10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Tko je tko na početku nove sezone Premiershipa?

Tko je tko na početku nove sezone Premiershipa?

Najjača nogometna liga na svijetu, engleski Premiership, danas kreće u novu sezonu. Nakon što je prošla godina završila spektakularnom borbom dvaju Manchestera, a prvak bio odlučen doslovno u zadnjoj minuti utakmice ova sezona teško da će ponuditi veću količinu uzbuđenja no to ipak ne znači da nas ne očekuje vrlo zanimljiva borba za sam vrh.

U prvom redu favoriti za naslov su ponovo dva Manchestera kojima bi se mogao priključiti i pomlađeni, ali i ojačani Chelsea. United pod vodstvom Alexa Fergusona nema pravo na manje od borbe za naslov. Momčad je ojačana s nekolicinom pojačanja poput Kagawe iz Borussije Dortmunda te Robina Van Persiea koji je dres Arsenala zamijenio onim Uniteda. Navijači na Emiratesu mu neće lako oprostiti tu izdaju, ali izgleda da je i nizozemski napadač shvatio da se s Arsenalom ne može boriti za trofeje pa je iskoristio priliku koju mu je Ferguson ponudio. Napadačka linija s Roonyjem i Van Persiejem te Kagawom i Welbeckom garantira Unitedu još jednu sezonu u kojoj ne bi trebalo biti straha za zabijanje pogodaka. Osmijeh na licu Alexa Fergusona sigurno je izmamio i povratak pouzdanog stopera Nemanje Vidića na teren nakon dugotrajne ozljede. S njim će Crveni vragovi imati dobro izbalansiranu momčad, baš onako kako stari Fergie voli.

Odmah do Uniteda stajat će i njegovi najveći rivali iz plavog dijela Manchestera. ‘Građani' u novu sezonu ulaze s bremenom obrane naslova prvaka kojeg su osvojili u dramatičnoj završnici prošle sezone, ali kada se pogleda kadar igrača kojeg Roberto Mancini posjeduje u svlačionici to im ne bi trebalo predstavljati prevelik problem. Strašno jaka ekipa koja je prošle godine dominirala Premiershipom ostala je na okupu, a iako nema spektakularnih pojačanja stječe se dojam da ona ovoj ekipi nisu ni potrebna jer je koncentracija kvalitete u svlačionici ogromna. Osim domaćeg prvenstva Mancinijevi nogometaši ove godine pucaju i na Ligu prvaka u kojoj žele ostaviti veći i zapaženiji trag nego prošle godine kada su ispali u skupini. Vidjet ćemo kako će se prilagoditi borbi na tri fronta jer iako imaju potencijal nemaju iskustva u doziranju snage kao što je to slučaj s Unitedom, Chelseajem ili Arsenalom.

Posljednji mogući favorit u borbi za vrh je londonski Chelsea koji je nakon prošle sezone i povijesnog osvajanja svog prvog naslova Lige prvaka obnovio momčad i zaposlio Roberta Di Mattea na neodređeno. Talijanski strateg odmah je počeo slagati igračku križaljku. Doveo je jednog od najboljih igrača francuske lige, Edena Hazarda zatim brazilsko čudo do djeteta Oscara te Marka Marina, živahnog krilnog napadača iz Werdera. Što je najvažnije, momčad sada ima manji prosjek godina, pogotovo nakon odlaska Didiera Drogbe koji je svoju sreću potražio u Kini. Ova sezona mogla bi se sada nazvati post-Drogbina era u kojoj se momčad više ne može oslanjati na individualne kvalitete legendarnog Drogbe, nego će igrom morati zaslužiti svoje eventualne trofeje. Di Matteo se u svojoj premijernoj sezoni iskazao, a sad mu predstoji konkretan rad na dug period u kojem mora sagraditi momčad onako kako želi te na kraju podnositi račune velikom gazdi Romanu Abramoviču.

Ispod ove tri momčadi moglo bi biti velike gužve. Newcastle, Arsenal, Tottenaham, a možda i Everton i Liverpool imaju ambicije uključiti se u borbu barem za 4. mjesto koje bi im donijelo Ligu prvaka dogodine. Sve su momčadi podjednako kvalitetne i imaju svoje razloge zbog kojih se nadaju uspjehu. Newcastle je prošlogodišnji hit lige i nastavi li tim putem mogao bi biti ozbiljan igrač. Arsenal je ponovo prodao svog najboljeg igrača Van Perisea izravnom konkurentu Unitedu i to je jedan od razloga zašto će se s ovim društvom boriti za 4. mjesto, a ne za sam vrh. Wenger je doveo neke igrače poput Podolskog, ali to nije dovoljno za išta više od gledanja u leđa istinskim velikanima. Šteta jer Arsenalove navijače ponovo čeka sezona u kojoj vjerojatno neće vidjeti niti jedan veliki trofej. Tottenaham se nije puno promijenio u odnosu na prošlu godinu i samim time je već u dobroj poziciji. U slučaju da do kraja ‘mercata' predsjednik Levy ipak proda Modrića u Real to se ne bi trebalo previše osjetiti na igri Londončana jer trener Andre Villas Boas već ima spremnu zamjenu u liku Joaoa Moutinha kojeg bi u tom slučaju doveo iz Portugala prvim avionom. Liverpool i Everton će se osim svoje međusobne borbe za primat u gradu pokušati ozbiljnije uključiti i u borbu s drugim klubovima iz vrha. Liverpool već tradicionalno najavljuje promjene prije sezone, a kad ona krene momci iz grada Beatlesa jednostavno potonu negdje u sredinu tablice. Dosad je slično bilo i s Evertonom, ali kraj prošle sezone dao je naslutiti da se u momčadi Davida Moyesa ipak nešto mijenja. Okidač promjena bio je Nikica Jelavić koji je riješio probleme realizacije pa je Everton bio tvrd orah za svakog protivnika. Uspiju li nastaviti u tom tonu od početka sezone mogli bi napredovati barem za nekoliko mjesta.

Parovi 1. kola, 18.8.2012:

  • Arsenal-Sunderland
  • Fulham-Norwich
  • QPR-Swansea
  • Reading-Stoke
  • WBA-Liverpool
  • West Ham-Aston Villa
  • Newcastle-Tottenham

FOTO: Austin Osuide [CC-BY-2.0]