10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Djevojke od milijun dolara u sezoni punoj iznenađenja

Djevojke od milijun dolara u sezoni punoj iznenađenja

Ljepša polovica svjetskog tenisa niti u protekloj sezoni nije nas ostavila ravnodušnima. Vrhunski mečevi, rušenje ponekog rekorda i mnogo iznenađenja u ishodima mečeva. To su obilježja protekle sezoneu kojoj su deblji kraj često izvlačile favoritkinje.

Na prvom grand slamu sezone u Australiji djevojke još nisu bile u potpnosti spremne pokazati sve što znaju pa je to bilo svojevrsno ispitivanje snaga i odnosa na početku nove sezone. Ipak vatre nije nedostajalo, što zbog visokih temperatura zraka, što zbog događanja na terenima. Finale turnira je odmah bilo i prvo iznenađenje sezone. Prvi put u povijesti, u finalu grand slam turnira je bila Kineskinja. Li Na se iznenađujuće plasirala u finale zaradivši tako mogućnost da protiv iskusne Belgijke Kim Clijsters osvoji svoj prvi grand slam turnir. Ipak, u izjednačenom meču Clijsters je na račun svog iskustva, ključne poene odigrala bolje i tako uzela svoj 4. grand slam naslov u karijeri, rastuživši preko milijardu Kineza. Sljedećeg tjedna na novoj WTA ljestvici Clijsters je skočila na 1. mjesto, preskočivši nakratko, Dankinju Caroline Wozniacki. Sreća je bila kratkog vijeka jer se uskoro ozlijedila te tako kompromitirala ostatak sezone koja je mnogo obećavala.

Li Na nije trebala dugo čekati na trenutak u kojem će ponovo ispisati povijest, tek do sljedećeg turnira iz „velike četvorke“, Roland Garrosa. Sjajnim mečevima kroz cijeli turnir ušla je u finale, a na tom putu izbacila je i Mariu Sharapovu u polufinalu turnira rezultatom 6-4, 7-5. U finalu ju je dočekala braniteljica naslova Francesca Schiavone. Unatoč statusu autsajderice Li Na je u svojoj 29. godini, na zemljanoj podlozi koja joj najlošije odgovara pobijedila favoriziranu Talijanku rezultatom 6 – 4,  7 – 6 (0) i tako postala prva tenisačica iz najmnogoljudnije zemlje na svijetu s grand slam naslovom u svom vlasništvu. Tom pobjedom stekla je vojsku obožavatelja diljem svijeta, a posebno u domovini gdje je dočekana kao narodni heroj. Nakon takvog ostvarenja tenisačice u pravilu ili nastavljaju s dominacijom kroz sezonu ili (u lošijoj varijanti) dolaze pred zid velikih očekivanja i pritiska pa nestaju sa scene. Ovo potonje se nažalost dogodilo i simpatičnoj Li Na, ali uspije li se oporaviti do sljedeće sezone ponovo može biti „dark horse“ svih, pa i najvećih turnira.

Niti All England Club, sklon tradiciji i protokolu, nije bio lišen senzacije. U redu, to da je Maria Sharapova izborila finale i nije iznenađenje. Uostalom Ruskinja je taj turnir već osvojila 2004. godine. Petra Kvitova? Ona je bila priča turnira. Mlada Čehinja odigrala sezonu iz snova s ukupnim skorom od 60 pobjeda i 13 poraza. Osvojila je 6 turnira među kojima Pariz, Madrid i završni turnir sezone u Istanbulu. Upravo je Wimbledon bio najava uraganskog kraja sezone. U meču sa Sharapovom priredila je senzaciju pobijedivši Ruskinju rezultatom 6-3, 6-4 te je uz naslov postala i prva igračica rođena u 90-tim godinama prošlog stoljeća koja u svom vlasništvu ima grand slam naslov. Iako je mlada, Čehinja samo ostvaruje svoj potencijal kojeg su neki prepoznali i prije njene svjetske slave. Igra moderan tenis, diktira tempo igre, brzo i kvalitetno se kreće terenom, voli izlaziti na mrežu što joj daje mogućnosti pri odabiru taktike za svoje suparnice. Svakako, tenisačica koja pred sobom ima svijetlu budućnost.

