10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Pada odluka o pobjedniku skupine. Hrvatska i Španjolska traže pobjedu u ‘malom finalu’

Pada odluka o pobjedniku skupine. Hrvatska i Španjolska traže pobjedu u ‘malom finalu’

Svjetsko prvenstvo u rukometu došlo je do svog prvog ‘finala'. Zadnje kolo faze po skupinama dat će nam odgovore na pitanje tko će s koje startne pozicije krenuti u utakmice na ispadanje. U toj fazi više neće biti prava na pogrešku pa je od velike važnosti ovo kolo odigrati s pogledom prema naprijed. U slučaju Hrvatske, eventualna večerašnja pobjeda nad domaćinom Španjolskom osigurala bi nam da u četvrtfinalu izbjegnemo Francusku i Dansku. Sasvim dovoljan motiv da Kauboji večeras daju sve od sebe.

I Hrvatska i Španjolska dosad su imale stopostotan učinak u prve četiri utakmice. Španjolci su si na tom putu stvorili bolju gol-razliku, ali Hrvatska je ostavila bolji dojam. Uostalom lijepo je rekao Igor Vori „Ako ih pobijedimo što im znače golovi?“. Cilj je sasvim jasan, večeras treba pobijediti, ali ovo neće biti nimalo jednostavna utakmica i bilo bi iluzorno očekivati da će se Hrvatska u prvih 15 minuta odlijepiti na 6-7 golova razlike. Takvu prednost ne bi trebala imati ni jedna strana tijekom cijele utakmice jer će ovo biti susret dva podjednaka protivnika koji gaje slične ambicije, a to je medalja. Stvorimo li 3-4 gola prednosti to će bit veliki kapital i trebat će ga znati sačuvati. Najbolje bi bilo da izbornik u slučaju značajnije rezultatske prednosti pozove time-out jer ovo je utakmica koju će obje strane igrati s punim angažmanom, a tada se troši mnogo energije pa će pravodobni time-out omogućiti igračima ne samo da se napune kisikom nego također da ohlade glave od žestoke utakmice, ali i atmosfere. Puna dvorana veliki je adut Španjolaca za ovu utakmicu. Navijači su gladni uspjeha i medalja i nosit će svoju ekipu bučnim najvijanjem i žestokom podrškom od prve do zadnje minute. Ne treba zaboraviti ‘domaćinsko' suđenje koje je u rukometu nekakvo nepisano i prešutno pravilo. Mi se nadamo da će suđenje (koje je dosad na prvenstvu bilo nadprosječno dobro) ipak biti u okvirima regularnog te da neće utjecati na krajnji ishod utakmice.

Ovo je prvi baš pravi ispit za našu momčad na ovom turniru. Mislili smo da bi to mogli biti Mađari, ali oni su pružili vrlo slab otpor. Pitanje je zbog čega? Je li to zbog naše snage ili su jednostavno imali loš dan. Mi smo nekako bliži zaključku da je Hrvatska na toj utakmici pokazala pravo lice i da smo svojom kvalitetom ‘otpuhali' Mađare s parketa. Danas će trebati ponoviti i još malo poboljšati izvedbu i tada bismo trebali biti sigurni za pobjedu.

Kada govorimo striktno o igri Hrvatska djeluje kompletnije i s više rješenja. Čvrsta obrana i kontra naš su recept za uspjeh, ali ne bude li to prolazilo moguće su modifikacije u našim napadačkim akcijama. Španjolce će s vanjskih pozicija bombardirati Kopljar, Duvnjak i Bičanić. U tome im obrana Furije ne bi trebala biti prevelika zapreka. Problem bi mogao biti samo Arpad Šterbik, legendarni golman kadar ‘spustiti roletu' u svakom trenutku utakmice i izluditi suparničke napadače. No, ako akcije za šut budu izrađene nema veze ni tko puca ni tko brani jer je važno samo igrom dolaziti do prilika koje će već nekako ući u mrežu. Odluče li Španjolci izolirati naše vanjske pucače uvijek možemo računati na Vorija i njegovu sposobnost da se pomakne prema krilima i ostavi Duvnjaku prostor u sredini kojeg Dule onda lako koristi fintom i razigravanjem na krilo. Kad smo već kod Vorija ne bi bilo loše da naši vanjski igrači pokušaju njemu podvaliti poneku loptu jer je naš ‘div' dosad bio bez značajnijeg napadačkog učinka i voljeli bismo vidjeti više njegovih golova.

Alberto Rivera ima dobru momčad, no veliki hendikep će mu biti izostanakl Raula Entrerriosa. Zbog toga će se najviše oslanjati na svoju vanjsku liniju Sarmiento-Canellas-Rocas. Uz njih može računati i na odličnog Tomasa. Nije to neka pucačka linija koju naša visoka obrana na čelu s Gojunom i Kopljarom ne bi mogal limitirati na neki prihvatljiv postotak šuta, ali zato Rivera ima jednog velikog aduta u rukavu. Kad kažemo velikog zaista tako i mislimo. Julen Aguinagalde, 110 kilograma teški pivot koristit će svaki od svojih brojnih kilograma da razdvoji našu obranu i napravi koridor za prolaz svojih suigrača. Ako je on u formi i kao ima dan malo što se može učiniti osim se tući s njim pa tko pobijedi.

Ova utakmica odlučit će o daljnjem tijeku našeg natjecanja. Možda je ‘namještanje' ždrijeba loša odluka, ali iz ove perspektive zaista se čini da bi bilo dobro izbjeći Francuze u četvrtfinalu. Ako i izgubimo večeras nije kraj svijeta. Tko zna možda dobijemo Francuze u četvrtfinalu pa si olakšamo polufinale. Prije svega večeras bi bilo dobro pobijediti Španjolce na njihovom domaćem terenu da sami sebe uvjerimo da vrijedimo. Ova reprezentacija ispraćena je na ovo SP s nepovjerenjem i sumnjama. Zadnji put kad je tako bilo igralo se SP u Portugalu, godina je bila 2003., a ovajač zlatne medalje Hrvatska. Ovo je deseta godišnjica tog uspjeha i ne bi bilo ništa ljepše da se na kraju dogodi isti epilog.