10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Hrvatska protiv Makedonije otvara kvalifikacije za Brazil

Hrvatska protiv Makedonije otvara kvalifikacije za Brazil

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras u 20.15 sati igra svoju prvu utakmicu u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu. Protivnik će joj biti Makedonija, a mjesto radnje je maksimirski stadion. Svaki početak je bitan, pa tako i ovaj, posebno kada se igra u ovako teškoj i izjednačenoj skupini kakva je naša. S te strane iako se radi o prvoj utakmici kvalifikacijskog ciklusa može se reći da je ona ujedno i jedna od ključnih za krajnji rasplet.

Mnogo toga se promijenilo u našoj reprezentaciji od Europskog prvenstva i posljednje utakmice sa Španjolskom. Najveća promjena zbila se na izborničkoj klupi na kojoj više ne stanuje Slaven Bilić. Njegovu zahtjevnu ulogu preuzeo je Igor Štimac koji je svoju izborničku premijeru već odradio i to ne baš uspješno. Prijateljska utakmica sa Švicarskom trebala je biti ogledni primjer kako će Hrvatska igrati pod njegovom palicom te posljednja proba pred današnju utakmicu s Makedonijom. Govorio je Štimac da ćemo igrati poput Španjolske, spominjala se tiki-taka no sve te iluzije razbili su Švicarci kad su nam održali lekciju iz nogometa u kojoj je najviše posla imao Stipe Pletikosa koji je čak četiri puta morao odšetati u svoju mrežu po loptu. Nije to bilo dobro, ali srećom po naš stručni stožer javnost je bila zabavljena praćenjem transfera Luke Modrića u Real Madrid pa se fokus brzo maknuo s te utakmice na najveću ovoljetnu nogometnu sapunicu. Trokut Modrić, Real, Levy napokon se dogovorio pred sam kraj prijelaznog roka i Luka je na kraju ipak završio na Bernabeu tako da je naša reprezentacija postala jedna od rijetkih koja ima igrača (i to ključnog) u najvećoj momčadi svijeta. Vidjet ćemo kako će to utjecati na Modrića kada obuče kockasti dres i hoće li biti jednako dobar za reprezentaciju kao što je bio u dvije odigrane utakmice za Real. Dodatnu motivaciju sigurno će mu dati i prisutstvo Josea Mourinha na maksimirskim tribinama jer za njega je sad svaka utakmica novo dokazivanje. Moglo bi to dobro utjecati na našu igru jer se zna da je Modrićevo raspoloženje barem 30% igre naše reprezentacije.

Štimac prije utakmice nije htio otkriti početni sastav za ovu utakmicu, ali je znakovito najavio da će se igrati u formaciji koju mu je u nasljedstvo ostavio njegov prethodnik Bilić. Bude li tako onda nije teško pogoditi ni sastav. Naša vrata trebao bi čuvati Pletikosa ispred kojeg će stoperski par biti standardni Ćorluka i razbuđeni Šimunić. Bekovske pozicije trebali bi okupirati Strinić i kapetan Srna. U veznom redu će dirigirati Rakitić, Modrić i Vukojević, a glavna opasnost za gol Makedonije trebali bi biti Perišić, Eduardo i Mandžukić. Naravno Štimac ima još neke opcije koje može koristiti ako zatreba. Tu je Kranjčar koji napokon redovito igra u svom novom klubu Dinamu iz Kijeva, Olić je spreman kao puška, Jelavić se neće pomiriti s klupom…

Makedonija na svojoj klupi također ima novog izbornika. Čedomir Janevski imenovan je izbornikom 21. kolovoza tako da on zapravo nije stigao niti dobro upoznati svoju momčad,a da ne spominjemo činjenicu da s njom nema još niti jedan susret u nogama. Za njega će ovo biti premijera no Janevski zvuči optimistično. Novinarima je rekao da zna sve kvalitete Hrvatske, ali da će on nastojati istaknuti kvalitete svoje momčadi. Na koje je točno kvalitete mislio teško je reći jer Makedonija nije momčad bogata igračima ekstra klase. Daleko najbolji sigurno je Goran Pandev trenutno igrač Napolija, koji je svoj zanat pekao u najboljim klubovima Serie A. Osim njega glavne uzdanice Makedonije trebali bi biti stoper Nikolče Noveski, Danijel Georgijevski i Goran Popov iz kijevskog Dinama. Osim njih makedonija nema igrače koji bi se mogli nositi s Hrvatskom pod uvjetom da naša igra bude barem malo bolja od one koju smo prikazali protiv Švicarske. Naravno, to ne znači da Makedonci koji se nikada nisu plasirali na veliko natjecanje, neće imati svoje šanse. Tražit će ju kroz zatvorenu formaciju i pokušaj da nešto napravi iz prekida i eventualne kontre. To je logična taktika jer pokušaj nadigravanja s našim nogometašima za Makednoce bi bio ravan samoubojstvu.

Odnos snaga u ovoj utakmici drastično naginje na našu stranu. Osim što smo daleko kvalitetnija momčad imamo izbornika koji ima jednu, ali vrijednu utakmicu iskustva više, a igramo i na domaćem terenu pred brojnom publikom koja bi trebala nositi naše igrače do njihovog prvog troboda u skupini i uvjerljivog starta na početku ovih kvalifikacija koje će biti sve samo ne lake.