10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Vatreni vikend na europskim travnjacima

Vatreni vikend na europskim travnjacima

Prošli vikend obilježili su derbiji koji su se igrali diljem Europskih stadiona. U svakoj od liga petice odigrala se barem jedna utakmica u kojoj su se sastali vječiti rivali čije utakmice pune stadione i plijene igrom i tenzijama te tradicionalnim folklorom prije i nakon meča.

U Francuskoj su utakmicu za pamćenje odigrali Lyon i PSG. Bio je to u neku ruku sraz između bivših i novih vladara Le Championata pa se očekivala tvrda i teška utakmica, ali na kraju je to bio festival golova i lijepih poteza. Publika koja je došla na Gerland mogla je uživati u otvorenoj utakmici u kojoj je postignuto čak osam pogodaka, po četiri sa svake strane, a da su igrači obiju momčadi bili malo precizniji možda bi ova utakmica oborila i rekord lige po broju postignutih golova jer je osim ovih osam na svakoj strani bilo još barem pet izglednih prilika. PSG je pod vodstvom Carla Ancelottija došao na Gerland tražiti sva tri boda koja bi mu pomogla u borbi za vrh, ali na kraju se morao zadovoljiti  s jednim jer je Lyon vodio 3:1 i 4:2, a njegova je momčad izjednačila tek u samom finišu utakmice. Lyon je u ovoj utakmici tražio pobjedu kako bi prekinuo niz od 3 utakmice bez pobjede i eventualno se približio borbi za mjesta koja vode u Ligu prvaka. Bio je jako blizu, ali kada im za pobjedu nisu dosta 4 pogotka onda je vrlo izvjesno da je nisu ni zaslužili. Željena tri boda nisu osvojili ni jedni ni drugi, ali će navijači ovu utakmicu pamtiti kao jednu od najboljih koju su gledali. Naravno, kada utakmica završi 4:4 treneri ne mogu biti zadovoljni jer se u pravilu „ježe“ od ovakvih utakmica u kojima svaka taktika pada u vodu i u kojoj se na napade protivnika odgovara samo još većom ofanzivom. Na kraju se sve pretvara u ho-ruk nogomet u kojem se u valovima napada s jednog na drugi gol na opće oduševljenje gledatelja. Osim spektakla na travnjaku ova utakmica je promijenila i poredak na tablici. Ovim remijem PSG je prepustio vodstvo Montpelliereu koji je u utakmici s Bordeauxom osvojio nova 3 boda i tako zasjeo na vrh tablice.

U Njemačkoj se derbi kola odigrao između Bayerna i Schalkea. Bavarci su na teren istrčali opterećeni lošim rezultatima koje nižu u posljednje vrijeme i u domaćem prvenstvu i u Ligi prvaka pa im je trebala jedna dobra predstava protiv jakog suparnika ne samo radi novih bodova nego i zbog samopouzdanja pred ključne dovoboje ove sezone. Protiv Schalkea su krenuli furiozno pa je vratar gostiju već u 6. minuti morao braniti uzastopne udarce Robbena i Mullera. Hildebrand je u 24. minuti ponovo pokazao izvrsne reflekse skinuvši zicer Mulleru, ali u 36. minuti nije mogao ništa protiv Francka Riberyja koji postiže gol za 1:0. Na početku drugog dijela Joel Matip je poropustio realizirati najveću priliku za Schalke kada je promašio stopostotnu priliku nakon lijepe kontre. Kazna je stigla u 56. minuti kada Ribery postiže svoj drugi gol na utakmici i riješava pitanje pobjednika. Do kraja utakmice još se nekoliko puta lijepim obranama istaknuo Timo Hildebrand, inače rezervni vratar Schalkea, koji je bio i ponajbolji igrač gostujuće momčadi na ovoj utakmici. Bayern se ovom pobjedom probio na 2. mjesto sa samo 4 boda zaostatka iza Borussije Dortmund dok je Schalke ovaj poraz ostavio velikih 8 bodova iza vodeće momčadi pa je teško očekivati da bi se Rudari mogli vratiti u utrku za naslov prvaka.

