10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Dinamov europski put starta u Bugarskoj

Dinamov europski put starta u Bugarskoj

Večeras u 20 sati Dinamo će krenuti u još jednu europsku avanturu. Drugo pretkolo Lige prvaka spojilo je našeg prvaka s prvakom Bugarske Ludogorecom. Ovo je prva od dvije utakmice koje će odigrati ova dva suparnika, ali trener Dinama Ante Čačić najavljuje da će već u Bugarskoj pokušati riješiti pitanje prolaska.

Većina prosječnih ljubitelja nogometa nikad nije čula za Ludogorec dok ga Dinamo nije izvukao za svog današnjeg suparnika. Pa iako ime kluba većini ne govori mnogo ipak se radi o vrlo jakoj nogometnoj družini koja zahtjeva respekt. Nije lako biti prvak ni u jednoj ligi na svijetu, a Bugarska ako ništa drugo nije lošija od naše pa se već po toj logici može zaključiti da je Ludogorec ozbiljna momčad i vrlo dobro vođen projekt. Od kad je klub preuzeo lokalni biznismen Kiril Domuschiev Ludogorec se razvio u veliku snagu bugarskog nogometa, a u prošloj sezoni osvojio je i svoj prvi naslov prvaka kojem je dodao i naslove pobjednika kupa te Super kupa. Ti trofeji posljedica su jačanja kluba inozemnim igračkim pojačanjima koja su prošle godine dolazila u klub kao na pokretnoj traci. Emil Gargorov, Alexandre Barthe, Stanislav Genchev, Svetoslav Dyakov, Uroš Golubović, Ľubomír Guldan i Marcelinho su igrači koje je novo vodstvo kluba dovelo u momčad, a od kojih je trener Ivaylo Petev stvorio zanimljiv mozaik koji uspješno hara bugarskim nogometnim travnjacima. Sezona iz snova za Bugare još uvijek traje, a šlag na tortu bi za njih bio ulazak u Ligu prvaka ili barem prilika da se bore za taj cilj. Za taj cilj moraju preskočiti Dinamo, a motivacije im ne nedostaje jer osim one sportske tu je i financijska- ne treba sumnjati da bi ih u slučaju dobrog rezultata njihov bogati vlasnik dodatno nagradio nekim ekstra iznosom na plaći.

Ludogorec se trenutno nalazi u impresivnom nizu u kojem je u zadnjih 14 službenih utakmica 13 puta pobijedio i samo jednom remizirao, a to je podatak na koji bi u Dinamu trebali obratiti pozornost i koji bi trebao pozivati na oprez. Takvog niza ne bi se posramio ni Dinamo koji je već godinama dominantan u HNL-u. Sve to govori da će zagrebačkim Modrima trebati mnogo sreće i znanja da neokrznuti prođu kroz gostovanje u Bugarskoj.

Dinamo ima imperativ prolaska ove utakmice kao što je to uvijek slučaj kada su u pitanju kvalifikacije za Ligu prvaka. Svaki rezultat osim prolaska bio bi poguban za ambicije kluba koji uvelike ovisi o novcu iz nagradnog fonda Lige prvaka. Prošle godine Modri su u tome uspjeli, ali ove godine već na startu imaju zahtjevnog protivnika koji im može nauditi. Svjestan je toga i Čačić pa najavljuje ozbiljnost i pravi pristup svojih nogometaša koji su u prošlosti znali pokazivati neozbiljnosti u ovoj fazi kvalifikacija. Sjetimo se samo Hazara s kojim su se Dinamovci mučili u produžecima iako su bili barem 3 klase bolja momčad. Takvo što danas si neće smjeti dopustiti. Primarni cilj bi trebao biti postizanje pogotka koji bi im olakšao uzvratni susret na Maksimiru. Dinamo ima kvalitetu i da već večeras riješi pitanje prolaska u 3 pretkolo, ali poznato je da momčad iz Maksimirske 128 ne funkcionira najbolje u svojim premijernim nastupima nakon priprema.

Čačić će na teren poslati standardnu postavu s Kelavom na golu dok će obranu činiti Vrsaljko, Vida, Tonel i Ibanez. U veznoj liniji strateg Modrih ima najviše izbora i to je linija momčadi u kojoj je sigurno bolji od svog današnjeg protivnika. To bi trebalo iskoristiti i nametnuti svoju igru preko kreativnih pojedinaca Sammira, Badelja i Kovačića. Njih trojica bit će zaduženi za kreiranje šansi za suigrače, ali moraju biti i spremni da se uključe u samu  špicu napada iz drugog plana kako bi razbili taktičke postavke protivnikove obrane. Napad bi trebao predvoditi Fatos Bequiraj kojem bi ovo mogal biti jedna od posljednjih utakmica za Modre jer se posljednjih dana intenzivno spominje njegov odlazak u Bundesligu. Ako je to točno možda bi i Bećo mogao odigrati jednu odličnu partiju za kraj kao poklon svom sadašnjem klubu. U napadu osim Bequiraja možemo očekivati i Antu Rukavinu, igrača koji od svog dolaska u Dinamo prije 2 sezone još uvijek nije pokazao svoj puni kapacitet. Sad kad je Krstanović ozlijeđen a Bequiraj na izlaznim vratima Rukavina se može nadati znatno većoj minutaži koju bi trebao početi pretvarati u pogotke već protiv Ludogoreca.

Utakmica ova dva protivnika prilično je nezgodna za prognozu, ali kad bi se morali izraziti matematički šanse za pobjedu bile bi 45:55 za Dinamo. Dinamo jest kvalitetniji, ali igrat će na suparničkom terenu protiv ambiciozne momčadi koja je u razvoju i koja igra u strašnoj formi. Dinamu za osiguravanje povoljnog rezultata treba jedna dobra, muška partija inače bi se lako mogao naći u situaciji da u uzvrat krene s rezultatskim minusom.