red i pokretljiva obrana su elementi igre koji će najviše dolaziti do izražaja. Uostalom otprilike na taj način je Osijek i odigrao u prvoj utakmici. Izleti u napadačke akcije biti će strogo ograničeni i kontrolirani jer Mršić zna da je samo organizirana kontra, dobra kontra. Na bočnoj poziciji mnogo će se očekivati od Ivana Ibriksa koji mora svojom brzinom pokušati otvarati Dinamovu desnu stranu, ali u isto vrijeme paziti da mu se Kovačić ili Sammir ne zavuku iza leđa. Težak zadatak očekuje i ostatak momčadi, ali poznato je da je uspjeh slađi kada je teže izboren. Osijek ima šanse protiv Dinama pogotovo bude li discipliniran u obrani jer je poznato da Zagrepčani imaju problema s protivnicima koji igraju tvrdo i zatvoreno, a uspiju li zabiti i gol trofej će im biti nadohvat ruke.

Ovu utakmicu slobodno možemo nazvati najiščekivanijom ove sezone jer ima sve elemente potrebne za kvalitetan nogomet. Dva dobra protivnika, veliku pozornicu i konačnu nagradu u obliku Rabuzinovog Sunca. Lijepo vrijeme u Zagrebu moglo bi privući i velik broj gledatelja željnih dobrog nogometa pa bi dekor utakmice mogao postati još bolji. Uostalom onaj tko želi gledati utakmicu na stadion će i morati doći jer prijenosa na televiziji neće biti što je još jedna velika sramota u režiji HNL-a i HRT-a, ali to je neka durga tema koja ne zaslužuje kvariti ozračje pred ovu važnu utakmicu.