10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Finci jurišaju na još jedno svjetsko zlato, Šveđani i Kanađani prijete

Finci jurišaju na još jedno svjetsko zlato, Šveđani i Kanađani prijete

Danas u Finskoj i Švedskoj počinje Svjetsko prvenstvo elitne skupine hokejaša na ledu na kojem će nastupiti 16 najjačih reprezentacija svijeta u ovom trenutku. Momčadi će biti podijeljene u dvije skupine, jedna će igrati u Helsinškoj Hartwall Areni, a druga u Stockholmu pod krovom Global Arene.

Helsinki će sljedećih 16 dana biti privremeni dom reprezentativcima Finske, Kanade, SAD-a, Švicarske, Slovačke, Bjelorusije, Kazahstana i Francuske. Dobro, neki od njih oprostit će se od natjecanja ranije od ostalih, ali svi će dat sve od sebe kako bi što bolje predstavili svoju zemlju na ovom jakom turniru od kojeg je jači možda samo onaj olimpijski.  Favoriti ove skupine vidljivi su odmah na prvi pogled. Super jaka Finska nalazi se na domaćem terenu, a ujedno je i braniteljica naslova svjetskog prvaka kojeg je osvojila prošle godine u Slovačkoj pobjedom nad ljutim rivalima Šveđanima s visokih 7:1. Domaći teren možda na prvi pogled izgleda kao velika prednost, ali Finci ‘njeguju' tradiciju loših predstava pred svojom publikom koja im nikada nije donijela sreću. Naime Finci su dosad bili domaćini SP-a 6 puta i baš nikada nisu osvojili medalju pred svojom, hokejem zaluđenom, publikom. Sada se nadaju prekinuti tu neugodnu tradiciju, a veliki zalog za optimizam im je jaka postava koja se našla na popisu njihovog izbornika. Koivu, Granlund, Vaananen, Kukkonen, Niskala predstavljaju samu kremu NHL-a pa se Finsci s pravom nadaju da će igrati važnu ulogu na ovom turniru i možda biti prva reprezentacija nakon Rusije koja je obranila svjetsko zlato.

Da ne se Finci ne bi samo tako prošetali kroz skupinu pokušat će se pobrinuti Kanađani koji već tri godine nisu okusili medalju sa svjetskog prvenstva pa su sada došli malo ‘popraviti krvnu' sliku sebi i svojim navijačima. Doveli su na ovo prvenstvo Coreyja Perryja iz Chicaga, Ryana Getzlafa i Duncana Keitha iz Anaheima- sva su trojica članovi triple Gold Cluba ili u prijevodu vlasnici zlatne olimpijske i svjetske medalje te vlasnici Stanley Cupa. Izgleda da Kanađani misle ozbiljno jer ova Hall of Fame trojka ima kvalitetu i iskustvo da nanese štetu čak i jakim Fincima.

U drugoj skupini nalaze se Švedska, Češka, Rusija, Njemačka, Norveška, Latvija, Danska i Italija. Šveđani su također domaćini ovog natjecanja i trenutno se nalaze u nizu od 3 godine u kojima su uzimali neku od medalja na SP-u pa je lako zaključiti da nemaju namjeru ostati praznih ruku ni ovaj put. Henrik Zetterberg najbolji je igrač u njihovim redovima. Osvajač zlata s Olimpijade u Torinu i vlasnik Stanley Cupa iz 2008. će uz pomoć odličnog Daniela Alfredsona nositi ambicije Švedske koja uvijek puca na sam vrh, a ako ne mogu uzeti zlato zadovoljili bi se i pobjedom nad svojim ljutim rivalima Fincima. Hoće li i kada do te spektakularne utakmice doći treba tek vidjeti, ali da pitate navijače Švedske što im je draže, zlato ili pobjeda nad Finskom,  nemojte biti sigurni da bi odgovor bio ovo prvo. U svakom slučaju Šveđani se prije tog derbija moraju sastati s još nekoliko dobrih reprezentacija u svojoj skupini, a najviše u oči bode Rusija. Vjačeslav Bikov više nije na klupi reprezentacije, ali ništa manji ugled nema ni sadašnji izbornik Biljaletdinov. On kaže da se njegova reprezentacija priprema za Olimpijske igre u Sočiju. Izgleda da ne laže jer u reprezentaciji nema najvećih zvijezda poput Nabokova, Gončara, Kovaljčuka i Ovečkina već će nositelji igre biti Dajcuk, Maljkin, Nikitin, Jemeljin i Varlamov. Ako su im ti igrači zamjene onda možete samo zamislitit kakvi bi bili da su u punom sastavu. Možda i bolje da su neki igrači izostali s popisa jer bi to vjerojatno za njih bio ekshibicijski turnir. Ovako ćemo vidjeti mogu li se Rusi momčadskom igrom suprotstaviti svojim konkurentima, napasti medalju i usput se dobro pripremiti za Olimpijadu u svom Sočiju. Uspiju li u tome bilo bi ovo SP pun pogodak za njih.

Ostale momčadi ne strše toliko kvalitetom, ali treba očekivati i pokoje iznenađenje. SAD sa svojim mladim timom uvijek može iznenaditi, a tu su još Njemačka i Norveška koje su lani bile u osmini finala. Slovaci i Česi pomalo zaostaju za ovim društvom no oni su hokejaške velesile i nije nemoguće da dođu visoko, možda ne u sam vrh, ali neki od favorita bi na njima mogli ‘slomiti zube'.