Na Apeninima derbi se odigrao između Juventusa i Milana. Ne samo da se radi o tradicionalnom talijanskom derbiju već je ova utakmica bila borba za bodove između jedine dvije momčadi koje imaju realnih šansi za naslov prvaka. Milan je unatoč izostanku Ibrahimovića, Boatenga i Lopeza bio bolja momčad tijekom cijele utakmice i zasluženo je poveo u već u 15. minuti kada je Nocerino pucao s 20-ak metara, a lopta okrznula Bonuccija, promijenila smjer i prevarila Buffona. Deset minuta kasnije dogodio se trenutak koji bi mogao odlučiti i naslov prvaka. Muntari je nakon kornera pucao glavom, a Buffon je loptu koja je već prešla gol liniju (barem za jedan metar) izbacio van iz gola. Igrači Milana slavili su pogodak, čak je i glavni sudac pokazao na centar, ali je nakon konzultacija s pomoćnikom promijenio odluku i pokazao samo da se igra dalje. Ova odluka jako je oštetila Milan i biti će prava šteta ako se ova odluka pokaže ključnom za osvajanje naslova prvaka, a s obzirom na tijesnu borbu Milana i Juvea kroz cijelu sezonu ne bi bilo iznenađujuće da se to i dogodi. Nastavak utakmice donio je po nekoliko prilika s obje strane, a konačni rezultat postavljen je u 83. minuti kada je Matri na asistenciju Pepea zabio za poravnanje rezultata i veliko slavlje Juventusovih tifosa. Nakon utakmice nije se mogla izbjeći polemika u kojoj su sudjelovali treneri Allegri i Conte, nazivajući se čak i mafijašima. O ovoj utakmici će se još dugo pričati na ‘čizmi', ali jedino je sigurno da je Juventus s utakmicom manje od Milana sada u puno boljoj situaciji za osvajanje naslova prvaka. Šteta što će nad Conteovom družinom ostati sjena sudačke pogreške s ove utakmice.

Na Otoku su u derbiju sjevernog Londona snage odmjerili Arsenal i Tottenham. Spursi su nakon mnogo godina slovili za favorite ovog derbija, a tako su i započeli utakmicu. Do 33. minute Tottenham, za koji su nastupili Kranjčar i Modrić, već je vodio 2:0 pogocima Sahe i Adebayora.  Nije ni Arsenal bio loš, ali oni svoje prilike za razliku od Spursa nisu koristili. Tako je bilo do 40. minute kada su namjestili nišanske sprave i potpuno preokrenuli tijek utakmice i njezin rezultat. U 40. je prvo Sagna zabio glavom, a samo 3 minute kasnije Van Persie poravnava rezultat pa se na odmor odlazi s miroljubivih 2:2. U dugom poluvremenu Arsenal je nastavio nizati pogotke u Friedelovui mrežu. Rosicky jednom i Walcott dva puta za velikih 5:2 i veliku pobjedu Arsenala nad Tottenhamom koji je osim na početku utakmice prikazao samo blijedu kopiju svoje igre koja ga je i dovela na 3. mjesto Premiershipa. Ovim porazom Tottenham je zadržao 3. poziciju, ali je sada 10 bodova iza vodećeg Manchester Cityja i teško je vjerovati da se mogu boriti za naslov. Arsenal je ovom pobjedom   ispali iz borbe za sve trofeje ova će im pobjeda u derbiju biti jedna od svjetlijih točaka ove sezone.

Na Pirinejima je epitet derbija dobila utakmica između Atletico Madrida i Barcelone. Katalonci su na Vicente Calderonu nekako iščupali pobjedu nad žilavim domaćinima iako će i nad njihovom pobjedom ostati znak sumnje u sudačku odluku, ali i fair play kojim su se donedavno javno dičili u Katalonskoj perjanici. Barcelona je u prvom poluvremenu dominirala i nadigrala Atletico te je zasluženo vodila pogotkom Daniela Alvesa, a s obzirom na podatak da je Barcelona imala 77% loptu u nogama čudno je da prednost Messija i društva nije bila i izraženija. U drugom poluvremenu na terenu se pojavio bolji Atletico i to je odmah urodilo plodom. Nakon jednog kornera Radamel Falcao je uspio matirati Valdesa i poravnati rezultat. Imao je Atletico još neke dobre prilike da potpuno preokrene rezultat, ali je sve do 81. minute ostalo 1:1. Tada je Messi iz slobodnog udarca pucao preko živog zida koji se u tom trenutku još uvijek namještao, te je pogodio u mrežu Courtoisa koji loptu nije ni gledao već je raspoređivao igrače u živom zidu. Protestirali su igrači Atletica, ali od toga su imali malo koristi jer je na kraju pogodak priznat, a Barcelona je odnijela sva tri boda . Šteta što je Barca zabila na taj način ne pokazavši nimalo fair playa prema protivniku koji se borio časno svih 90. minuta. Atleticovi igrači mogu se barem utješiti da ova tri boda neće presuditi prvenstvo jer je Barcelona unatoč pobjedi ostala nedostižnih 10 bodova iza Real Madrida. Na tom tragu bio je i Guardiola nakon utakmice: „Mislim da ipak nećemo osvojiti prvenstvo, no borit ćemo se do samog kraja. Na Vicente Calderonu položili smo vrlo težak ispit protiv vrlo snažnog protivnika“, rekao je Pep nakon utakmice.

FOTO: arsenal.com