10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Nizozemska i Portugal idu po bodove nade

Nizozemska i Portugal idu po bodove nade

Momčadi iz najjače skupine ovog EP-a danas će po drugi put izići na travnjake. Njemačka i Nizozemska odigrat će Klassiker koji će za obje momčadi biti više od običnog dvoboja, a Portugal će protiv osokoljene Danske pokušati doći do svojih prvih bodova na ovom prvenstvu.

Danska i Portugal će večeras u Lavov Areni krenuti u rješavanje svoje sudbine što se prolaska skupine tiče. Naravno, Danci su u velikoj bodovnoj i psihološkoj prednosti nakon što su pobijedili Nizozemce u prvoj utakmici pa će na krilima tog optimizma tražiti način kako da matiraju Portugal i možda već sada, protivno svim prognozama osiguraju prolazak u četvrtfinale. U cijeloj toj priči ipak će se nešto pitati i Portugalce koji više nemaju prava na kiks ukoliko žele ostati u igri za prolaz. Jedna stvar je izvjesna kada govorimo o europskom Brazilu, a to je da će momčad Pula Benta od početka morati napasti svog manje uglednog protivnika. Portugal se više ne smije skrivati u nekakvnim, za njih netipičnim, zatvorenim i defanzivnim formacijama kakvu su neuspješno pokušali igrati protiv Njemačke. Možda to nije tada ni toliko loše funkcioniralo, ali nakon što im je Gomez zabio za 1:0 Portugalci su se otvorili i u samo nekoliko minuta stvorili 2-3 odlične šanse koje nisu iskoristili. Velika je šteta što su većinu utakmice proveli čekajući neku kontru koju nisu dočekali, jer su nakon vodstva Njemačke pokazali da mnogo bolje izgledaju kada napadaju svog protivnika. S Danskom više nema kalkuliranja. Ronaldo i društvo moraju ‘nagaziti' protivnika od samog početka, a jedina dvojba je hoće li Bento pomoći svojoj momčadi u tome ubacivanjem još jednog ofanzivnog igrača. Na klupi ima nepredvidivog Quaresmu koji može odigrati lažnu špicu i tako rasteretiti Ronalda i Nanija od kojih se najviše očekuje kada je u pitanju zabijanje pogodaka. Kada već govorimo o Ronaldu treba napomenuti da on sigurno nije zadovoljan svojim učinkom protiv Njemačke jer nije zabio gol, pa će sigurno biti ‘nabrijan' u ovoj utakmici, jer za njega bi golgetereski post od dvije utakmice bio predug.

Danci ponovo u ovaj susret ulaze kao ‘dark horse'. Nitko im ne vjeruje, ali to njih ne brine jer oni ionako samo gledaju svoja posla. Njihov izbornik Morten Olsen zna da nema što tražiti u nadigravanju s tehnički mnogo boljim protivnikom, ali je također svjestan da su njegove prilike u prekidima u kojima može računati na Aggera, Bendtnera, Kjaera i Poulsena koji su fizički dominantniji od svojih portugalskih kolega. Možda bi najbolje za Dansku bilo da primijeni poučak iz kvalifikacija koje su pokazale da imaju recept za Portugal. Dvije pobjede iz dva susreta nisu slučajnost i govore da Danska zna kako stati na rep razvikanom  Portugalcima.

Drugi susret dana trebao bi biti poslastica ovog prvenstva. Nizozemska i Njemačka trebale bi biti garancija dobrog nogometa pogotovo u situaciji koja Nizozemcima nalaže da jurnu u napad. Oranje se protiv Danske propisno ispromašivalo, a inače pouzdani napadači Van Persie, Huntelaar i Affelay nisu pokazali ni djelić onoga što pokazuju u svojim klubovima. Utakmica s Njemačkom bit će im vrlo dobra (i posljednja) prilika da se iskupe za silne promašaje iz prve utakmice, ali Elf nije Danska pa će momčad Berta van Marwijka morati paziti i na svoja vrata. Njemačka ne mora juriti u napad po svaku cijenu, ali ukaže li im se prilika za kakav ozbiljan napad sigurno će je pokušati iskoristiti. Preko svog genijalca Ozila i ‘gol-mašine' Gomeza kaznit će svaku neopreznost ionako neuvjerljive Nizozemske obrane koja čestoo zna zaspati i zakuhati probleme za svog golmana Stekelenburga. Uostalom i Danci su do svog pobjedonosnog gola došli iz brzog protuudara.

U ovom dvoboju nitko nema prednost kvalitete jer su obje momčadi krcate vanserijskim igračima, ali bi se zato mogao pokazati presudnim momčadski duh i snaga kolektiva koju ima Njemačka. U momčadi Joachima Lowa nema sebičnosti kakvu ponekad znaju pokazati Robben i Van Persie. Uz to i tradicija je na strani Njemačke. Ove dvije momčadi dosad su igrale 38 puta, a Njemačka je zabilježila 14 pobjeda naspram 10 Nizozemskih pa će i zbog toga Nationalmanschaaft i ovaj put biti blagi favorit večerašnje utakmice.