10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Teatar apsurda u HNS-u

Teatar apsurda u HNS-u

Hrvatski nogomet pogodila je najveća afera od njegova osnutka.

Uhićenje dopredsjednika HNS-a Željka Širića i predsjednika sudačke komisije Stjepana Djedovića otvorilo je pandorinu kutiju iz koje posljednjih dana neprestano izlaze nove činjenice o katastrofalnom stanju u hrvatskom nogometu. Podsjetimo, Širić i Djedović su uhićeni po nalogu USKOK-a zbog sumnje za uzimanje mita u zamjenu za „pošteno“ suđenje. Vijest je hrvatskim medijskim prostorom odjeknula kao bomba, bacajući sjenu sumnje na cjelokupno vodstvo nogometnog saveza i na regularnost aktualnog nogometnog prvenstva.

Vlatko Marković sigurno je osoba koja ima uvid u stanje u hrvatskom nogometu, ali on je ovih dana izrazito šutljiv pa s njegove adrese iz Rusanove ne možemo čuti nikakve informacije o budućim potezima ili rješenjima ove situacije. Na početku ove afere vješto se obratio javnosti rekavši kako on nije kriv što netko uzima mito i kako se njega to ne tiče. Nije to ništa novo od Markovića jer smo već navikli da on pere ruke od svega što ne valja u našem nogometu. Njegova domena je, izgleda, samo A reprezentacija. Ne tiče ga se HNL, ne tiče ga se korupcija, loša infrastruktura, nepošteno glasovanje putem kojeg je izabran na funkciju koju obnaša. Nije njegov problem ni to što u HNL-u vlada kronična besparica kojoj se ne vidi rješenje. Igrači Karlovca ne igraju svoje utakmice u znak prosvjeda zbog neisplate plaća, u Šibeniku teškom mukom izmišljaju vatrogasna riješenja za isplatu dugova, iz Varaždina je još na početku sezone pobjegao svatko tko je mogao..Valjda bi po njemu to trebao biti posao nekog drugog saveza ili neke druge institucije.  Zbog njegovog dugogodišnjeg ignoriranja lošeg stanja u hrvatskom nogometu, upravo to se i dogodilo. USKOK-ovi istražitelji postali su stalan gost u Kući hrvatskog nogometa i rješavaju probleme koje Marković i Srebrić nisu znali, mogli ili htjeli riješiti. Afera Ofsajd u kojoj su uhićeni nogometaši Croatia Sesveta, Varteksa i Međimurja nije bila kraj čišćenja hrvatskog nogometa nego tek njegov početak. Sadašnje vodstvo HNS-a na čelu s Markovićem, očekivano, nema namjeru odstupiti s dužnosti i ne prihvaća ni trunku svoje odgovornosti za lakrdiju u koju nam se pretvorio domaći nogomet, a na pitanje „Hoćete li sada odstupiti s dužnosti?“ bahato i podcjenjivački odgovara da će odstupiti kada on to bude htio. Ovo vodstvo ne poznaje pojam zapovjedne odgovornosti ni moralnog čina čak ni u situaciji u kojoj je svima jasno da, bez obzira na to što nisu formalno optuženi, više nemaju kredibilitet u javnosti koji bi im omogućavao bilo kakav daljnji rad. Kako imati povjerenje u instituciju čiji je sam vrh zaražen korupcijom i sitnim osobnim interesima koji imaju nesagledive posljedice po domaći nogomet koji je ionako na aparatima?

USKOK-ovi istražitelji nisu ekskluzivan gost samo Rusanove nego su došli u goste i u Maksimirsku 128. Protiv Zdravka Mamića, pravog šefa hrvatskog nogometa i Dinama, podnesena je anonimna prijava za nelegalnu kupnju stolica koje su početkom ljeta instalirane na maksimirske tribine. Mamić se brani da je sve po zakonu i da će istražnim organima predati svu potrebnu dokumentaciju ne samo o kupnji stolica nego i o bilo kojem segmentu poslovanja GNK Dinama. Bez obzira na to posljednjih nekoliko tjedana kao da je i Mamić osjetio da se sprema velika bura u našem nogometu. „Svakog tjedna presica jedna“, tako bismo mogli nazvati Mamićeve medijske istupe u zadnje vrijeme. Je li se i on uplašio nekih novih vjetrova koji su zapuhali našim nogometom pa putem medija želi češće no obično iznijeti svoju istinu urbi et orbi i na taj način skrenuti fokus s pravih problema? Boji li se da će nova lica poput Zvonimira Bobana koji je prekinuo medijsku šutnju po pitanju vlastitog angažmana u našem nogometu, unijeti neka nova, poštenija pravila igre po kojima on neće znati igrati? Željko Jovanović, budući ministar obrazovanja i sporta u novoj Vladi nedavno je javno rekao da ljudima poput Mamića nije mjesto u nogometu i da će nova vlada učiniti sve da Mamića i njemu slične makne daleko od nogometnih travnjaka. Vidi se da čovjek misli ozbiljno jer je usporedio naš nogomet s močvarom punom komaraca, a jedini način koji mu pada napamet za istrebljenje tih krvopija je isušivanje močvare. To što je rekao budući ministar je prilično tendenciozno, ali ako uspije u naumu možda spasi  naš umirući nogomet.

Teško je vjerovati , ali u cijeloj ovoj priči postoji i jedan junak. Hrvoje Maleš, predsjednik Hajduka u ovoj priči je odigrao ulogu akcijskog junaka koji je raskrinkao Djedovića i Širića. U suradnji s USKOK-om otišao je na sastanak sa Širićem tražeći pošteno suđenje za Hajduk na što mu je Širić rekao da će ga to koštati 95.000 eura. Maleš je rekao da toliko nema pa je Širić zatražio da donese 30.000 što je Maleš i učinio. Nije računao na to da će taj novac biti označen, a Maleš ozvučen i u dosluhu s USKOK-om. Bio je to potez koji je učvrstio Maleševu poziciju u Hajduku i kojim je stekao simpatije većine nogometnih djelatnika i navijača, a Širića i Djedovića otpravio iza rešetaka da tamo čekaju suđenje koje bi moglo odrediti daljnju sudbinu našeg nogometa.

Ovakve stvari nisu novost ni kod nas ni u svijetu. Namještanja ima čak i u dobro organiziranoj Bundesligi, ali razlika je ta što se kod nas uvijek pričalo o kupljenim utakmicama, i pogodovanjima  raznim klubovima (najčešće Dinamu i Hajduku).  Nikada se nije poduzelo ništa konkretno sve do sada. Je li ovo prekasno za spas nogometa pokazat će vrijeme. Kao navijači i zaljubljenici u nogomet možemo samo apelirati na odgovorne institucije da što prije raščiste nogomet od svih prljavština pa da navijači kad već neki od njih nemaju kruha imaju barem poštenih igara.

FOTO: ilustracija