10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Dan derbija u Serie A

Dan derbija u Serie A

Kao i sve lige i talijanska Serie A polako se zahuktava. Danas se na ‘Čizmi' igra drugo kolo nogometnog prvenstva koje nam donosi dvije poslastice. Prvo će se u 18 sati na Firuliju sasatati Udinese i Juventus, a u 20:45 se igra derbi kola između Rome i Intera.

Udinese nije dobro počeo svoju ovogodišnju prvenstvenu kampanju. U prvom kolu izgubili su od Fiorentine s 2:1, a bila je to utakmica koju je sastav Francesca Guidolina mogao dobiti. Nisu uspjeli pa sada imaju dodatni teret pred utakmicu s aktualnim prvakom jer ako izgube i večeras od Juventusa na bodovnom saldu će im stajati ružna nula nakon dva odigrana kola. Ne bi to bilo toliko ni kritično s bodovne strane jer je tek početak prvenstva, ali bi sigurno unijelo psihološki nemir u momčad koja po kvaliteti pripada u gornju četvrtinu tablice. Zato se od Udinesea večeras očekuje dobra partija protiv objektivno puno jačeg protivnika. Ne bi bio prvi put da Udinese iznenadi nekog velikana, uostalom to im je kroz godine postao jedan od prepoznatljivih zaštitnih znakova.

Iako igra na svom terenu Udinese neće biti momčad koja će kontrolirati igru i zato će se Francesco Guidolin odlučiti za formaciju 3-5-2. To je odlična strategija koja slabijoj momčadi omogućava da se kvalitetno brani, ali nudi prostor za napadačke akcije koje imaju glavu i rep. Ovaj sustav posebno je jak ako momčad uspije iskoristiti svoje krilne igrače koji su i najbitniji dio ove formacije. Na tim pozicijama za Udinese bi trebali igrati Basta i Armero. Basta je standardno dobar, a Armero je na posljednjoj utakmici bio i strijelac tako da se od ovog dvojca očekuje dobra predstava. Obranu bi trebala držati trojica stopera Benatia, Domizzi i Danilo. Taj trojac bit će zadužen za čišćenje svih lopti koje Juventusovi igrači pokušaju ugurati u kazneni prostor. No osim toga bit će zaduženi i za iznošenje lopte barem do suparničke polovice na kojoj će zapeta puška čekati Udineseov kralj strijelaca Antonio Di Natale. On je ujedno i najveća opasnost za Juventus, prekaljeni reprezentativac dobro je poznat svim stoperima talijanske lige tako da će Juveovi obrambeni igrači posebno motriti na njega. Uspije li Di Natale jednom ‘ubosti' Udinese se može nadati pozitivnom ishodu, a to bi za njih u ovom trenutku bio i neodlučen rezultat. Pobjedi se teško uopće mogu nadati kad se zna da Juventus nije izgubio utakmicu cijele prošle sezone, a izgleda kao da će taj niz nastaviti i u dogledno vrijeme.

Juventus s druge strane, nema problema s formom. Oni su u prvom kolu lako riješili problem zvan Parma i jednostavno su nastavili tamo gdje su stali prošle sezone. Stara dama iz Torina je dobro uigran stroj koji u pravilu ne gubi utakmice već se vodi onim postulatom ako se ne može pobijediti da se barem odigra neriješeno. Takav način razmišljanja u ovu je momčad usadio njihov trener, legenda Juventusa Antonio Conte kojeg danas zbog suspenzije neće biti na klupi ‘zebri'. No i bez njega u momčadi svaki igrač zna što mu je činiti. Nitko ovdje ne iskače iz kolektiva već su svi podređeni krajnjem cilju, a to je pobjeda u svakoj utakmici. Juventus će također igrati u formaciji 3-5-2, ali bit će to malo više napadački orjentirana formacija s dva klasična napadača u liku Vučinića i Matrija. Cijeli ovim orkestrom dirigirati će bezvremenski igrač Andrea Pirlo, mozak i motor cijelog torinskog sastava. Njegove lopte s očima za krilne igrače i napadače su dovoljno dobre da iz težišta izbace cijelu jednu obrambenu liniju protivnika, a da ih iza leđa obrane dočekaju napadači kojima onda nije teško zabiti. Protiv Pirlove genijalnosti nema lijeka pogotovo ako bude u top izdanju u kakvom smo ga gledali cijele prošle sezone. Šanse u ovoj utakmici naginju na stranu Juventusa, ali Udinese nije bilo tko i udinese će učiniti sve da barem skupo proda svoju kožu. Ako to ne bude dovoljno za pobjedu možda bude za barem jedan bod. Kako god bilo Udinese u ovoj utakmici nema što izgubiti, ali može mnogo dobiti.

Titula derbija kola ipak pripada utakmici Intera i Rome. Na San Siru će snage odmjeriti dvije velike momčadi talijanske lige, možda ne toliko trenutnom formom koliko svojom poviješću. Naravno, Inter je uvijek jedan od favorita za scudetto, a Roma svako toliko uspije uhvatiti priključak vrhu no čini se da ove godine ni jedan ni drugi klub neće moći parirati Milanu i Juventusu u borbi za sam vrh. To ne znači da njihova prva ovosezonska utakmica neće biti zanimljiva.

Inter je prošao totalnu smjenu generacija nakon razočaravajuće prošle sezone pa sad pod vodstvom Andree Stramaccionia plovi nekim drugim kursom. Njihov strateg je osvježio svlačionicu novim imenima, mahom mladim igračima od kojih očekuje da sazriju što brže kako bi se uključili u borbu za sam vrh. Prvo kolo momci su dobro odradili i lako su s 3:0 dobili slabašnu Pescaru Golovima Milita, Sneijdera i Coutinha. Bila je to očekivana pobjeda no večeras protiv rome neće biti tako lako.

Roma u novu sezonu ulazi s novim strategom Zdenekom Zemanom. Suradnja s Luisom Enriqueom nije urodila očekivanim rezultatima pa će novi trener imati priliku konsolidirati ovu slavnu rimsku momčad. Daleko su vremena kad je Roma sanjala borbu za naslov, ali hvatanje jedne od pozicija koje vode u europu dogodine bi trebao biti cilj trenera i igrača. Treba biti pošten do kraja pa reći da u ovoj momčadi više i nema velikih igrača osim De Rossija i Tottija. Oni su ujedno i ikone kluba,ali Totti je daleko od svojih najboljih dana, a De Rossi ne može sam riješavati utakmice. Protiv Intera će Romi biti teško, u to nema sumnje no ovo je derbi i sve je moguće. Možda bi najrealniji ishod ovog susreta bio neodlučen rezultat.

FOTO: By Johnny Vulkan [CC-BY-2.0]