10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Počinje ‘audicija’ za Europsku ligu

Počinje ‘audicija’ za Europsku ligu

Tek što je završilo EP nogomet se ponovo vraća na europske terene. Večeras počinje 1. kolo kvalifikacija za Europsku ligu u sklopu kojeg će se odigrati čak 35 utakmica. Radi se uglavnom o klubovima nižeg renomea, ali i u ovom društvu ima nekih uglednih klubova koji će kroz ‘pakao' kvalifikacija tražiti svoju šansu za nastup u Europskoj ligi.

Među najuglednijim klubovima u ovom društvu je norveški Rosenborg. On će danas putovati u Sjevernu Irsku da bi odmjerio snage s Crusadersima, slabašnom momčadi iz slabašne Irske lige. Mnogo iskusnija momčad Rosenborga možda više nije na razini na kakvoj je bila sredinom i krajem 90-tih godina prošlog stoljeća kada se redovito plasirala u Ligu prvaka, ali je svejedno je nekoliko razina iznad svojih današnjih protivnika pa je pobjeda i osiguravanje prolazau 2. kolo kvalifikacija zapravo samo formalnost koju Norvežani moraju obaviti. Iako se igra i uzvratna utakmica treba očekivati da će Rosenborg napuniti mrežu Crusadersa već danas i tako riješiti ovu prvu prepreku bez puno stresa. Uzvratna utakmica tako bi bila samo dobar trening u ovoj fazi priprema kada se brusi forma za predstojeću sezonu. Rosenborg sigurno prolazi dalje, pitanje je samo koliko dugo će im Crusadersi odolijevati i zagorčavati život.

Drugi velikan u ovom društvu klubova šarolike kvalitete svakako je i nizozemski Twente koji danas također treba samo odraditi formalnost protiv UE Santa Colome iz Andore. Treća momčad Andorskog prvenstva zapravo u startu nema nikakve šanse za prolaz. Twente je velika snaga nizozemskog prvenstva, a društvo iz Andore je samo obična skupina amatera koji nakon svog redovnog posla ‘haklaju' nogomet na lokalnim travnjacima i to je pokazatelj koji je u ovoj priči najbitniji. Pitanje  je samo koliko će golova Santa Coloma primiti jer bi im se moglo dogoditi da predstojećih 90 minuta budu najduži u njihovom životu. Oni će se sigurno ‘potrgati' da bi što više otežali posao nogometašima Twentea i zaslužili svojih 5 minuta slave, ali oni iz ove utakmice ne mogu izvući ništa više od pljeska za trud.

Zanimljiv će biti i ogled Čelika iz Nikšića i Borca iz Banja Luke. Osim što se radi o momčadi iz dvije susjedne zemlje, što stvara dodatni naboj, ni razlika u kvaliteti nije tako drastična kao u prethodna dva slučaja. Borac jest kvalitetnija i iskusnija momčad koja je prošle sezone završila na 3. mjestu BiH Premier Lige. To je rezultat za svaku pohvalu koji je Banjalučanima donio priliku da zaigraju kvalifikacije  za Europa Ligu koja bi za njih bila vrhunski domet. S druge strane Čelik je solidan klub iz Crne Gore i neće biti lak zalogaj za svog protivnika. Iako se radi o klubu iz druge crnogorske lige to je momčad koja igra dobar nogomet i ima snažan karakter što se najbolje vidjelo kad je osvojila ovogodišnji crnogorski kup i podigla svoj prvi trofej u povijesti. Taj rezultat donio je Čeliku priliku da se okuša i na europskoj sceni, a ždrijeb ih je spojio s protivnikom kojeg nije nemoguće pobijediti. Ova utakmica mogla bi biti neizvijesnija od ostalih, ali na kraju bi Borac trebao slaviti kakvu takvu pobjedu. Nepisano je pravilo da u BiH domaći teren znači pola pobjede pa se Borac može hrabriti i tom činjenicom. Sve u svemu kvaliteta je na strani Banjalučana no ovdje će se nešto pitati i njihove protivnike.

Za kraj smo ostavili nastup našeg predstavnika Osijeka. Društvo iz grada na Dravi igrat će protiv FC Santa Colome iz Andore. Nema neke razlike između protivnika Twentea i Osijeka osim u prva dva slova imena. Snaga ova dva imenjaka iz Andore podjednako je ograničena tako da će Osijek kao i Twente imati lagan posao koji moraju riješiti bez problema. Naši klubovi kroz povijest su gubili od raznih egzotičnih klubova tako da Osječani u ovaj dvoboj moraju ući motivirano kako im se ne bi dogodio poznati sindrom Debrecen. Naši su klubovi često ovakve utakmice znali odigrati ispod svake kritike, ali večeras bi zaista bilo nestvarno da se u ovoj utakmici dogodi išta osim uvjerljive pobjede Osijeka.