10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Teniski svijet dobio novog kralja

Teniski svijet dobio novog kralja

Sezona snova za Srbina Novaka Đokovića dobila je svoj pečat, na najljepši mogući način zasjeo je Novak na prvo mjesto ATP-ljestvice, pokorivši Wimbledon. Iako bi i u slučaju poraza bio broj jedan, Đoković je osvajanjem All England Cluba pokazao da je trenutno najbolji i najspremniji tenisač današnjice.

Španjolac Rafael Nadal, nije imao rješenja za razigranog Srbina, koji djeluje moćno i sa samo jednim porazom u sezoni, nagovještava svoje vrijeme, svoju tenisku eru, koja bi mogla potrajati. Fascinira lakoća kojom poentira, jednostavno uživa u svojoj igri koja ni one kojima nije omiljen, ne može ostaviti ravnodušnim. Nije uvijek bilo lako.

Otac je vjerovao, upozoravao na svog sina, aludirajući da će jednog dana postati najbolji svjetski tenisač. Danas je Novak ostvario sve svoje snove, Britanska publika mu se naklonila, podigao je pehar pobjednika, prvi Srbin u povijesti.
24-godišnjem Beograđaninu ovo je treći Grand Slam naslov, drugi ove godine, nakon Australian Opena. Jedino u Roland Garrosu nije otišao do kraja, Federer je bio bolji u polufinalnom dvoboju.

Veliko finale obilovalo je vrhunskim potezima obojice, upravo onakve teniske čarolije kakve očekujemo od dva najbolja reketa svijeta. Nadal je dva puta slavio ovdje, peti put je u finalu. Ušao je Španjolac u meč malo sigurnije od svog protivnika, ali do 5-4, i breaka Srbina za prvi set, bila je to potpuno izjednačena utrka. Ujedno i prva break prilika u meču s obje strane i odmah set za Novaka. Drugi set je najbolje izdanje Srbina ove godine, 6:1 rezultat je koji pokazuje koliko je dominantan bio. Kako u tenisu jedan poen, jedna loptica, može promjeniti tijek zbivanja i psihološku prednost preusmjeriti na stranu protivnika, Nadal je uzvratio istom mjerom, 6:1 za Španjolca rezultat je trećeg seta. Vratilo se samopuzdanje i vjera u vlastitu igru Španjolcu. Četvrtu dionicu bolje je otvorio Nadal, u prvom gemu, na servisu Đokovića, imao je 30-40, break priliku, no Novak izvlači svoj servis i radi break za 2:0. Kroz glavu je tada puno toga prolazilo, ruka je zadrhtala te Španjolac ekspresno vraća izgubljeni servis. Nakon toga, iako ne toliko uvjerljivo kao u prva dva seta, Nole je počeo bolje reagirati, lakše osvajao svoje servise te ozbiljno prijetio Nadalu. Pri rezultatu 4:3 za Srbina događa se najvažniji trenutak meča. Pomalo nervozni Rafa radi dvije velike pogreške, gubi svoj servis i također gubi svoje treće finale Wimbledona.

26. pojedinačni turnir u karijeri za 24-godišnjeg Srbina. Najveći turnir sigurno. I najdraži. 8. ove godine nakon Australian Opena, Dubaija, Indian Wellsa, Miamija, Beograda, Madrida i Rima. Omjer ove godine je sada 48-1. Zbilja fascinantno. Zanimljivo je da je ovo ujedno i prvi turnir na travi za Srbina. U međusobim dvobojima sada Španjolac vodi 16:12 a u finalima turnira omjer je izjednačen, 5:5.

U svom prepoznatljivom stilu, Đoković se na ceremoniji stigao i našaliti, popravljao je mikrofon koji mu je dala Sue Barker kako bi dao odgovore na postavljena  pitanja. Sa dva mikrofona ispred sebe, peharom pobjednika u ruci, Wimbledonski šampion obratio se publici:
Ovu pobjedu teško mogu opisati riječima, ovo je najbolji i najposebniji dan mog života“, izjava je ovogodišnjeg pobjednika.Uvijek sam sanjao da ću ovdje otići do kraja, ovo je bio turnir kojeg sam prvog gledao i još uvijek mi je kao san da mi je ovo pošlo za rukom“. Đoković je djelio komplimente i na račun Španjolca: “Kada igraš s najboljim tenisačem na svijetu, koji je osvojio dva od zadnja tri Wimbledona i redovito dobivao velike mečeve protiv mene, znaš da moraš biti na vrhuncu svoje igre. Vjerujem da sam odigrao možda i svoj najbolji meč na travi u karijeri“.  Ovaj trenutak je još posebniji zbog toga što su ovdje moji najbliži i ovo mogu podijeliti s njima, puno mi znači da su tu na središnjem terenu i zahvaljujem im na podršci“, naglasio je Đoković ne zaboravljajući one koji su uvijek bili uz njega, te dodao: “Čestitam i Rafinom timu na ovom finalu, uvijek je sjajno igrati protiv njega, nadam se da ćemo se još sretati u ovako velikim mečevima“.

Rafael Nadal bio je dva puta pobjednik, ali uvijek je teško gubiti u finalima. Nije bilo suza ali gorak okus poraza nije mogao anulirati . “Čestitam Novaku i njegovom timu na pobjedi i na nevjerojatnoj sezoni“, obratio se Španjolac prisutnima i nadodao: “Wimbledon mi je uvijek bio najposebniji turnir, biti ovdje je kao san, dobiti 2008. bila je posebna stvar i poseban dan, siguran sam da se i Novak sada osjeća slično“.

Nakon Wimbledonskih obveza obojicu čeka odmor, treba sabrati dojmove, ohladiti glave pred nastavak sezone i uvijek neizvjesnu Američku turneju, i na koncu US Open, posljednji Grand Slam sezone. Nama ne preostaje ništa drugo nego s nestrpljenjem čekati okršaje njih dvojice, kojih kroz skoru budućnost nebi trebalo nedostajati.

FOTO: AFP