10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Što ćemo pamtiti s ovih Igara?

Što ćemo pamtiti s ovih Igara?

Olimpijske igre zatvorile su svoja vrata, medalje su podijeljene, a sportaši se vraćaju svojoj dnevnoj rutini i treninzima jer njima pripreme za sljedeće Igre u Rio de Janeiru počinju već sada. Nama ostaje da analiziramo, raspravljamo i ocjenjujemo što je tko napravio, tko je podbacio, a tko iznenadio. U tom svjetlu smo izdvojili neke slike s ovih igara koje će nam ostati u posebnom sjećanju.

Logično je da se na početku osvrnemo na nastupe naših sportaša koji su s osvojenih šest medalja učinili ove Igre najuspješnijim u našoj povijesti. Tri zlata, srebro i dvije bronce konačni su učinak naših gladijatora u Londonu. Tako su sebi kupili ulaznicu u olimpijsku povijest, a nama su priuštili nezaboravne sportske trenutke sreće i veselja. Naši najsjajniji predstavnici na ovim igrama su bili vaterpolisti, Giovanni Cernogoraz (streljaštvo) te naša sjajna bacačica diska Sandra Perković. Način na koji su osvajali svoje zlatne medalje bio je zastrašujuć za cijeli svijet. Momci Ratka Rudića izgledali su moćno, zapravo nedodirljivo od samog početka turnira, a zlato je samo logična posljedica takvih predstava. Oni su u vaterpolu ono što je reprezentacija SAD-a u košarci. Jednostavno dream team koji je znao što želi i kako to ostvariti. Sličnu dominaciju pokazala je i Sandra Perković u bacanju diska. Prvo bacanje bilo je samo zagrijavanje, na drugom je disk poletio do 68.11 metara, ali nakon trećeg hica bilo je jasno da je zlato u džepu. Daljinu od 69.11 nitko nije ugrozio i Hrvatska je mogla slaviti svoju prvu zlatnu medalju u ženskoj atletici. Naš posljednji, ali ne manje važan zlatni olimpijac je Giovanni Cernogoraz. Momak za kojeg je malo tko čuo zlatnim se slovima upisao u našu sportsku povijest. Gađao je glinene golubove s takvom preciznošću i koncentracijom da je na trenutke podsjećao na robota koji ne može pogriješiti. Rezultat- zlatna medalja na olimpijskim igrama. Bolje od toga ne se ne može.

Našu jedinu srebrnu medalju u Londonu osvojili su veslači u četvercu. Cro express u sastavu Valent i Marin Sinković, Damir Martin i David Šain došao je u London u odličnoj formi s ciljem osvajanja zlata. Naši veslači su dominantno prošli sito kvalifikacija i djelovali su nepobjedivo no u finalu ih je pobijedio vjetar koji im nije dopustio na se uključe u borbu za zlato s Nijemcima. Ipak, momci su utrku odradili najbolje što su mogli i zasluženo su se okitili srebrnom medaljom koja je također grandiozan uspjeh.

Našu kolekciju medalja zaršavamo s osvačima bronce. Prvu na ovim Igrama je osvojila je Lucija Zaninović u taekwondou (kategorija do 49 kg) . Naša je predstavnica u repasažu za brončano odličje pobijedila Meksikanku Jannet Alegriju Penu. Nakon tri runde rezultat je bio izjednačen 5-5, da bi Zaninović u dodatnoj rundi prva došla do “zlatnog boda” i brončane medalje. Tako je pokazala da nakon Martine Zubčić i Sandre Šarić Hrvatska ne mora brinuti za budućnosti svog taekwondoa koji postaje vrlo bitan sport u našim olimpijskim okvirima.

Za kraj smo ostavili naše rukometaše koji nam uvijek pokidaju mnogo živaca, ali i priušte mnogo sreće. Vjerojatno ih zato toliko i volimo. Kauboji su jedini naši predstavnici za koje možemo reći da su trebali bolje. Nije da podcjenjujemo broncu s jakog rukometnog turnira, ali ostat će osjećaj da su mogli i morali napraviti više. Uostalom i oni su toga svjesni. Briljantan rukomet koji su pokazivali do polufinala ispario je kada su se s druge strane terena pojavili Francuzi koji nisu kvalitetniji, ali su bili psihološki jači što im je na kraju donijelo zlato, a naše rukometaše gurnulo u borbu za broncu koju smo protiv Mađarske na kraju i osvojili.

U sjećanju s ovih Igara ostat će nam urezane još neke slike koje su obilježile i povijest sporta u globalnim razmjerima. U Londonu smo mogli svjedočiti kako se Michael Phelps s novih šest medalja digao do razine najvećeg olimpijca svih vremena. Američki plivač s ukupno 22 medalje ostao je sam na vrhu sportskog Olimpa i proći će puno vremena dok ga netko od tamo ne makne. Sigurno je samo da se broj njegovih medalja neće više povećavati jer je Phelps objavio da su mu ovo zadnje Igre u karijeri. Uz bok Amerikancu možemo staviti i Jamajčanina Usaina Bolta koji je postao prvi sprinter koji je obranio zlato na 100 i 200 metara. Prije Igara pričalo se da bi ga s trona mogao skinuti njegov sunarodnjak Blake, ali Bolt je stotku obranio drugim najboljim rezultatom svih vremena, stavio prst preko usta i svim kritičarima “začepio gubicu“. Otkačeni Jamajčanin ostao je kralj atletike i najpopularniji sportaš današnjice. Šest olimpijskih medalja samo su potvrda toga.

FOTO: Alexander Kachkaev [CC-BY-2.0]