10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Everton i Arsenal traže put prema vrhu poretka

Everton i Arsenal traže put prema vrhu poretka

Danas je na rasporedu 14. kolo engleske Premier lige. Svi današnji susreti igraju se u večernjem terminu pa tako i susret Evertona i Arsenala. To bi trebao biti derbi kola jer se radi o dvije momčadi koje igraju u dobroj formi i zauzimaju pozicije u gornjem dijelu poretka.

Everton trenutno ima učinak proporcionalan svojoj kvaliteti. Zauzimaju peto mjesto te su prva momčad od ‘ostalih', jer prve tri pozicije su rezervirane za velikane United, City i Chelsea. Četvrtu poziciju drži WBA, ali njihov senzacionalni plasman trebao bi biti samo bljesak tako da se Everton može nadati daljnjem napretku na tablici. Da bi to uspio od ključne važnosti će mu biti današnja utakmica s izravnim konkurentom Arsenalom koji se nalazi samo jedno mjesto i jedan bod iza njih. Everton je ionako trenutno najjači klub iz Liverpoola tako da će njihov ogled s londonskim Arsenalom biti i međugradski derbi.

Momčad Davida Moyesa uvijek je tu negdje pri vrhu ili u sredini Premier lige, ali do sad nisu uspjeli napraviti iskorak i dohvatiti poziciju koja vodi u Ligu prvaka. To im je ove sezone nekakva ‘tiha patnja' iako u u žestokoj konkurenciji kakva je na Otoku to nitko neće na glas reći. Momčad je sastavljena od dobrih igrača, djeluje kompaktno, a njezin menadžer već je dugo na klupi tako da je njegova vizija igre ušla u ‘DNA' momčadi.

Glavni problem Evertona ove sezone je što teško pobjeđuje. Pet neriješenih utakmica iz zadnjih sedam utakmica je razlog što ova momčad nije u samom vrhu poretka. Kao da još uvijek imaju kompleks male momčadi pa ne znaju privesti kraju dobro odrađen posao ili se ne znaju postaviti kao gazde na terenu protiv momčadi manje niže kvalitete. Ipak u derbijima Everton redovito bilježi dobre rezultate. Pobjeđivali su oni i United i Chelsea, a i Cityju nije bilo lako s njima. No s Arsenalom je priča malo drugačija. U posljednjih šest utakmica pet su puta izgubili i samo jednom remizirali. Da stvar bude gora posljednju pobjedu protiv Topnuika su upisali još 2007. godine. Izgleda da im stil igre Arsenala ne odgovara i da se s njima jako muče jer ne mogu naći protutežu kombinatorici Wengerove momčadi.

Danas bi Everton trebao Howard, Baines-Jagielka-Distin-Heitinga, Oviedo-Hitzlsperger-Naismith-Pienaar, Osman-Jelavić. Momčadi nedostaju odlični Mirallisi standardni Phill Neville, igrači čije bi usluge Moyes sigurno koristio, ali koga nema bez njega se može tako da će strateg plavih morati prilagoditi igru trenutnom kadru. Ono što se od Evertona očekuje je da zabije barem jedan gol, a odrađivanje tog posla očekuje se od Nikice Jelavića. Dosta se u posljednje vrijeme raspravljalo o njegovoj lošijoj formi no Moyes je našem napadaču iskazao potpuno povjerenje te se očekuje da i danas bude udarna igla Evertona.

Arsenal nikako ne može biti zadovoljan pozicijom na kojoj se sada nalazi. Momčad je ove sezone igrala po principu toplo-hladno tako da je šesto mjesto realan odraz onoga što momčad Arsena Wengera pokazuje na terenu. Nema više Van Persieja koji je prošle sezone sam vukao Topnike i to se vidi na rezultatima. Lukas Podolski i Oliver Giroud su odlični napadači, ali izgleda da ne mogu u potpunosti pokriti izostanak Nizozemca koji sada trese mreže za Man. United.

U posljednjih pet utakmica Arsenal je dva puta remizirao, dva puta pobijedio i jednom izgubio. To nije forma kakvu Wenger želi i to nije način na koji se može doći do jedne od prve četiri pozicije. Arsenalu nedostaje karakter pobjedničke momčadi koja ima moć i znanje da pobjeđuje u serijama. To se vidi, a to je rezultat nemogućnosti kluba da zadrži svoje najbolje igrače. To opet znači da njihov menadžer Arsene Wenger svake godine mora kupovati nove igrače i prilagođavati igru njima. S takvom politikom, Topnici su sve dalje od borbe za naslove u bilo kojem natjecanju.

Ipak večeras bi trebali biti dovoljno raspoloženi da upišu pobjedu protiv Evertona. Još uvijek Arsenal ima nekoliko odličnih igrača poput Cazorle, Podolskog, Walcotta ili Artete. Svi oni znaju igrati nogomet i u stanju su posjedom lopte i stvaranjem izrađenih šansi doći do pobjede. Baš takva igra je ono što Wenger traži od svojih nogometaša, čak i po cijenu dobrog rezultata. Nerijetko smo svjedočili da igra Arsenala ‘umire u ljepoti', ali da joj nedostaju golovi. Večeras bi se to trebalo promijeniti jer Everton igra na svom stadionu tako da će morati igrati otvorenije nego što je to slučaj kada igra u gostima. To će otvoriti prostor za Arsenalove brzance Chamberlaina i Walcotta koji znaju ‘složiti' dobru i brzu kontru te zabiti ‘jeftin' pogodak, ako takvi uopće postoje u natjecanju kakvo je Premier liga.