10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Bitka za Manchester i prvo mjesto Premiershipa

Bitka za Manchester i prvo mjesto Premiershipa

Manchester je danas na nogama, a nogomet više nikako nije samo najvažnija sporedna stvar na svijetu. Danas je nogomet najvažniji. Manchester City će u 14.30 sati na svom Etihadu dočekati Manchester United, omraženog suparnika s kojim će se ‘potući' za primat u gradu, ali i za prvo mjesto na tablici.

Navijači Cityja desetljećima su bili zabrinuti kada bi ova utakmica bila na rasporedu. Njihov klub bio je samo posao koji United mora odraditi, a City je te utakmice redovito gubio. No sve se promijenilo u posljednjoj minuti prošlogodišnjeg prvenstva kada je Aguero zabio gol koji je Cityju donio naslov prvaka, a United ostavio iz njih. Od tada su se odnosi u gradu izjednačili, a City ni po čemu više ne zaostaje za svojim gradskim suparnikom. Oba kluba sada su vrh engleskog i svjetskog nogometa, a njihovo prvo odnosno drugo mjesto na tablici to i pokazuje. Fergusonove ‘bebe' zasad imaju tri boda prednosti pred Mancinijevim zvijezdama, ali pobijedi li City danas oba kluba će se bodovno izjednačiti na vrhu Premier lige i utrka za naslov ponovo će biti do kraja neizvijesna.

S te strane pritisak je na Manciniju. On nikako ne smije izgubiti na svom terenu jer bi šest bodova prednosti za United bilo vrlo teško stići. Prvenstvo ni u tom slučaju ne bi bilo odlučeno, ali bila bi to prednost koju bi Ferguson vrlo teško prokockao. S druge strane pobjeda bi napunila Mancinija i njegove nogometaše optimizmom, vratila ih u sam vrh i izbrisala ružna sjećanja na neuspjeh u Ligi prvaka.

Manchester City ove godine vrlo dobro igra u domaćem prvenstvu i što je najvažnije ne gubi utakmice. Nula u rubrici porazi jasno pokazuje da se radi o momčadi koju je vrlo teško pobijediti. City je vrlo čvrst i kompaktan kada iziđe na teren i tu se vidi trenerski potpis Roberta Mancinija i njegova talijanska škola nogometa. Gust vezni red i neprobojna obrana i danas će biti temelj za uspjeh s tim da bi se talijasnki stručnjak danas mogao odlučiti za oprezniju formaciju s Javi Garciom u srcu veznog reda umjesto Davida Silve koji je orjentiran prema suparničkom golu.  U napadu bi trebao biti argentinski duo Tevez-Aguero dok bi Edin Džeko i Balotelli trebali čekati svoju priliku s klupe. Iza napadača igru će voditi Samir Nasri, Javi Garcia, a za borbenost i trku u veznom redu će biti zaduženi Barry i Yaya Toure. Obranu će činiti Zabaleta, Kompany, Nastasić i Clichy. Ništa revolucionarno neće Mancini danas poslati na travnjak. To su sve igrači koji u ovom rasporedu igraju i inače, a razlika bi mogla biti eventualno u pristupu koji bi mogao biti malo oprezniji jer se ipak radi o utakmici koja mnogo toga može odlučiti u raspletu prvenstva.

Cityju će za ovu utakmicu nedostajati i nekoliko važnih igrača. James Milner i Micah Richards sigurno propuštaju utakmicu, a problema sa ozljedom ima i David Silva no on bi trebao biti zaliječen do današnje utakmice.

Od kada su u Manchester City došli arapski dolari i ovaj derbi je postao neizvijesniji. U posljednjih 16 utakmica međusobni omjer je i dalje na strani Uniteda, ali osam pobjeda prema pet Cityjevih uz tri remija i nije toliko veika razlika. Snage su se izjednačile i ‘Blue Moon' više ne mora osjećati komplekse od slavnog gradskog supranika. Štoviše, ako netko mora osjećati komplekse onda bi to trebao biti baš United koji je prošle godine doživio poniženje kakvo nitko u klubu ne pamti. City ih je na njihovom Old Traffordu ‘ispljuskao' s ogromnih 6:1 i najavio smejsnu na vrhu Premier lige koja se na kraju i dogodila.

Da se taj scenarij ne bi ponovio Ferguson će od svje momčadi tražiti najmanje neriješen rezultat koji bi im ostavio prostora za disanje. Tri boda ‘lufta' uvijek dobro dođu, a uspije li eventualno i pobijediti sa šest bodova bi stari Fergie mogao i kalkulirati i bio bi to lijep kapital za ulazak u drugu polovicu sezone. No Cityja nitko ove godine nije pobijedio pa bi za takav rezultat Crveni vragovi morali odigrati najbolju utakmicu sezone.

Manchester United ove godine igra čudno, ali učinkovito. Odmah na prvi pogled vidljiv je jaz u kvaliteti obrane i napada. Obrana u kojoj ove sezone uglavnom nema Ferdinanda i Vidića zbog ozljeda prima golove kao na traci, ali napad je toliko dobar da uvijek zabije gol više. United je definitivno momčad s najviše preokreta ove sezone i praktički da i nema utakmice u kojoj nisu gubili pa na kraju preokrenuli rezultat. Osim napadačke kvalitete to pokazuje i karakter momčadi. United je oduvijek imao pobjednički mentalitet i to se vidi.

Napadački potencijal ove momčadi je ogroman. Robin Van Persie, Chicarito, Roney, Welbeck, Nani pa i Young su igrači kojima je uglavnom samo zabijanje na pameti, a arsenal odlika kojima raspolažu je nevjerojatan. Rooneyjeva snaga i lucidnost, Van Persiejeva hladnokrvnost u završnici, Nanijeva zaigranost i Youngova brzina su kombinacija koja je u stanju srušiti bilo koju obranu na svijetu i zato će danas City dosta pozornosti obratiti na čuvanje Hartovih vrata.

No problem za United bi mogla biti obrana u sastavu Rafael, Evans, Ferdinand, Evra. Osim što Evans definitivno nije kapacitet za igranje ovakvih utakmice, a Ferdinand je daleko od najboljih dana ni Evra više nije probojan kako prije sezonu dvije. S te strane mnogo će se očekivati od neuništivog Scholesa i Carricka koji moraju pomagati obrani i igru odmicati od zadnje linije.

Sve u svemu očekuje nas veliki derbi engleskog nogometa i najbolja utakmica koji Premiership u ovom trenutku može ponuditi. Blue Moon protiv Crvenih vragova na Etihadu u borbi za prvo mjesto i sve to u 14.30 taman nakon nedjeljnog ručka. Uživajte!