10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Vatreni traže pobjedu koja ih vodi u četvrtfinale

Vatreni traže pobjedu koja ih vodi u četvrtfinale

Hrvatska reprezentacije došla je na drugu postaju svog puta u grupnoj fazi natjecanja. Danas će Vatreni, na stadionu Miejski s početkom u 18 sati, tražiti bilo kakvu pobjedu protiv Italije kako bi postali prva momčad koja je izborila četvrtfinale. Druga utakmica dana igra se između Irske i Španjolske koja traži svoju premijernu pobjedu na ovom Euru.

Hrvatska je na ovom europskom prvenstvu imala start iz snova. Irska se pokazala kao lak zalogaj za Bilić Boyse koji su uvjerljivom i suverenom prezentacijom slomili momčad sa Zelenog otoka rezultatom 3:1 zaradivši pritom ovacije i pohvale navijača i stručnjaka iz cijele Europe.

Već danas naša momčad mora zaboraviti na tu utakmicu i i krenuti iz početka jer Irska je bila samo jedna stanica na putu prema četvrtfinalu, a onaj teži dio posla tek je pred nama. Italija je naš tradicionalni rival, a dosad s njima nikada nismo imali problema. Unatoč njihovom bogatom povijesnom pedigreu nikada nas nisu pobijedili od našeg osamomstaljenja pa se u javnosti stvara slika o njima kako o našim vjernim ‘mušterijama'. To je možda bilo tako, ali na ovo EP došla je neka nova, moćna Italija koja je odustala od svog tradicionalnog pristupa nogometu i sada igra napadački i atraktivan nogomet, a protiv Španjolske je pokazala je da je s njim u stanju ugroziti i najbolje ekipe svijeta. Cesare Prandelli na raspolaganju ima spoj iskustva i mladosti. Senatori ove reprezentacije poput Buffona, Chiellinija i Pirla i dalje su okosnica momčadi, ali su potpomognuti mladim snagama koje talijanskoj reprezentaciji donose živost i brzinu , ali i dodatnu kvalitetu. To poglavito vrijedi za Giovinca i Balotellija, mlade, brze i vrlo talentirane igrače. Italija djeluje konkretno i ubojito, a sustav 3-5-2 koji je za ovu reprezentaciju velika novost pokazao se kao odličan potez pa je za pretpostaviti da će Prandelli i u utakmci s Hrvatskom ostati sa samo 3 igrača otraga. Chiellini, Bonucci i naročito De Rossi čine neprebojan i vrlo čvrst obrambeni zid kojeg ni Španjolci nisu mnogo puta probili, a to nije baš najbolja vijest na naše napadače. Naravno ni Italija nije nepobjediva i ima svoje slabije strane. Već smo govorili o tradiciji koja je na našoj strani, ali prije ovog EP-a Talijani su izgubili 3 prijateljske utakmice i to redom protiv Urugvaja, Rusije pa čak i SAD-a. To govori da su i oni ranjivi i da imaju problema kada igraju protiv momčadi koja ima glavu i rep.

Na Slavenu Biliću je da od nas napravi takvu momčad prije ovog susreta. Protiv Irske je bilo dobro, ali to je sada samo lijepo sjećanje koje će ako ne pobijedimo Italiju samo to i ostati. Bilić ima zadatak da momčad pripremi taktički, fiziči i psihički jer u ovom ključnom dvoboju Vatreni moraju djelovati kao kompaktna cjelina koja ima odlučnosti i znanja za podvig. Što se taktičkog dijela tiče Aljoša Asanović neizravno je rekao da će Italiji suprotstaviti samo jednog napadača kako bi zgusnuo sredinu i vjerojatno pokušao kontrolirati sredinu terena putem posjeda lopte. To bi mogla biti dobra taktika pogotovo ako se naši igrači budu brzo kretali i agresivno pritiskali protivnika kada izgube loptu. Ključno je iz talijanske igre izolirati Pirla i onemogućiti ga da dirigira svojom momčadi, a taj zadatak će dobiti naš pitbul Ognjen Vukojević. Uspije li zatvoriti talijanskog playmakera dobar dio posla Hrvatska je napravila. Ostatak će naravno ovisiti i o sreći, suđenju (Howard Webb nije najbolji sudac na svijetu) i mnogim sitnicama koje mogu odlučiti pobjednika. Kvalitetom možda malo zaostajemo za Talijanima, ali sve se to može nadoknaditi velikom požrtvovnošću i vjerom u uspjeh, a prolazak ove skupine bi vjerujte bio grandiozan uspjeh.

Druga utakmica dana ne bi trebala ponuditi veliku neizvijesnost. Španjolska i Irska toliko su neravnopravni protivnici da je teško vjerovati u bilo što osim u uvjerljivu pobjedu Furije koja će večeras tražiti svoju prvu pobjedu na EP-u. Vidjet ćemo hoće li Del Bosque ostati pri svojoj formaciji 4-6-0 kakvu je poslao na teren protiv Talijana ili će ipak ubaciti barem jednog nominalnog napadača. Koga god poslao teško da može pogriješiti jer i B momčad španjolske bi trebala biti dovoljno jaka da odnese uvjerljivu pobjedu. Ircima će se ova utakmica svesti na reduciranje štete i izbjegavanje rezultatske katastrofe jer oni su svoju šansu ionako propustili protiv nas.