10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Euro otvara vrata nogometnom ludilu

Euro otvara vrata nogometnom ludilu

Čekanje je završilo. Danas u 18 sati travnjakom Narodnog stadiona u Varšavi zakotrljat će se prva lopta na ovom Europskom prvenstvu. Dugo iščekivani nogometni događaj prikovat će oči mnogih za male ekrane, a već prvog dana natjecanja nogometni fanovi imat će što za vidjeti. Natjecanje otvara domaćin Poljska protiv Grčke, a druga utakmica dana još je atraktivnija i donosi nam okršaj Češke i Rusije s početkom u 20.45.

U smislu organizacije ovaj turnir neće biti upisan u povijest ni približno kao najbolji. Poljaci nisu napravili dobar posao u pripremi prvenstva, a to se najbolje vidi po kaosu koji vlada u gradovima domaćinima utakmica. Varšava još uvijek nalikuje jednom velikom i kaotičnom gradilištu, prometnice su uglavnom neprohodne, cijene smještaja i hrane otišle su u nebo, a sve to znači da će ovo prvenstvo uživo vidjeti vrlo mali broj ljudi. Sreća u cijeloj ovoj organizacijskoj zavrzlami je što su barem sportski objekti i stadioni dovršeni na vrijeme pa neće biti problema kad je u pitanju održavanje utakmica na koje će biti usmjeren najveći fokus svjetske nogometne javnosti. Navijači će se već nekako snaći kao što to uvijek i rade. U natjecateljskom smislu ovo bi trebalo biti jedno od najneizvjesnijih prvenstava uopće. Velika kvaliteta je koncentrirana u svakoj od četiri grupe u kojima će se natjecati 16 najboljih europskih nogometnih velesila. Ne postoji niti jedna reprezentacija u koju bi se moglo uprijeti prstom i kazati da je totalni autsajder, a to će uvelike doprinijeti napetosti i neizvjesnosti ovog natjecanja. Pogledajte samo skupinu B u kojoj se za prolaz natječu Njemačka, Nizozemska, Danska i Portugal! Svakako se radi o ‘skupini smrti', a svaka se reprezentacija s pravom može nadati da će ju preživjeti. Slična situacija je i u ostalim skupinama pa tako i u skupini A koja će nam neke odgovore dati već večeras.

Prvenstvo će otvoriti Poljska i Grčka. Na prvi pogled Poljska je favorit (iako ne izraziti), ali već na drugi pogled svatko tko imalo poznaje nogomet sjetit će se kakav antinogomet igra Grčka i kakve im je to uspjehe donijelo. Teško je zaboraviti na kakav je način Grčka osvojila EP 2004. godine u Portugalu. Pojam ‘teški bunker' dobio je novo značenje kada su ga Grci odigrali u svojoj ‘antičkoj' verziji. Negledljivi nogomet donio im je tada povijesni rezultat, a onog trenutka kada su Grci podigli pehar najbolje momčadi Starog kontinenta ionako su svi zaboravili kako su do njega došli. Danas, 8 godina kasnije način njihove igre nije se mnogo promijenio, a Grci i dalje bilježe dobre rezultate onda kada je to najpotrebnije. Europsko prvenstvo izborili su izravno jer su iza sebe u kvalifikacijama ostavili Hrvatsku, a sada se može reći da ih je i ždrijeb skupina donekle pomazio. Protiv Poljske Grci mogu izvući pozitivan rezultat iako nemaju spektakularnu momčad. Glavni igrači ove momčadi su Katsouranis i mladi 22-godišnji Ninis koji su zaduženi za oskudnu kreaciju u ovoj uglavnom ‘rudarskoj' momčadi. Trener Fernando Santos sigurno je u svom Portugalu navikao na drukčiji stil nogometa, ali i on je shvatio da neće od Grčke napraviti mali Portugal pa je odlučio da neće mijenjati dobitnu formulu. Iako će u ovoj utakmici igrati Grci ne očekujte puno filozofije jer za njih cilj uvijek opravdava sredstvo.

Poljska će u ovaj susret ući motivirana do neba i s ogromnom željom za uspjehom. Prepun stadion u Varšavi nosit će igrače preko granica njihovih mogućnosti što je sasvim razumljivo. Poljska nije nogometna velesila i pitanje je bi li u regularnim kvalifikacijama uopće izborila nastup na EP-u, ali zbog domaćinstva ulaznicu za Euro dobili su besplatno, pa sada imaju priliku pokazati da ovdje i pripadaju. Formu su brusili igrajući prijateljske utakmice kojma su pristupali vrlo ozbiljno pa su tako u posljednjih osam utakmica izgubili samo jednom i to od Italije, dok su nerješeno odigrali s Portugalom. Sve ostale protivnike redom su pobjeđivali, a to dokazuje jedan vrlo ozbiljan i pragmatičan pristup. Glavne zvijezde ove momčadi i uzdanice cijele nacije su golman Arsenala Wojciech Tomasz Szczęsny i Robert Lewandowski, ubojiti napadač Borussije Dortmund. Tu je još i Błaszczykowski koji je kvalitetan veznjak također iz njemačkog prvaka, a ostatak momčadi čine dobri igrači koji sigurno imaju kvalitetu za pobjedu protiv Grčke. Na krilima publike i uz eventualni rani pogodak koji bi otvorio Grčku Poljska bi lako mogla ubilježiti svoja prva 3 boda na ovom natjecanju.

Druga utakmica dana igra se između Češke i Rusije. Ovdje je slika malo jasnija nego u prvoj utakmici. Rusija je favorit susreta i vrlo je vjerojatno da će to i dokazati. Mnogo prekaljenih internacionalaca igra u reprezentaciji Rusije, a Češka iako solidna, teško da može izvući pozitivan rezultat u ovoj utakmici. Svoju formu Rusi su pokazali u pripremnoj utakmici protiv Italije kada su ju pregazili s 3:0 i tako se dodatno napunili samopouzdanjem. Momčad Dicka Advocaata ima glavu i rep, čvrstu obranu i ubojit napad u kojem igraju rasni strijelci poput Kerzakhova, Pogrebnyaka i Pavlyuchenka, a ostatak momčadi redom im igra u velikim svjetskim klubovima. Ispune li Rusi svoj igrački potencijal ova utakmica trebala bi uvjerljivo otići u njihovu korist.