10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Dinamo i Hajduk ulaze u derbi bez kalkulacija

Dinamo i Hajduk ulaze u derbi bez kalkulacija

Vječni derbi između Dinama i Hajduka rijetko kada je iščekivan u ovako oronuloj atmosferi kakva je ove godine. Zanimanje za našu najveću nogometnu utakmicu gotovo je nikakvo, a kada se pogleda količina skandala koji su proizišli iz ova dva kluba u posljednje vrijeme nije ni čudo da navijači gube interes za domaći nogomet. Unatoč tome Maksimir će večeras biti poprište najboljeg što naš nogomet ima, a hoće li to biti dovoljno da se odigra jedna pristojna utakmica tek ćemo vidjeti. Politika će nadamo se barem večeras zaobići Maksimir i naš nogomet, a glavnu riječ će voditi nogometaši.

Dinamo će dočekati Majstora s mora kao lider prvenstva, unatoč prošlotjednom porazu od Rijeke koji je psihološki loše djelovao na momčad, ali koji nije naštetio Dinamu kada je njegova pozicija na tablici u pitanju. Modri još uvijek imaju dva boda prednosti pred Slaven Belupom i pet pred Hajdukom tako da će i u slučaju remija večeras ostati vodeća momčad. No naravno da trener Ante Čačić ne razmišlja tako ‘ziheraški'. On kao i obično najavljuje pobjedu svoje momčadi i prekid crnog niza rezultata u kojeg je Dinamo upao u posljednje četiri utakmice. Prvo 0:0 s Osijekom pa 0:2 s Portom, 0:3 u već spomenutom porazu od Rijeke i na kraju pobjeda u Kupu protiv Vrsara koja je bila i očekivana. Nije to zadovoljavajuće za trenera koji je donedavno rušio rekorde u nepobjedivosti, ali mora se priznati da Dinamu ni raspored nije išao na ruku u ovoj fazi prvenstva jer samo četiri dana nakon Hajduka čeka ga njegov imenjak iz Kijeva. S te strane gledano, Dinamo će tražiti pobjedu kako bi kupio mir pred važnu utakmicu Lige prvaka iz koje bi se možda moglo izvući i nešto više od nekoliko golova u mreži.

Da večeras ne bude golova u Kelavinoj mreži pobrinut će se najjači dio Modre momčadi – obrana. U nju se nakon potpisivanja kazne vraća i Domagoj Vida koji je očito prevrijedan klubu da bi bio suspendiran iako je teško povrijedio pravila ponašanja jednog profesionalnog nogometaša. Njegovo divljanje zapazili su i svjetski mediji koji su išli toliko daleko da su ga prozvali najglupljim nogometašem na svijetu. Eto, ako već nije najbolji desni bek na svijetu Vida se sad može pohvaliti da je bar nešto ‘naj', no šalu na stranu bude li on u pravom izdanju Dinamova obrana bit će čvršća i kvalitetnija jer Vida, Šimunić, Tonel i Pivarić kada su u punom sastavu predstavljaju pravi problem i za momčadi s jačim napadačkim potencijalom od Hajduka. Ispred njih bi trebali stajati Ademi, Brozović, Sammir, Čop, Kovačić i Bequiraj. Naravno to je samo jedna od varijanti jer postave se neće znati do pred samu utakmicu. Kao napadačku mogućnost umjesto Bequiraja se spominje čak i Ivan Krstanović, momak koji nakon teške ozljede sve jače kuca na vrata prve momčadi. Vjerojatno neće krenuti od prve minute, ali mogao bi dobiti poneku minutu u nastvaku, a pogotovo ako rezultat bude nepovoljan za Dinamo. Za momčad neće konkurirati ozlijeđeni Ivan Tomečak i Luis Ibanez koji je trenirao po posebnom programu cijelog prošlog tjedna no njihov izostanak ne bi trebao biti velik hendikep za Čačića koji njihove usluge ne koristi često niti kad su zdravi.

Hajduk na Maksimir dolazi napunjen optimizmom zbog dvije uzastopne pobjede u samo nekiliko dana. Prvo su u prošlom prvenstvenom kolu s 3:1 na Poljudu dobili Slaven Belupo da bi samo nekoliko dana kasnije rutinski odradili posao u Kupu protiv Slunja kojeg su riješili sa 4 ‘komada'. To je bila dobra uvertira za večerešnji derbi jer ova utakmica je ionako uvijek bila ispit karaktera, a ne nogometnog znanja. Na tom planu hajdukovi igrači već su se dokazali ove sezone kada su na San Siru protiv svih izgleda nadigrali i pobijedili slavni milanski Inter. Ponove li Mišine ‘bebe' takav pristup i večeras mogli bi Dinamu uzrokovati probleme. Krstičevićeva momčad na Maksimiru nema što izgubiti jer ne igra pred svojojm publikom i ne brani svoj travnjak, a poznato je da je Dinamo puno kvalitetnija momčad ako bismo gledali pojedinačne igrače. Upravo to je najveća prednost Hajduka koji može igrati lišen bilo kakvog pritiska i dati sve od sebe bez straha od neuspjeha.

Krstičević kao i Čačić čuva postavu kao zmija noge, ali logično je da neće puno mijenjati sastav u odnosu na onaj prošlotjedni koji je izborio uvjerljivu pobjedu nad Slaven Belupom. Zapravo, nema Krstičević ni što puno birati. Mora izabrati najbolje igrače kojima raspolaže u ovom trenutku i jurnuti u napad. Samo tako se može nadati pozitivnom rezultatu. Hajduk je vrlo mlada momčad koja ima strašne fizičke kapacitiete. Zna to i Krstičević pa će plan za ovu utakmicu vjerojatno biti presing na igrače Dinama do iznemoglosti. Pokušat će ih natjerati na pogrešku u predaji lopte i onda to iskoristiti na najbolji mogući način. Mnogo će se očekivati od Caktaša, Andrijaševića i posebno Radoševića koji je svojim igrama zaslužio i poziv u A reprezentaciju. Njih trojica moraju biti Hajdukov motor u sredini terena te svojom trkom i zalaganjem vući momčad naprijed.

Dinamo je nesumnjivo kvalitetnija momčad, ali u ovom trenutku Modri stroj ne izgleda tako podmazano kao početkom sezone. Razni nogometni i nenogometni razlozi raštimali su atmosferu u klubu i oko njega pa bi to mogao biti remeteći faktor u svlačionici. I dosad je bilo takvih potresa u svlačionici, ali rezultati su uvijek bili na razini pa ćemo vidjeti kao će Modri sada reagirati. Hajduk će svoje šanse tražiti u hrabroj igri i nadi da može ponoviti Milano. Uspije li mogao bi otići barem s bodom više na kontu.