10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Europska liga otvara svoja vrata, redizajnirani Tottenham dočekuje Rimljane

Europska liga otvara svoja vrata, redizajnirani Tottenham dočekuje Rimljane

Bogat nogometni tjedan nastavlja se utakmicama Europske lige. U ovom jakom nogometnom društvu večeras će se odigrati čak 24 utakmice, a najzanimljiviji susret dana biti će onaj Tottenhama i Lazia. Englezi za vrijeme bivšeg trenera Harryja Redknappa nisu ovom natjecanju pridavali velik značaj pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se ponašati sad kada na klupi imaju Andrea Villasa Boasa.

Tottenham ove sezone nije zabilježio neki bajan start u domaće prvenstvo. Samo pet bodova od mogućih dvanaest daju naslutiti već u ovako ranom dijelu prvenstva da ova sezone neće biti među uspješnijim u povijesti ovog kluba. S jedne strane to se moglo i očekivati jer u klubu je došlo do velikih promjena na svim razinama. Trener više nije ‘prljavi' Harry Redknapp nego je na njegovo mjesto sjeo Andre Villas Boas, mladi portugalski stručnjak koji nije opravdao velika očekivanja u Chelseaju pa je svoju sreću potražio u drugom dijelu Londona. Osim promjene trenera i momčad je doživjela velike promjene, uglavnom na lošije. Ono što već i ptice na grani znaju jest da je najbolji igrač Tottenhama Luka Modrić svoju londonsku adresu zamijenio onom madridskom te je tako svoju bivšu momčad ostavio bez kreacije u veznom redu. Osim njega otišao je i niz drugih nogometaša od kojih su neki bili nositelji igre. Tako su otišli Sebastian Bassong, Vedran Ćorluka, Steven Pienaar, Niko Kranjčar, Ryan Nelsen, Ben Alnwick,  Louis Saha, Bongani Khumalo, Massimo Luongo, Ryan Fredericks, Danny Rose, Giovani dos Santos i Rafael van der Vaart. Nabrojali smo ih sve zato da bi se jasno vidjelo kolike je promjene doživjela ova momčad koja je posljednje tri godine igrala važnu ulogu u samom vrhu Premier lige. Naravno u silnoj prodaji nešto se i zaradilo pa su dovedena pojačanja poput Vertonghena i Llorisa, ali premalo je to da bi se odmah popunile praznine koje su nastale egzodusom igrača iz svlačionice Spursa.

U takvom ozračju Tottenham večeras dočekuje Lazio. Daleko od toga da je Tottenham loš, ima tu još uvijek dobrih igrača od kojih se može sastaviti kompaktna ekipa sposobna za pobjede u serijama no pitanje je koliko će ova grupa igrača moći izdržati borbu na dvije fronte. Najjači adut u večerašnjoj utakmici za Londončane će biti njihov White Heart Lane i publika koja će ih nositi naprijed. Na terenu će njihov glavni igrač biti odlični Welšanin Gareth Bale, najbolji igrač momčadi sada kad nema Luke Modrića. Njegova brzina i okomitost mogla bi biti veliki problem za pomalo vremešnu Laziovu obranu. Osim što je opasan za gol Bale ima i sposobnost upućivanja vrhunskih centaršuteva koji obično traže visokog Adebayora, a to je onda obično ‘pola' gola. Osim njih dvojice probleme Laziu mogao bi stvarati i Jermain Defoe, napadač koji je zasad u odličnoj golgeterskoj formi. Zabio je već tri gola i djeluje mnogo bolje nego prošle sezone kada mu uglavnom ništa nije polazilo za nogom. U veznoj liniji dirigirat će Scott Parker i Moussa Dembele, novopridošlo pojačanje i igrač velikih kapaciteta koji bi mogao obilježiti ovu Tottenhamovu sezonu. Dodajte njima dvojici još starosjedioca Lennona i  solidnog Sandra i imate momčad koja bi trebala imati snage da slavi na svom travnjaku. Pitanje je samo kako će igru posložiti njihov trener AVB jer očito dosad nije našao idealnu formulu za ove igrače, ali možda baš večeras Tottenham profunkcionira na najvišem nivou.

Lazio u London dolazi u odličnoj formi. Zapravo, vjerojatno se ni najveći navijači nisu nadali da će nakon tri odigrana kola nebeskoplavi u domaćem prvenstvu imati tri pobjede i maksimalan učinak. Dodajmo tim utakmicama i one iz kvalifikacija za Europsku ligu i dolazimo do podatka da je Lazio trenutno u nizu od pet pobjeda zaredom. Odličan je to start za Vladimira Petkovića i njegove igrače, a niz nepobjedivosti sigurno će pokušati nastaviti i u Londonu kada večeras istrče na teren. Trener Petković  novinarima je dao jednu izjavu iz koje se ne može iščitati mnogo konkretnih stvari, ali koja može odati namjeru koju Lazio ima prije ove utakmice: „Poštujemo protivnika, no pokušat ćemo preuzeti inicijativu. Nastojat ćemo neutralizirati Tottenham i nametnuti svoju igru“. Dogodi li se to onda možemo očekivati još jednu dobru partiju Lazia čijim igračima očito leži pristup kojeg ima njihov strateg.

Lazio je momčad puna iskusnih igrača. Toliko su iskusni da bismo mogli čak reći da su i pomalo stari. Prosjek godina u momčadi je oko 30, ali to u ovoj ranoj fazi natjecanja ne igra veliku ulogu nego naprotiv, može samo koristiti. Momčad je sastavljena od prekaljenih internacionalaca koji svojim iskustvom mogu neutralizirati protivnika i koji znaju iskoristiti svoje prednosti na terenu. Večeras bi trebali istrčati u svojoj standardnoj formaciji 4-5-1 u kojoj vezni red okupiraju Mauri, Hernanes, Ledesma, Cana i Gonzalez. Oni čine srce momčadi i o njima ovisi učinkovitost njihovog udarnog napadača, još jednog iskusnog igrača, Miroslava Klose. On je u dosadašnjem dijelu sezone najbolji Laziov strijelac s 3 postignuta gola što pokazuje da i u 35. godini života nema namjeru stati zabijati. Lazio se nalazi u strašnoj formi na početku ove sezone i teško je vjerovati da bi mogao izgubiti ovu utakmicu. Njihve uvjerljive partije iz prvenstva trebale bi se prenijeti i na europske travnjake, a bude li to slučaj večeras Tottenham bi se mogao dobro namučiti.

Osim ove utakmice večeras će zanimljivo biti vidjeti kako će Atletico Madrid krenuti u obranu naslova prvaka. Protiv Hapoel Tel-Aviva Falcao i društvo ne bi trebali imati težak posao. Zanimljivo će biti i u Udinama gdje domaćin Udinese dočekuje ruski Anži predvođen trenerom Hiddinkom i napadačem Samuelom Eto'om. Anži je i ovog ljeta doveo ‘kapitalca' u liku Lassa Diarre iz Real Madrida te polako slaže ozbiljnu momčad za europske dosege.