10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Sudar titana na Santiago Bernabeu

Sudar titana na Santiago Bernabeu

Nogometni blagdan Lige prvaka ponovo kreće večeras, u poznatom terminu u 20.45 sati. Najbolji europski klubovi krenut će u grupnu fazu ovog tuluma za nogometne odlikaše, a među njima će biti i naš Dinamo koji će i drugu godinu zaredom pokušati napraviti nešto više od običnog statiranja. Ipak, utakmica prvog kola sigurno je ona između Real Madrida i Manchester Cityja. Biti će to sudar nogometnih titana pod kulisama mitskog Santiago Bernabeua.

Za nogometaše Real Madrida ova utakmica nije mogla doći u nepogodnije vrijeme. Porazi iz prvenstva i samo 4 boda nakon isto toliko odigranih utakmica dobro su uzdrmali cijeli klub od vrha do dna. Jose Mourinho pred medijima govori da u svojim rukama više nema momčad nego skupinu igrača kojima sada nogomet nije prva stvar na pameti. Trenutno onoj zastrašujućoj momčadi iz prošle sezone nema ni traga ni glasa, a najbolje se to vidjelo na subotnjoj utakmici protiv Seville u kojoj je Real zapravo pao bez ispaljenog metka i bez ikakve igre. Čak nije djelovalo niti da se Sevilla previše umorila da bi izborila tu važnu pobjedu. To je ono što muči Mourinha kojem je ta utakmica trebala biti generalna proba za večerašnji susret sa vrlo jakim Cityjem.

Proba je definitivno propala i na takvim temeljima Mourinho ne može graditi igru za City. Izgleda da ni on sam ne zna što učiniti, ali iz svoje kože ne može u ovom trenutku pa će vjerojatno primijeniti svoje nadaleko poznate motivacijske vještine kako bi razdrmao momčad. Uz to treba očekivati i promjene u početnoj postavi u odnosu na onu iz Seville. Gotovo je sigurno da će od prve minute na teren istrčati Luka Modrić umjesto Mesuta Ozila. Hrvatski reprezentativac je čak i u porazu protiv Seville bio najbolji igrač Reala, a svojim igrama vrlo brzo kupuje povjerenje Mourinha, medija i navijača. Njegova hitrina i vještina da spaja linije svoje momčadi u jednu homogeniju cjelinu trebala bi doći do izražaja protiv Cityja i zbog toga će Mourinho vrlo vjerojatno njemu dati prednost u odnosu na Ozila. Druga promjena mogla bi se dogoditi na mjestu zadnjeg veznog gdje bi umjesto Khedire mogao zaigrati novopridošli Michael Essien. Bude li on u prvoj postavi Mourinho neće puno dobit na razlici u taktičkim postavkama nego će to više biti u poruka ‘starosjediocima' da onakvu partiju kao protiv Seville neće tolerirati i da će svatko bez obzira na ime i prezime završiti na klupi. To vrijedi za sve osim za najveću zvijezdu i ponajboljeg nogometaša svijeta Cristiana Ronalda. Njemu će se oprostiti sve pa čak i javno iskazivanje nezadovoljstva samo ako vrati razinu svoje igre na onu normalnu, a to znači i za protivnike pogubnu. Ronaldo je bez sumnje u ovom trenutku daleko od forme onog igrača koji je prošle godine zabio gol svakom protivniku protiv kojeg je igrao (izuzev Dinama), a to je za Real veliki hendikep jer bez pravog Ronalda ova momčad je, unatoč svim zvijezdama koje ima u svlačionici, barem 30% slabija. Stvari za Real u ovom trenutku ne izgledaju optimistično, ali ako treba tražiti temelj eventualnoj pobjedi protiv Cityja onda je to forma Gonzala Higuaina koji je jedini raspoloženi strijelac u momčadi te u igri našeg Luke Modrića koji raste iz utakmice u utakmicu. Osim toga nitko se protiv Reala ne može smatrati favoritom, a pogotovo ne u nogometnoj katedrali Santiago Bernabeu. K tome Real je momčad u kojoj nikada nema predaje. Njihov mentalitet toliko im je puta donio uspjeh u naizgled bezizlaznim situacijama da nema razloga ne vjerovati da se ova super momčad može probuditi baš sada kad je najpotrebnije.

City je tijekom posljednje četiri godine izrastao u pravog nogometnog giganta, barem na Otoku. Osvajanje Premiershipa dodatno im je raširilo krila tako da sada Mancijinevi igrači sanjaju uspjeh i u Ligi prvaka. Prošle godine ovo natjecanje nebeskoplavima nije donijelo mnogo sreće jer su ispali već u skupini, no ove godine arapski vlasnici očito neće biti zadovoljni istim scenarijem, a nemaju ni razloga biti jer su svom treneru podarili sve igrače koje je zaželio. Uz to imao je i dosta vremena da igru posloži po svom guštu tako da se Mancini u slučaju eventualnog neuspjeha zaista nema na što žaliti niti tražiti bilo kakav alibi. Istina, uspjeh će tražiti u jednoj od najjačih skupina Lige prvaka ikada, a k tome na otvaranju igraju protiv najuspješnijeg kluba ovog natjecanja i najvećeg kluba svih vremena. Nije to ni malo lak zadatak, ne samo igrački nego i psihološki, čak i kada vam je momčad sastavljena od ekstra igrača prepunih iskutva.

City je dosad u prvenstvu u četiri kola upisao dvije pobjede i dva neriješena rezultata što nije zabrinjavajuće, ali vjerojatno nije ni onako kako je Mancini zamišljao. No to neće utjecati na ovu utakmicu u kojoj će City igrati da izvuče barem bod, a potajno se nadati pobjedi koja bi uz malo sreće i mogla doći. Teško je pogađati u kojem će sastavu istrčati City na teren jer ova momčad ima toliku širinu da bez problema može odgovoriti zahtjevima bilo kakve formacije. Pitanje je samo koliko će Mancini biti spreman riskirati i hoće li umjesto napadačkog nogometa, kojeg lako može primijeniti kada na raspolaganju ima Balotellija, Teveza, Džeku i Silvu, ipak prevladati njegov talijanski gen koji bi ga mogao natjerati da igra zatvoreno. Bila bi to velika šteta jer City ima snage da se nadigrava s Realom i da na kraju iziđe neporažen. Uz to svijet bi vjerojatno svjedočio veličanstvenoj utakmici, a to je baš ono što nogometnim zaljubljenicima treba na otvaranju nove sezone Lige prvaka.