10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Najbolje od sporta u 2012. godini

Najbolje od sporta u 2012. godini

Na prijelazu iz stare u novu godinu obično se osvrćemo na uspjehe sportaša ili momčadi i najavljujemo sportska natjecanja koja će obilježiti sljedećih 12 mjeseci.

Analize i statistike koje su sportaši ostvarili prošle godine ostavit ćemo kroničarima sporta koji će svakoj momčadi i svakom sportašu dodijeliti njegovo mjesto u  sportskoj povijesti ovisno o uspjehu. Mi se okrećemo budućnosti  pa ćemo „baciti oko“ na najvažnija natjecanja koja nas očekuju ove godine. Srećom po zaljubljenike u sport, ove godine neće nedostajati spektakla.

Već u siječnju nas očekuju dva iznimno važna natjecanja od kojih hrvatski navijač očekuje mnogo. Europsko prvenstvo u vaterpolu počinje 16. siječnja u Eindhovenu. ‘Barakude' će na EP-u igrati u skupini sa Srbijom, Crnom Gorom, Španjolskom, Rumunjskom i Njemačkom, ali izbornik Rudić najavljuje novi pohod na medalje.'Mi kao i uvijek idemo osvojiti medalju. Bilo gdje da se pojavimo mi smo kandidati za medalju, prema tome i na ovom Europskom prvenstvu.' kazao je Rudić. Našim vaterpolistima motiv više mogao bi biti pokušaj da obrane zlatnu medalju osvojenu prošle godine u Zagrebu. U svakom slučaju unatoč teškoj skupini u koju su upali, naši vaterpolisti su nas navikli na borbu za medalje pa ne sumnjamo da će nas i ove godine razveseliti.

Samo dan kasnije počinje još jedno Europsko prvenstvo na kojem bi se naša reprezentacija trebala boriti za odličje. Od 17. do 29. siječnja Srbija će biti domaćin Europskog prvenstva u rukometu. Naši Kauboji igraju u Vršcu u skupini sa Slovenijom, Norveškom i Islandom.  Protivnici naših rukometaša nisu za podcijeniti, ali Hrvatska reprezentacija je svakako prvi favorit za prolazak skupine. Ne sumnjamo da će Balić i društvo imati i brojnu podršku na tribinama s obzirom na blizinu održavanja natjecanja. Možda upravo na krilima publike ova generacija rukometaša osvoji i jedinu zlatnu medalju koju dosad nije spremila u svoju bogatu kolekciju. Slavko Goluža već je pripremio popis igrača koje će voditi na ovo natjecanje, a jedino iznenađenje je što na popis nije uvršten Vedran Zrnić koji je uz Čupića dosad bio standardno desno krilo naše reprezentacije. Hoće li nam nedostajati pokazat će nam predstojeće prvenstvo na kojem kao i obično Hrvatska cilja na jednu od medalja, ali koje može dati i odgovor na pitanje u kakvoj se formi nalazi naša selekcija prije Olimpijskih igara u Londonu.

U pauzama između vaterpolskih i rukometnih utakmica neće nedostajati akcije jer  je siječanj tradicionalno mjesec zimskih sportova i vrijeme u kojem je raspored utrka najgušći. Prošle godine naš Ivica Kostelić baš je u tom vremenskom periodu pokazao najbolju formu pa je uspio napraviti, pokazalo se kasnije, nedostžnu prednost pred svim ostalim konkurentima i tako osvojio svoj prvi veliki kristalni globus za ukupnog pobjednika svjetskog kupa. “Profesora“ se 5. siječnja može vidjeti i uživo u akciji na Sljemenu gdje se održava Snow Queen Trophy. U prepunoj riznici medalja i kristalnih globusa obitelj Kostelić još uvijek nema niti jedan trijumf pred svojoj zagrebčkom publikom, ali Ivica je odlučan da se to ove godine promijeni  i da postane kralj Sljemena. Uz novih 100 bodova to bi mu bila i lijepa doza samopouzdanja u borbi za ukupnu pobjedu u svjetskom kupu.

Proljeće nam donosi  buđenje najskupljeg svjetskog cirkusa koji 18. ožujka pali svoje motore i kreće na svoj put po cijelom svijetu. Formula 1 kreće u svoju 62. sezonu iz Melbournea odakle će nastaviti svoju jurnjavu svjetskim autodromima sve do 25. studenog i posljednje utrke u Brazilu. Povratak svjetskog prvaka iz 2007. godine Kimija Raikkonena  u Formulu 1 najveći je novitet predstojeće sezone. Od ove sezone voziti će u momčadi Renaulta. To znači da će se na startu utrke u Australiji naći čak 6 svjetskih prvaka koji ukupno imaju 14 naslova. Samo ta činjenica trebala bi biti dovoljna ljubiteljima Formule 1 da i ove sezone pozorno prate utrke i vide može li mladi Sebastian Vettel i ove godine, u ovakvoj žestokoj konkurenciji, opet obraniti naslov svjetskog prvaka.

