10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / ”Super Sunday” donosi derbije Uniteda i Liverpoola te Arsenala i Cityja

”Super Sunday” donosi derbije Uniteda i Liverpoola te Arsenala i Cityja

Današnja nedjelja na Otoku je među navijačkom populacijom poznata pod nazivom ”Super Sunday”. To je termin koji označava dan u kojem se igra jedan ili više derbija, a danas jakih utakmica neće nedostajati. Prvo će na teren izići Manchester United i Liverpool u, povijesno gledano, najvećem derbiju engleskog nogometa, a nakon njih će Arsenal na Emiratesu ugostiti drugoplasirani Manchester City.

Unatoč tome što su United i Liverpool vlasnici najviše trofeja u Engleskoj trenutni odnos snaga ove dvije momčadi je neravnopravan jer United je najizgledniji kandidat za naslov prvaka, a Liverpool o tome može samo sanjati dok s osme pozicije gleda kako neke druge momčadi igraju glavne uloge u raspodjeli trofeja. Trenutni zaostatak momčadi s Anfielda za vodećim Unitedom je veliki 21 bod, a prema svemu sudeći do kraja prvenstva ta razlika bi mogla još više narasti. Prva prilika za United da tu prednost poveća za još tri boda biti će danas u 14.30 sati. Ne treba sumnjati da će se to i dogoditi jer koliko god se ovdje radilo o derbiju United je u svakom pogledu miljama daleko ispred Liverpoola i to bi trebao i dokazati danas na terenu.

Mnogo neizvjesniji dvoboj očekuje nas na Emiratesu. Arsenal za poraz ne zna već pet utakmica zaredom, a Citiy na ovom stadionu nije pobijedio od 1957. godine. Nešto očito ne leži nebeskoplavima u sjevernom Londonu kad unatoč svojoj kvaliteti ne mogu prekinuti ovaj neugodan niz. Mancini se prije utakmica hrabrio pred novinarima da su tradicije ovdje da se ruše, ali s formom koju njegov zvjezdani City pokazuje u zadnje vrijeme jedino što će srušiti su izgledi njegove momčadi da obrani naslov prvaka. Od devet zadnjih utakmica City je pobijedio u njih pet, dvije je izgubio i dvije remizirao. Na prvi pogled ne čini se kao loš skor, ali kada se borite za naslov s gotovo savršenim Unitedom onda je svaki krivi korak onaj koji vas može koštati ”srebrnine” na kraju sezone. Arsenal s druge strane niti ne gaji nade da bi do kraja sezone mogao osvojiti naslov. Njihov cilj je hvatanje pozicije koja vodi u Ligu prvaka dogodine, ali kako stvari trenutno stoje i to će im biti izazovan zadatak jer sada za četvrtoplasiranim Tottenhamom zaostaju šest bodova. Priznao je Wenger da ga boli kada vidi koliko je United ispred njih, ali od njegove boli navijač Topnika neće imati puno koristi. Uostalom o tome je trebao razmišljati kada im je ljetos prodavao Van Persieja, ali sada je za to kasno. Najbolji lijek za takvo stanje je pobjeda, zapravo pobjede u nizu, a to je nešto što Arsenal već neko vrijeme nije u stanju isporučiti.

Večeras na svom travnjaku imaju priliku napraviti prvi korak. Dobiju li City optimizam bi se mogao vratiti u Wengerove redove. Ne može se reći da Arsenal ima lošu momčad. Ima tu materijala koji može napakostiti svakoj obrani svijeta. Ono po čemu se momčad iz Londona posebno ističe je njezina brzina i tehnička potkovanost. Oxlade-Chamberlain, Walcott, Sagna, Cazorla i Gervinho su igrači koje je teško pohvatati kad se rastrče travnjakom. Uz to imaju dobru logistiku u Mikelu Arteti, glavnom playmakeru momčadi. Za zabijanje golova večeras bi trebao biti zadužen Lukas Podolski igrač koji pokušava prikriti odlazak Van Persieja. U tome dosad naravno, nije uspio, ali nije bio ni loš. Zabio je dosad 6 golova s tim da ne igra punu minutažu. Ipak, najviše će se očekivati od Walcotta, momka koji unatoč mladim godinama ima ponajviše iskustva igranja u dresu Topnika, a osim toga ove sezone je s 15 golova najbolji strijelac momčadi. Možda je baš manjak iskustva ono što koči Arsenal na putu prema titulama. Kada god koji igrač stasa u zrelog i kvalitetnog prvotimca, Wenger ”digne rampu”, uzme milijune i pusti ga da ode. Tako je bilo s Nasrijem, Fabregasom, Van Persiejem, Clichyjem… Mislite li da bi Arsenal s ovom četvoricom igrača sada bio šesti?

No Nasri i Clichy će večeras braniti boje Građana i gledati kako da zabiju svom bivšem klubu. Naravno u  slučaju da budu u postavi, a poznavajući njihovog šefa Mancinija teško da će se to dogoditi. Nasri uglavnom utakmice počinje s klupe, a Clichy minutažu diijeli s Kolarovim. Dva tako kvalitetna igrača griju klupu i naizgled uludo troše talent i vrijeme, ali to je cijena igranja u velikom klubu kakav je Manchester City postao. Ovdje je svaka pozicija pokrivena s najmanje dva podjednako kvalitetna igrača i ako niste spremni za konkurenciju onda ovdje nemate što ni tražiti.

Zašto je tome tako lijepo se može vidjeti iz situacije u kojoj se Citiy nalazi baš pred ovu utakmicu. Van kadra što zbog ozljeda, što zbog reprezentativnih obveza naći će se Yaya i Kolo Toure, Kolarov, Aguero, Maicon, Micah Richards i Jack Rodwell. Kada City ne bi imao kvalitetnih igrača koji mogu uskočiti na njihove pozicije s klupe bio bi daleko od borbe za naslov, točnije bio bi tamo negdje gdje se sada nalazi Arsenal. Kako oni na klupi ipak imaju odlične zamjene problema ne bi trebalo biti. Napad će predvoditi Silva, Tevez i Džeko. Pomagat će im Milner, a leđa čuvati Barry i Garcia. U obrani bi trebali biti Zabaleta, Nastasić, Kompany i Clichy. Dakle i desetkovani City na papiru i dalje djeluje moćnije od svog današnjeg protivnika, no pitanje je je li to dovoljno da sruše prokletstvo Emiratesa.