10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / McLaren dominirao na kvalifikacijama za VN Malezije

McLaren dominirao na kvalifikacijama za VN Malezije

Nova sezona Formule 1 polako se zahuktava. Nakon prošlotjedne uvodne utrke u Australiji već ovog vikenda je na redu VN Malezije koja će nam dati još jasniju sliku odnosa snaga momčadi u novoj sezoni. Već na samim kvalifikacijama bilo je burno i zanimljivo.

Red je da krenemo od McLarena, momčadi koja je i drugi put zaredom osvojila prvo i drugo mjesto startnog poretka. Lewis Hamilton ponovo je imao najbrže vrijeme kvalifikacija i ponovo će odmah kraj sebe u retrovizorima gledati svog momčadskog kolegu Buttona. Hamilton je postavio vrijeme od 1:36.219 što mu je bilo dovoljno za njegov drugi uzastopni pole positinon. Njegov momčadski kolega nije puno zaostajao, samo +0. 149 sekunde tako da nas na utrci čeka zanimljiv momčadski obračun McLarenovih vozača koji u uvodnom dijelu sezone djeluju doista nedodirljivo. Prije sezone bilo je mnogo skeptika koji su momčadi iz Wokinga predviđali loše rezultate zbog činjenice da nisu dizajnirali ‘stepenicu' na nosu bolida kao većina drugih momčadi. Sada se pokazuje da su McLarenovi inženjeri dobro znali što rade jer je bolid ne samo nabrži već i estetski najprivlačniji. Uspiju li vozači održati sličan tempo u sutrašnjoj utrci ponovo mogu očekivati dobar rezultat, a samim time i stvaranje bodovne zalihe u poretku konstruktora u odnosu na ostale momčadi. Hamilton i Button već u ovoj ranoj fazi pokazuju šampionske ambicije, a ne bude li nepredviđenih okolnosti poput kiše ili mehaničkog kvara te ambicije će još jače zaživjeti i nakon ove utrke.

Iza vodećeg dvojca, na trećem mjestu smjestio se Michael Schumacher. Sedmerostruki svjetski prvak pokazuje sve bolju formu i opasno prijeti vodećem dvojcu. Zaostatak za Hamiltonom na kvalifikacijama nije bio velik, samo +0.172 sekunde što Schumacheru i Mercedesu može ulijevati veliku dozu samopouzdanja pred sutrašnju utrku. Mercedes očito ima brzinu, ali za njih će ključna stavka biti potrošnja guma. Poznato je da Srebrne strijele nisu baš obzirne prema Pirellijevim gumama, a na vrućoj i vlažnoj stazi u Maleziji to bi još više moglo doći do izražaja pa će za dobar rezultat i prvo postolje nakon povratka iz mirovine, ‘Kaiser' Schumacher morati voziti vrlo racionalno kako ne bi kompromitirao dobru poziciju iz kvalifikacija. Drugi Mercedes, onaj Nice Rosberga, smjestio se na 8. mjesto poretka što neće baš zadovoljiti mladog vozača. Rosberg je kao i u Australiji odmah na početku letećeg  kruga napravio veliku pogrešku koja ga je na kraju koštala dobrog mjesta na startu. Sada će ispred sebe imati gužvu i očekuje ga velik posao ukoliko se želi primaknuti vrhu poretka.

Red Bull je ove sezone pokazao da je prošlosezonska dominacija sada stvar prošlosti. Ne može se reći da je Red Bull postao loš, ali rezultati iz prve dvije utrke pokazuju da su ih druge momčadi dostigle, a neke čak i prestigle. Mark Webber će u sutrašnju utrku krenuti s 4. startne pozicije dok će njegov mlađi kolega, aktualni svjetski prvak Vettel startati 6. ‘Limenke' su u Australiji pokazale da im je tempo u utrci mnogo jača strana od kvalifikacija pa se može očekivati da će Webber i Vettel pokušati ugroziti barem Michaela Schumachera na 3. poziciji. Za nešto više teško da su sposobni u ovom trenutku, osim ako nisu pripremili neko iznenađenje koje još uvijek kriju od očiju konkurenata.

Među prvih 10 na startu smjestila su se još dva Lotusa i jedan Ferrari. Povratnik u F1 Kimi Raikkonen završio je na 5. mjestu i pokazao da u Lotusu ima snage i da se radi o vrlo konkurentnom bolidu. Nažalost za Kimija, kazna koju je zaradio na slobodnim treninzima zbog promjene mjenjača bacit će ga na 10. mjesto pa će ispred sebe imati svog kolegu Romaina Grosjeana koji je također završio među prvih deset osvojivši 7. mjesto.

Čast Ferrarija donekle je obranio Fernadno Alonso svojim 9. mjestom, ali daleko je to od rezultata koji bi zadovoljili slavnu momčad iz Maranella. Ferrari se ove godine muči i daleko je od vodećih pozicija. Alonso još nekako uspijeva držati kakav takav priključak s vodećima, ali Massa je toliko loš da nije uspio ući ni među prvih 10 vozača. Zauzeo je tek 12.mjesto i pokazao formu koja ne obećava mnogo. Izgleda da propetg konjića čeka teška sezona ne naprave li neko čudo sa svojim bolidom.

Staza Sepang tradicionalno krije mnoga iznenađenja. Zbog svoje konfiguracije podjednako će odgovarati momčadima koje vole zatvorene staze, ali i onim momčadima kojima je krajnja brzina ‘forte'. Zbog jakih vketrova, velikih nagiba na samoj stazi i velike mogućnosti kišnog nevremena na ovoj stazi nikada ne nedostaje uzbuđenja. Ove godine povrh svih specifičnosti staze poredak vozača na startu je dodatni razlog za iščekivanje vrlo zanimljive i napete utrke.