Nogometna groznica će ove godine trajati duže no obično, a nogometaši neće imati mnogo vremena za odmor. Čim završe svoje klupske obveze nogometaši najboljih europskih reprezentacija sele u svoje kampove u Poljskoj i Ukarajini gdje se od 8. lipnja do 1. srpnja održava europsko prvenstvo u nogometu. Sve reprezentacije koje su kroz kvalifikacije izborile svoje mjesto na završnom turniru imaju svoje ciljeve i nitko se ne može nazvati apsolutnim favoritom. Naravno za neke reprezentacije se može reći da s pravom ciljaju na najviše rezultate. Španjolci tako na ovom prvenstvu žele osvojiti svoje 3. veliko natjecanje zaredom, a Nijemci žele sa svojom novom, mladom momčadi poremetiti njihove planove i dokazati svijetu koliko vrijede osvajanjem EP-a. O kvaliteti natjecanja dovoljno govori podatak da je od prvih 10 reprezentacija s FIFA-ine ljestvice njih čak sedam iz Europe. Među tih deset najboljih reprezentacija svijeta nalaze se i Vatreni koji drže 8. mjesto i koji se nadaju napraviti velik rezultat na ovom Europskom prvenstvu. Turbulentne kvalifikacije su iza njih i sada im preostaje samo da se što bolje pripreme za ovoljetne izazove. Neće im biti lako u skupini sa Italijom, Španjolskom i Republikom Irskom, ali izborniku Biliću i reprezentativcima ne manjka optimizma i vjere u dobar rezultat. Uz igru koju su pokazali protiv Turske u Istanbulu i dozu sreće koja je za uspjeh potrebna svima, naša reprezentacija bi se lako mogla pretvoriti u „dark horsea“ ovog prvenstva i dobrim rezultatom nadmašiti prošlo EP na kojem nam je nedostajala upravo spomenuta mala doza sreće da bismo došli do polufinala. Sada smo barem sigurni da nam Turska neće oteti našu sreću.

Šlag na torti ovogodišnjeg sportskog kalendara su Olimpijske igre čiji će plamen gorjeti od  27. srpnja do 12. kolovoza u Londonu. Engleska prijestolnica bit će dom najboljim sportašima iz cijelog svijeta koji će se boriti za vječnu slavu koju donosi sudjelovanje na Olimpijskim igrama. Naravno oni najbolji će pokušati prikupiti što više medalja i svjetskih rekorda. Usain Bolt nam je odavno obećao da će opet rušiti svoj rekord na 100 metara, Michael Phelps je nedavno izjavio da na prošlim igrama u Pekingu nije bio na svom maksimumu (osvojio je 8 zlatnih medalja?!) pa je za ove igre najavio još bolje nastupe, plivanju se vratio i Ian „Thorpedo“ Thorpe u namjeri da Phelpsu i svijetu dokaže da je i nakon 5 godina mirovine još uvijek najbolji. Naša Blanka Vlašić nakon srebra u Pekingu želi uzeti zlatnu medalju u Londonu i tako ispuniti svoj san koji je i san svakog sportaša. Možda nam se uz Blanku, od koje očekujemo velik rezultat, ponovo dogodi i neko iznenađenje kao što nam se dogodilo u Pekingu u liku Snježane Pejčić i njene bronce u disciplini zračna puška ili Martine Zubčić koja je osvojila broncu na taekwondo turniru. Kako god bilo očekuju nas dva tjedna vrhunskog sporta u režiji najboljih svjetskih sportaša koji će i svijetu i sebi htjeti dokazati da upravo oni zaslužuju Olimpijsku „besmrtnost“.

Bio je ovo pogled u skoru sportsku budućnost i pregled najvažnijih događaja u ovoj godini. Naravno da nabrojana natjecanja nisu sve što će se događati ove godine. Tenisači primjerice na terene izlaze već 16. siječnja kada počinje Australian Open, prvi grand slam sezone u kojem ćemo dobiti odgovor na pitanje može li Novak Đoković nastaviti s fenomenalnim partijama iz prošle sezone ili će mu prvi pratitelji (Nadal, Federer, Murray…) stati na kraj. Košarkaši ove godine ne igraju velika natjecanja pa se posvećuju uglavnom nacionalnim prvenstvima i kontinentalnim kupovima. Atletičari će redovito prema predviđenom kalendaru ići na mitinge koje su si isplanirali prije početka nove sezone, ukratko sportski kalendar je standardan kao i svake godine. Jedina razlika je što će sportski svijet ove godine stati na 2 tjedna kada se upali olimpijski plamen i kada se još jednom dokaže da je olimpijsko odličje najvažniji komad metala koji sportaš može imati.