Borba za posljednji grand slam sezone preselila se u SAD. Na US Openu, tradicionalnom igralištu sestara Williams, opet se dogodilo iznenađenje. Starija sestra Venus ispala je već u drugom kolu protiv Sabine Lisicki kojoj je zbog ozljede predala meč. Zato je Serena Williams nakon ozbiljne bolesti (ugrušak u plućima) pomela konkurenciju svladavši u polufinalu i prvu igračicu svijeta Caroline Wozniacki. U finalu je igrala nervozno i netipično mnogo je griješila što je njena protivnica Samantha Stosur objeručke prihvatila i odnijela naslov pobjednice US Opena. Osim poraza  Serena će ovo finale zapamtiti i po skandalu kojeg je prouzrokovala. Nije sramota izgubiti meč ali je sramotan način na koji je izvrijeđala glavnu sutkinju nakon opravdano dosuđenog poena za Stosur. Velikoj šampionki, vlasnici 13 grand slam naslova to svakako nije trebalo u biografiji.

Iako nije bila u središtu događanja na četiri najveća turnira sezone, red je da spomenemo i prvu  igračicu svijeta Caroline Wozniacki. Polufinala grand slamova su joj prevelika prepreka ove sezone, ali je svoju kolekciju naslova obogatila i onima iz Dubaija, Indian Wellsa, Charlestona, Bruxellesa, Kopenhagena i New Havena. Sezona u kojoj je definitivno potvrdila svoju svjetsku klasu, ali pokazala i nedostatke, posebno one psihološke u situacijama kada treba napraviti posljednji korak kako bi se napravio  iskorak  na najvećim turnirima. Unatoč tome, ući u sezonu kao svjetski broj 1. pa na tom broju i završiti svakako je rezultat za najveće poštovanje. Uz malo sreće dogodine bi mogla prekinuti crni niz igračica koje drže 1. mjesto WTA ljestvice, a u svom vlasništvu nemaju niti jedan grand slam naslov.

Ovogodišnji Fed Cup pogađate, opet je donio svojevrsno iznenađenje. U finalu su se sastale reprezentacije Češke i Rusije. Ruskinje su igrale pred svojom publikom u Moskvi. Mogu se podičiti i statistički najboljom reprezentacijom na svijetu u ovom trenutku. Njihova izbornica je imala slatke brige oko izbora igračica za reprezentaciju jer Rusija među prvih 100 igračica na svijetu ima čak 12 predstavnica. Nije pomoglo. Čehinje su na gostujućem terenu, predvođene raspoloženom Petrom Kvitovom (koja je donijela 2 izravna boda u pojedinačnim mečevima) uspjele u zadnjem meču parova pobijediti ukupnim rezultatom 3:2.

Tenisačice su nam protekle godine zaista donijele mnogo uzbuđenja. Mečevi su bili neizvjesni, a pobjednica turnira nije se mogla predvidjeti do samog kraja. Netko će reći da je toliko iznenađenja ustvari pad kvalitete ili nedostatak pravih šampionki. Možda. Istina je da su vladarice svjetskog tenisa (kada su zdrave) sestre Williams i da njih ove godine nije bilo sve do US Opena. Istina je i da se pobjednica Australian Opena ozlijedila odmah nakon tog turnira te svojim izostankom olakšala put svojim konkurenticama do ostalih naslova. S druge strane, da su one bile prisutne možda ne bismo mogli svjedočiti fenomenalnom usponu mlade Kvitove koja je izrasla u junakinju sezone ili borbenim nastupima Li Na koja je bljesnula i postala heroina Kineza, a na taj način sigurno i popularizirala tenis u Kini. Svjedočili smo i najdužem ženskom meču Open ere. Bio je to meč 3. kola US Opena između Samanthe Stosur i Nadie Petrove koji je završio 7-6, 6-7, 7-5 u korist kasnije pobjednice turnira, Stosur. Trajao je 3 sata i 16 minuta. Stosur je na istom turniru odigrala i najduži tie-break u povijesti ženskog tenisa s ukupno 32 poena. Zanimljivosti nije nedostajalo.  Dobar pokazatelj popularnosti ženskog tenisa je i sveprisutni Google. Listu najtraženijih sportašica na svijetu predvodi 5 tenisačica- S. Williams ima čak 125 milijuna klikova, slijede ju Sharapova i Wozniacki. Među 30 sportašica s najvećim brojem klikova na toj tražilici čak je 18 tenisačica.

Sezona u kojoj su glavne uloge odigrale neke nove cure je iza nas. Dogodine se možemo samo nadati da će ostati jednako zanimljivo, a umiješaju li se u borbu s mladim snagama i one iskusne djevojke poput sestara Williams čeka nas pravi spektakl. Tko zna, možda se u svjetskom tenisu iznenađenja nastave događati pa i u Hrvatskoj bljesne neka mlada nada spremna da se pridruži eliti.