10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Šahtar i Metalurg u gradskom derbiju traže pobjednika Super kupa

Šahtar i Metalurg u gradskom derbiju traže pobjednika Super kupa

U Ukrajini pauza od vrhunskog nogometa nije dugo trajala. Samo 10 dana nakon finala EP-a na rasporedu je finale ukrajinskog Super kupa u kojem se sastaju prošlogodišnji pobjednik ukrajinske Premier lige, Šahtar iz Donjecka i finalist kupa Metalurg, također iz Donjecka. Osim što se radi o izravnoj borbi za prvi klupski trofej sezone, radi se i o odmjeravanju snaga dvaju gradskih suparnika u velikom gradskom derbiju.

Šahtar našeg Darija Srne apsolutni je vladar Ukrajinskog nogometa već nekoliko godina. Od kad je na čelo kluba stigao milijarder Rinat Ahmetov taj klub je u vrlo kratkom roku jednostavno procvjetao i činilo se da će u kratkom roku postati dio europske nogometne elite. Politka kluba uglavnom se bazirala na kupovini južnoameričkih igrača, pogotovo Brazilaca uz kostur momčadi koji čine provjerene domaće snage. Rast ovog kluba odvijao se strelovitom brzinom, pa je u kratkom vremenu u vitrinama zasjalo nekoliko važnih trofeja. U posljednjih 10 godina osvojili su 7 naslova domaćeg prvaka, 6 kupova, 3 Super kupa, a šlag na sve ove uspjehe bilo je osvajanje Kupa UEFA 2009. Najveća želja vlasnika kluba ipak je bila i ostala Liga prvaka u kojoj je Šahtar posljednjih 10-ak godina redovito nastupao, ali nije ostavio značajnijeg traga. Koliko god napredovali još uvijek nisu dovoljno jaki da se nose s najjačim razredom europskog nogometa u kojem stanuju velikani poput Barcelone, Reala, Manchestera… No sve to neće ih obeshrabriti danas kad iziđu na travnjak i krenu u lov na još jedan domaći trofej kojim bi potvrdili da im ni na početku ove sezone u domovini nema ravnih.

Trener Mircea Lucescu na raspolaganju ima vrlo jak kadar igrača i neće mu biti problem posložiti momčad koja će moći odgovoriti zahtjevima današnje utakmice. Kako je Šahtar u procesu priprema za novu sezonu ni igračima neće nedostajati motivacije da svojim dobrim nastupom možda izbore povjerenje trenera za cijelu iduću sezonu pa treba očekivati žestok i rastrčan Šahtar bez obzira tko nastupio. Momčad u sastavu Pyatov-Srna,Chygrynskiy, Shevchuk, Rat- Hubschmann, Kravchenko, Fernandinho, Willian, Teixeira, Luiz Adriano najvjerojatnije će istrčati na travnjak od prve minute, ali kako vrijeme bude odmicalo u slučaju povoljnog rezultata Lucescu će dati priliku i drugim igračima. Naš Eduardo još uvijek nije izborio puno povjerenje svog trenera, a jedna dobra partija na početku sezone sigurno bi mu podigla samopouzdanje i približila ga udarnoj momčadi. Sve u svemu izgledno je da će Šahtar podignuti još jedan trofej kada sudac odsvira kraj večerašnje utakmice jer Metalurg nije kalibar momčadi koja bi mogla poremetiti simfoniju igara i dominaciju koju Šahtar pokazuje u svojoj domovini. Jednostavno rečeno, u zadnje vrijeme je lijepo biti navijač Šahtara.

Šahtarov večerašnji protivnik Metalurg ne pripada samom vrhu ukrajinskog nogometa, ali već sama činjenica da su se našli u prilici boriti za trofej daje im za pravo da se nadaju uspjehu u večerašnjoj utakmici. Prošle sezone završili su kao sedma momčad prvenstva i zapravo već taj podatak oslikava razliku u snazi ovih dviju momčadi. Ipak, prošlogodišnji kup donio im je više radosti. Došli su do finala u kojem ih je čekao njihov večerašnji protivnik i dalje od toga nisu mogli, no večeras im se pruža dobra prilika za kakvo-takvo poravnavanje računa. Da bi imali ikakve šanse morat će odigrati borbenu utakmicu, a glavni preduvjet za dobar rezultat je da uspiju nadtrčati svog protivnika jer teško da ih mogu nadigrati. U ovoj momčadi ne stanuju znalci poput Fernandinha ili Williana pa će zato agresija i presing na igrača i loptu biti ključ za ‘Metalce'. Šahtar jest gazda u gradu, ali ako ovaj derbi ode na stranu Metalurga harmonija u Šahtaru bi se mogla barem nakratko poremetiti. Iako je Šahtar izraziti favorit za naslov, treba očekivati junačku partiju Metalurga koji će učiniti sve ne bi li uzeo ovaj za njih važan trofej.