10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Može li Ronaldo odvesti Portugal u polufinale?

Može li Ronaldo odvesti Portugal u polufinale?

Reprezentacije Portugala i Češke svojom utakmicom će otvoriti četvrtfinalnu fazu EP-a. Ove dvije reprezentacije malo tko je vidio kao aktere ove faze natjecanja, ali upravo ćemo među njima tražiti prvog polufinalista Eura.

Portugalci imaju razloga za sreću. Prošli su skupinu smrti, a na tom putu su izgubili, pomalo nesretno, samo od velike i moćne Njemačke na otvaranju natjecanja. Sljedeće dvije utakmice donijele su im radost, a i sreća im je vratila ono što im je uzela protiv Njemačke. S Danskom su pokazali dva oprečna lica. Imali su utakmicu pod kontrolom, vodili 2:0, ali onda su u nastavku neobjašnjivo pali i primili 2 gola. U zadnjih 15-ak minuta napravili su pritisak koji je bio dovoljan da zabiju još jedan gol s kojim su na kraju slomili otpor neugodnih Danaca. Taj će susret biti upamćen kao jedna od najgorih utakmica Cristiana Ronalda u njegovoj karijeri. Promašivao je nemoguće i zamalo je koštao svoju momčad pobjede. Primao je kritike sa svih strana i šutke trpio uvrede i podsmijavanja no treba reći da zaista nije sličio onom igraču koji za Real Madrid zabija ‘vagone' golova. Nakon toga došla je utakmica s Nizozemskom, za Ronalda kao naručena. Nizozemska je u utakmicu krenula potpuno ofenzivno sa 7 napadački orjentiranih igrača, a to je C. Ronaldo maestralno iskoristio. Zabio je 2 gola, pogodio dvije vratnice, asistirao, driblao- ukratko napravio je sve da Portugal izgleda kao momčad spremna za najviše domete.

Već večeras pred ‘europskim Brazilom' je nova utakmica u kojoj nema popravka i u kojoj svaka greška znači odlazak kući. Portugal je protiv Češke favorit, ali ne veliki. Trebat će mnogo znanja i sreće da se prođe Češka koja igra sve bolje i bolje kako se turnir bliži kraju. Svojom igrom Češka ne odgovara Portugalu jer ne ostavlja mnogo prostora za brze kontre Nanija i Ronalda nego će izbornik Paulo Bento morati posložiti igru tako da uz konstantan pritisak iskoristi i najmanju grešku u gustoj Češkoj obrani. Za to će mu trebati raspoloženi centarfor, a to je ono što Portugalu najviše nedostaje. Helder Postiga nije kalibar igrača koji bi trebao biti prvi napadač jedne reprezentacije kakva je Portugal, ali kvalitetnijeg trenutno nemaju na raspolaganju pa će se morati osloniti na njega. Zapravo, Portugal i nema velike mogućnosti kada je u pitanju izbor igrača. Ono što vrijedi nalazi se u prvoj postavi, a igrači s klupe služe uglavnom kako bi popunili igrački zapisnik. Moglo bi se to pokazati kao ozbiljan hendikep u kasnijoj fazi natjecanja, ali za Češku bi trebalo biti dovoljno. Kvaliteta prve postave mora biti dovoljna da se pobijedi jedna limitirana momčad kakva je Češka.

Na drugoj strani Česi uživaju u svemu što su dosad napravili. Momčad Michaela Bileka već je plasmanom u četvrtfinale napravila više nego se itko nadao, pogotovo kada se sjetimo njihove prve utakmice protiv Rusije koju su izgubili s 4:1 i pri tom izgledali kao pučkoškolci koji igraju s velikim dečkima. No sudbina je htjela da moćni Rusi sada iz naslonjača gledaju Češku kako se bori za polufinale. I naravno da će se boriti. Česi dobro znaju da su igrački slabija momčad od Portugala, ali ti nedostatci mogu se pokriti dobrom i organiziranom momčadskom igrom. Način izvedbe Češke ovisit će o igri njihove glavne osovine ČechRosickyBaroš. Golman Chelseaja može se svrstati među najbolje vratare na svijetu, ali njegove izvedbe za reprezentaciju nisu tako uvjerljive kao za Chelsea. Već je na ovom turniru imao jednu veliku grešku koja je koštala njegovu momčad gola pa bi danas trebao biti u odličnoj formi kako mu se isto ne bi dogodilo protiv bombi koje će mu ispaljivati Ronaldo. Drugi važan igrač češke je Tomaš Rosicky za kojeg se ne zna hoće li nastupiti u večerašnjoj utakmici. To je i najveći problem za izbornika Bileka jer je on za Češku ono što je Luka Modrić za Hrvatsku. Bez njega dionice Češke naglo će pasti i prolazak u polufinale bit će teško ostvariv. Zadnji u ovom tercetu ključnih igrača je nekad odlični napadač Milan Baroš koji je mnogo izgubio na brzini i kvaliteti igre, ali i dalje je može na račun svog iskustva mnogo pripomoći svojoj momčadi. Naravno, iskustvo ne donosi pobjede. Da bi se dobilo utakmicu trebat će postići barem jedan gol, a to je upravo ono što se od Baroša očekuje. U utakmicama s kvalitetnijim protivnikom i najmanja prilika mora se iskoristiti jer u suprotnom obično dođe na naplatu na drugoj strani terena.

Portugalska javnost već je upisala polufinale i tako stvorila dodatan pritisak svojim igračima koji će ta očekivanja morati opravdati na terenu. Sve potrebno imaju. Čvrstu obranu, kreativan vezni red, a bude li i Ronaldo na razini utakmice s Nizozemskom onda se Portugal nema čega bojati. Češka bi mogla pružiti dobar otpor, ali teško je zamisliti da može više od toga.