10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Lyon traži kartu za Europu

Lyon traži kartu za Europu

Danas se u francuskoj Ligue 1 igraju preostale utakmice 33. kola. Dinamova ‘noćna mora' Lyon će u 21:15 odigrati utakmicu protiv davljenika Lorienta te će pokušati osvojiti bodove koji bi mu bitno povećali šanse za odlazak u Europsku ligu sljedeće godine. To za igrače Remyja Gardea neće biti nimalo jednostavan zadatak jer se Lorient nalazi u utrci za očuvanje prvoligaškog statusa s još 9 klubova pa im je svaki bod zlata vrijedan.

Navijači Lyona nemaju mnogo razloga za slavlje ove sezone. Njihov, nekada moćni klub, danas više ne pripada vrhu europskog, pa čak ni Francuskog nogometa, a to se najbolje vidjelo u ovogodišnjoj Ligi prvaka iz koje ih je izbacio Ciparski APOEL. U općem sivilu koje vlada oko Lyona tračak svjetlosti i zadovoljsva predstavljalo bi osvajanje 4. mjesta koje bi im osiguralo kartu za Europsku ligu, ali da bi došli do tog cilja igrači Lyona će morati dobro zasukati rukave i proliti još mnogo znoja u preostalim utakmicama ove sezone. Već večeras im na putu prema ostvarivanju tog cilja stoji Lorient koji se svim silama želi održati u elitnom razredu francuskog nogometa, a dobro je poznato da se protiv takvih protivnika u pravilu teško osvajaju bodovi. Da bi ih osvojili, igrači će morati igrati čvrsto i borbeno ne razmišljajući o estetici igre jer je dojam u ovoj fazi prvenstva vrlo malo bitan, bitno je samo osvojiti 3 boda. Lyon unatoč prosječnim rezultatima u prvenstvu ima dovoljno kvalitete da riješi utakmicu u svoju korist. Dodatna prednost će mu biti što igra na svom Gerlandu pa će publika dodatno motivirati igrače i tjerati ih da daju svoj maksimum. Momčad Remya Gardea ima veliki napadački potencijal u liku Gomisa i Lisandra Lopeza koji su kombinirano zabili 24 gola u ovom prvenstvu, a posebo dobro se slažu kada su isto vrijeme na travnjaku pa bi trener domaće momčadi trebao postaviti obojicu u momčad i zaigrati napadački kako bi što prije utakmicu lišio bilo kakve neizvijesnosti. Iza njih u veznom redu Lyon ima igrače koji mogu kontrolirati utakmicu protiv ovakvog protivnika, ali koji nemaju individualne kvalitete da stvaraju višak pa često protiv zatvorenih formacija imaju velikih problema u distribuciji lopte. Kim Kallstrom je igrač koji se svojim zalaganjem posebno ističe na travnjaku pa će igra Lavova uvelike ovisiti o njegvoj inspiraciji. Treba spomenuti da Lyon ima u momčadi jednog velemajstora, Yoanna Gourcufa, igrača velikog znanja i talenta, ali i igrača koji već duže vrijeme ne može doseći formu koju je imao dok je igrao u Bordeauxu. Svejedno, danas ga treba očekivati u postavi jer trenutak njegove genijalnosti može riješiti utakmicu. Obrana Lyona nominalno je najjači dio ove momčadi, ali statistički gledano, daleko je od toga. Igrači poput Crisa, Reveillerea, Lovrena i Cissokha trebali bi ulijevati sigurnost svojoj momčadi i davati joj čvrstinu, ali umjesto toga oni su glavni izvor problema za Lyon. Ove sezone zadnji red igra vrlo loše, a to najbolje oslikava podatak da su dosad primili čak 41 gol u prvenstvu. Kada znamo da na vratima stoji najbolji francuski vratar Hugo Lloris koji je još barem toliko ‘zicera' obranio onda je jasnije zašto se Lyon ne može nositi s najboljim momčadima lige. Ipak, danas bi Lyon trebao zabilježiti svoju 4 pobjedu u zadnjih 6 utakmica inače bi ova sezona mogla biti etiketirana kao totalni promašaj. Za klub takvog renomea i s proračunom od oko 120 milijuna eura to je ravno kataklizmi.

Lorient na Gerland dolazi ohrabren prošlotjednom pobjedom protiv vodeće momčadi prvenstva Montpelliera. U toj utakmici pokazali su da imaju želje i motiva nastaviti svoju borbu za opstanak te da će, ako treba, na tom putu rušiti i najbolje momčadi. Ratnički duh im nitko ne može osporiti, ali kvalitete u ovoj momčadi baš i nema na pretek. Momčad zabija jako malo golova pa je s 30 zabijenih druga po neefikasnosti u ligi. Najbolji strijelac kluba je Emeghara s postignutih 5 golova pa je jasno zašto se se ova družina bori za opstanak. Obrana im je ipak bolji dio momčadi. Dosad su primili 41 gol (kao i Lyon) i upravo tom dijelu nogometne igre mogu zahvaliti što još uvijek imaju šanse za opstanak. Lyonu će večeras suprotstaviti tvrdu formaciju, vjerojatno istu onu koja je srušila Montpeller, ali Lyon je ove sezone pokazao da ima lijeka za njih kada je na njihovom stadionu pobijedio s 1:0. Sada Lorient uz napade domaćina mora izdržati i pritisak s tribina, a to je zadatak koji će teško uspjeti ostvariti. Istina, prošlog tjedna srušili su lidera prvenstva, ali dva skalpa zaredom je ipak previše za ovu momčad. Bodove spasa morat će tražiti negdje drugdje.