10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Futsal reprezentacija ide po medalju

Futsal reprezentacija ide po medalju

Hrvatski futsal reprezentativci pobijedili su Ukrajinu u Spaladium areni pred 10 tisuća navijača nakon boljeg izvođenja penala. Apsolutni junak naše reprezentacije bio je Ivo Jukić, golman i kapetan ove momčadi koji je vrlo dobro branio tijekom cijelog dvoboja, ali se posebno istaknuo na samom kraju kada je obranio 3 penala ukrajinskim nogometašima. Hrvatska je ovim rezultatom osigurala svoje mjesto u polufinalu ovog europskog prvenstva, a protivnik će joj biti pobjednk utakmice između Rusije i Srbije.

Igrači Hrvatske reprezentacije i prije početka ove utakmice znali su da su već ulaskom u četvrtfinale napravili najbolji rezultat u povijesti našeg futsala, ali nisu došli položiti oružje bez borbe. Znalo se da je Ukrajina kvalitetnija selekcija od nas, ali se isto tako znalo da će Hrvatska pred 10 tisuća navijača bude li morala izgubiti, skupo prodati svoju kožu i dobro namučiti svoje protivnike. Otprilike se takav scenarij i dogodio, s malom razlikom što Hrvatska nije izgubila već je zahvaljujući svojoj borbenosti i disciplini u igri na kraju nadjačala favoriziranog protivnika.

Hrvatski izbornik Mato Stanković na teren je od prve minute poslao petorku koja je pobijedila Češku u četvrtfinalu. Početna inicijativa donijela nam je i prvu priliku kada je Marinović pogodio vanjski dio vratnice. Bila je to i naša najbolja prilika u uvodnom dijelu utakmice. Ukrajinici su pokušavali udarcima s distance i nakon kornera ugroziti našeg vratara, ali igralo se s velikom dozom opreza i s naše i s Ukrajinske strane pa su misli obje momčadi bile okrenute uglavnom obrambenim dijelu igre. To je malo ubilo atrakciju i brzinu protoka lopte, ali s obzirom na ulog potpuno je shvatljiv takav oprezan pristup igri. Tako je bilo sve do 17. minute, a tada oduševljenje prepune Spaladium arene- gol za Hrvatsku. Marinović je dao loptu Grciću koji je bio uz samu gol aut liniju okružen dvojicom Ukrajinaca. Iz te situacije pokušao je centrirati u šesterac, ali lopta pogađa Ovsynniakova u koljeno i neobranjivo odlazi u mrežu Ukrajinaca za veliko vodstvo naših malih Vatrenih.

U drugom poluvremenu tempo igre naše momčadi vidljivo je pao što zbog umora što zbog podsvjesne želje da se čuva pozitivan rezultat. Uz to Ukrajina je još malo podigla tempo igre i tada počinje njihova dominacija na terenu. Nakon naše dvije prilike na samom početku drugog dijela Ukrajinci ipak stižu do izjednačenja u 31. minuti. Ovsyannikov je pokušao dodati loptu za Pavlenka koji ju nije uspio zadržati. Na kraju se lopta sretno odbila do Cheporniuka koji desnom nogom sa sedam metara pogađa donji kut Jukićeva gola. Nismo uspjeli izdžati pritisak Ukrajine. Preostalih 9 minuta naši nogometaši su pokušali zabiti gol, ali unatoč velikoj borbenosti nisu uspjeli i mogu biti sretni što u toj fazi utakmice nisu primili pogodak iz jedne od brojnih Ukrajinskih kontri. Na kraju je regularni dio utakmice završio 1:1 pa se otišlo u produžetke. U prvom produžetku Hrvatska je 3 puta bila opasno blizu tome da primi pogodak. Ukrajina je pogodila stativu, i imala još dvije izrazito dobre šanse, ali Jukić je pokazao odličnu formu na našem golu i spriječio je Ukrajince da dođu do vodstva. U drugom produžetku Hrvatska je uspjela uspostaviti ravnotežu na terenu, a ni Ukrajinci više nisu imali svježine za nešto više. Činilo se kao da obje momčadi čekaju rulet izvođenja penala. Vrlo brzo to su i dočekali. Prvi je pucao Ukrajinac Kondratyuk, ali Jukić brani njegov udarac i ulijeva dodatno samopouzdanje svojim suigračima. Nakon njega Grcić zabija za Hrvatsku lijepim udarcem u golmanov lijevi donji kut. Zhurba je na redu da vrati Ukrajinu u igru, ali opet Jukić ne da- sada je već jako mirisalo na senzaciju jer je nakon njega Jelovčić pogodio za 2:0 Hrvatske nakon dvije serije udaraca. Jukić je obranio i posljednji udarac Ukrajinaca Legchanovu i odveo Hrvatsku u polufinale europskog prvenstva. Ostvarenje za naklon i svako poštovanje.

Do prije samo nekoliko dana malo tko je mogao nabrojati barem jednog igrača ove naše male sportske družine, a danas su oni sportski i medijski junaci čitave zemlje. Protiv Ukrajine naši su futsal reprezentativci pokazali veliku disciplinu u igri, posebno u obrani te nadasve veliku srčanost i htijenje da se dokažu sami sebi i publici koja ih je došla bodriti u velikom broju. Dokazali su se protiv kvalitetnijeg protivnika i time je njihov podvig još veći. U utakmici gdje su psihološka stabilnost i karakter jednako važni kao i nogometno umijeće pokazali su da se mogu nositi s pritiskom i da još nisu rekli posljednju riječ na ovom turniru. Sada dolaze u Zagreb na polufinale u kojem ih čeka Srbija ili Rusija. Tko god bio naš suparnik čeka ga težak posao jer naši dečki nemaju se namjeru predati nikome. Sada sanjaju medalju.

FOTO: Duje Bonačić