10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Alonso kreće prvi, Nijemci se nadaju domaćem pobjedniku na Hockenheimu

Alonso kreće prvi, Nijemci se nadaju domaćem pobjedniku na Hockenheimu

Čudesna sezona Formule 1 nastavlja se danas na legendarnoj Njemačkoj stazi Hockenheimu. Bit će to 10 utrka sezone, točno polovica sezone je iza nas, a još se uvijek ne može sa sigurnošću otpisati ni jednog od prvih pet vozača kad je borba za naslov prvaka u pitanju. Jučerašnje kvalifikacije još jednom su samo potvrdile koliko je ova sezona izjednačena i zanimljiva.

Kvalifikacije za VN Njemačke obilježila je kiša koja je direktno utjecala na rasplet startnog poretka. Tako se dogodilo da već drugu utrku zaredom vozači svoje mjesto na startu hvataju na kišom natopljenoj stazi, a to je uvijek faktor koji daje dodatnu draž i napetost iako je i bez toga ne nedostaje. Poredak je ponovo donio nekoliko iznenađenja koja bi mogla utjecati na rasplet utrke.

Prvo mjesto nije toliko iznenađujuće. Fernando Alonso još je jednom dokazao kakav je vozač kad je na kiši natopljenoj stazi odvezao pole position ostavivši iza sebe drugoplasiranog Vettela za više od pola sekunde. Ova dvojica vozača trebala bi igrati najveću ulogu u borbi za pobjedu na utrci. Razlika od oko pola sekunde koju je Alonso napravio na kvalifikacijama nije stvarni odraz odnosa snaga između Red Bulla i Ferrarija nego je rezultat mnogih faktora kao što su pravovremena promjena guma, promet i bolje snalaženje na mokroj stazi. Sutra na utrci kiša ne bi trebala padati tako da će se i razlike među bolidima drastično smanjiti što bi borbi Alonsa i Vettela trebalo dodati veliku neizvijesnost.

S treće pozicije drugu utrku zaredom krenut će veliki Michael Schumacher. Izgleda da mu njegov Mercedes puno više odgovara u kišnim uvjetima kad je potrošnja guma manja, a temperetura staze niža nego kad su vremenski uvjeti normalni. Šteta, jer Schumacher pokazuje da nije izgubio onu vozačku oštricu koja ga je dovela do pijedestala najvećeg vozača svih vremena, nego da njegov Mercedes jednostavno još uvijek nije spreman upustiti se u borbu za najviše pozicije. Bude li utrka sutra vožena po suhom Schumacher će se teško boriti za pobjedu, a moglo bi se dogoditi da se vrlo brzo nađe pod pritiskom Hulkenberga i Maldonada koji startaju odmah iza njega. No za razliku od svog momčadskog kolege Rosberga koji je završio na 21. mjestu Schumacher se barem ima čemu nadati.

McLareni su ponovo razočarali kad je bilo najpotrebnije. Cijelog vikenda su pokazivali znakove dobre forme, ali onda kada su je na kvalifikacijama trebali pretočiti u dobar rezultat jednostavno su zakazali. Novi aerodinamički paket koji su predstavili na svom bolidu za ovu utrku izgleda da radi dobro samo na suhom jer na mokroj stazi ni Hamilton ni Button nisu mogli naći brzinu kojom bi se upustili u borbu za dobre startne pozicije. Šesto i sedmo mjesto daleko su od željenog rezultata za momčad iz Wokinga, ali McLaren je uvijek dosad bolju formu pokazivao na utrci nego u kvalifikacijama pa bi se njihov plasman trebao popraviti na današnjoj utrci. Button vjeruje da još uvijek može do pobjede no tako optimistične najave ipak su pretjerane. Uostalom bude ako se i dogodi čudo pa netko iz McLarena pobijedi vjerojatnije je da će to biti Hamilton nego Button koji već nekoliko utrka zaredom vozi loše i skuplja bodove na kapaljku.

Mark Webber startat će s osmog mjesta unatoč tome što je odvozio 3. vrijeme kvalifikacija. Naime, dobio je kaznu oduzimanja 5 mjesta na startu jer je morao zamijeniti mjenjač na svom Red Bullu. Nije to dobro za vozača koji se nalazi na drugom mjestu poretka vozača i ima velike šanse boriti se za naslov, ali je svakako dobro za sutrašnju utrku. Webber mora biti agresivan i upustiti se u izravnu borbu s Mclarenima ispred njega kako bi eventualno prihvatio priključak s vodećima, a to znači da će nam priuštiti mnogo lijepih poteza i pretjecanja.

Krug prvih 10 vozača zatvaraju Škot Paul di Resta i Kimi Raikkonen sa svojim Renaultom. Di Resta je svojim devetim mjestom potvrdio odličan dan Force Indije koja ima dva vozača među prvih deset, ali pitanje je hoće li te pozicije uspjeti zadržati i na kraju utrke. U svakom slučaju Di Resta i Hulkenberg mogu svima zagorčati život jer je očito da Force Indija ima brzinu u bolidu. Raikkonen pak neće biti zadovoljan svojim nastupom u kvalifikacijama, ali s obzirom da je njegov zaostatak za vodećim bio oko 5 sekundi nema baš za čim žaliti. Renault nije bio ni blizu konkurentan na mokroj stazi, ali Leteći Finac još uvijek ima priliku popraviti stvari sutra nakon što se ugase crvena svjetla na startu.