10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Bitka za Rim na uzavrelom Olimpicu

Bitka za Rim na uzavrelom Olimpicu

Derbi glavnog grada ili rimski derbi jedan je od najvećih derbija na svijetu. Ne samo da se sastaju dvije odlične momčadi koje uvijek igraju važnu ulogu u prvenstvu nego se radi od momčadima iz istog grada, s istog stadiona. Riječ je naravno o utakmici između Lazia i Rome. Danas u 15 sati na rasporedu je 140. gradski derbi, a osim tradicionalnog rivalstva dodatan naboj će dati činjenica da klubovi na tablici zauzimaju 5. odnosno 6. mjesto i da ih dijeli samo dva boda.

Lazio je u sezonu krenuo odlično. Jedno vrijeme bio je u samom vrhu, ali u posljednje vrijeme njihova forma pada vrlo brzo pa je u samo četiri kola Lazio došao na 5. mjesto. Izgleda da je momčad bila iscrpljena igranjem na dva fronta i jednostavno se morao dogoditizamor materijala u redovima nebeskoplavih. Sada se nogometaši Vladimira Petkovića nalaze u dijelu tablice na koji su navikli i u borbi za jednu od prve četiri pozicije koje bi im na kraju sezone mogle donijeti Ligu prvaka. To su realni ciljevi za ovu momčad jer koliko god ona na početku sezone pokazivala odlične igre bilo je za očekivati da tu razinu forme neće moći držati na duže staze, a glavni razlog za to je ‘kratka' klupa.

Srećom danas je derbi i ništa od logičnih faktora koji inače mogu donijeti prevagu poput forme ili umora, više neće biti bitno. Najvažnije će biti tko želi ovu pobjedu više. Lazio je nominalno domaćin i imat će podršku svojih ‘ludih' navijača pa ne treba sumnjati u njihov angažman kada istrče u grotlo Olimpica. U ovoj utakmici nema popuštanja i ide se na ‘nož', katkad i na rubu korektnosti, a katkad se i ta granica prekorači. Mržnja ova dva kluba jednostavno je golema i svaki poraz navijači doživljavaju tragično, gotovo kao kraj života. To je dodatna obveza igračima da daju sve od sebe na terenu, a igrači to i rade. Ne sjećamo se da smo ikada gledali ovu utakmicu,a  da je netko od igrača s jedne ili druge strane bio beskrvan ili nonšalantan.

U cijeloj priči igrat će ulogu i izbor taktike. Lazio će nastupiti u 4-5-1 formaciji. Trener Petković sigurno neće jurnuti od samog početka jer bi to mogo biti ravno samoubojstvu. Zato će se odlučiti za oprezniju formaciju s više igrača u sredini terena koji bi mu mogli donijeti duži posjed lopte i bolju kombinatoriku preko koje će njegovi igrači moći doći u izrađenu šansu. Lazio se ne nalazi u nekoj bajnoj formi. U zadnje tri utakmice imaju dva poraza i remi tako da bi njima pobjeda značila mnogo ne samo da dokažu tko je ‘šerif' u gradu nego i da podebljaju svoj bodovni konto koji je u posljednje vrijeme naglo omršavio zbog nekoliko vezanih loših rezultata. Zbog toga će Petković izabrati oprezniju formaciju, a sredinu terena držat će mu nezamjenjivi Ledesma te vjerojatno Candreva, Cana i Mauri. Izbor napadača neće biti jednostavan. Na raspolaganju će mu biti Klose, Rocchi i Zarate, ali vjerojatan izbor bi mogao biti Klose koji svojim znanjem i iskustvom može odgovoriti zahtjevima ove utakmice.

S druge strane Roma je u sezonu krenula mnogo lošije od Lazia, ali kako je Lazio padao s vrha tablice prema sredini, Roma je išla obratnim putem i sada su se našli na petom i šestom mjestu. U slučaju pobjede Roma bi preskočila Lazio, a to je samo još jedan motiv igračima Zdeneka Zemana da pokažu što znaju.

Zadnju utakmicu protiv Palerma Roma je dobila s visokih 4:1, a igrala je u formaciji 4-3-3. Bio je to vrlo ofenzivan sustav koji je na kraju donio rezultat Tottiju i društvu pa ćemo vidjeti hoće li se Zeman odlučiti ponoviti taj pristup. Vjerojatno neće, ali ako ipak skupi hrabrosti mogao bi iznenaditi svog protivnika i polučiti velik uspjeh . No formacija možda neće ni biti ključna u ovom susretu koliko izbor igrača, a tu je Roma u prednosti zbog samo jednog razloga koji se zove Francesco Totti. Legenda Rima, legenda Rome i legenda svjetskog nogometa je personifikacija za ovaj derbi. On ih ima već ‘milijun' u svojim nogama, ali njemu motivacija ne predstavlja problem. Il capitano je produžena trenerova ruka na terenu, a njegova pojava na travnjaku izaziva respekt protivnika. To je adut kojeg Zman mora iskoristiti jer u ovakvim susretima se gleda svaka sitnica, a Totti bi mogao biti ključan kohezivni faktor svoje momčadi.

Sve u svemu očekuje nas jedna utakmica visokog naboja kako na terenu tako i na tribinama. Treneri bi mogli krenuti u utakmicu sa postavama za ‘šahovsku partiju', ali samo jedan rani gol ili pogreška jede momčadi otvorit će utakmicu, a onda bismo mogli vidjeti pravi rimski spektakl u modernoj areni s modernim gladijatorima u glavnoj ulozi.