10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Može li Chelsea dovršiti posao i srušiti Barcelonu?

Može li Chelsea dovršiti posao i srušiti Barcelonu?

Večeras ćemo dobiti prvog putnika u veliko finale Lige prvaka koje se 19. svibnja igra na Allianz areni u Munchenu. Chelsea je svoju kartu za Njemačku rezervirao prije tjedan dana u Londonu, onog trenutka kada je Drogba zabio za pobjedu od 1:0, a sada mora samo odraditi posao do kraja i uzeti ono što mu se nudi. Zvuči jednostavno, ali nije jer ih s druge strane čeka motivirana Barcelona koja će na krilima prepunog Nou Campa dati sve od sebe da ode u svoje drugo uzastopno finale.

Teško je ovih dana navijačima u Kataloniji. Moćna nogometna družina Pepa Guardiole u samo pet dana razbila je mit o vlastitoj nepobjedivosti. Prvo je Chelsea na Stanford Bridgeu osjetio slast pobjede nad svjetskim prvacima, a onda je, samo nekoliko dana kasnije, u velikom El Clasicu Mourinhov Real u srcu Katalonije praktički osvojio naslov prvaka španjolske. Ta dva poraza pokazala su da ni jedna momčad nije savršena i da svatko može izgubiti. Ako poraz od Reala i nije toliko iznenađujuć onaj od Chelseaja sigurno jest. Baš zato će Barcelona večeras imati zadatak pokazati da je bolja momčad i da je prva utakmica bila samo loš dan.

Matematika je jednostavana, a ona kaže da Barceloni trebaju najmanje dva gola da bi vidjela Munchen. Momčadi koja prosječno zabija više od 3 gola na utakmici takav zadatak ne bi trebao biti problem, ali kriza rezultata i igre nagrizla je samopouzdanje Messija i društva. Još kad se sjete da ih u suparničkom šesnaestercu čeka ‘parkirani autobus' onda je jasno zašto ova utakmica iziskuje poseban oprez i maksimalno ozbiljan pristup. Ne onakav kakav je Guardiola pokazao protiv Reala kada je na klupi ostavio Fabregasa, Piquea i Sancheza. On je sada vjerojatno naučio lekciju pa će na Chelsea poslati svoje najjače snage, a to znači da će mladići poput Tella i Thiaga odgledati ovu utakmicu s klupe. Nije vrijeme za eksperimente i kockanje jer osim što Barcelona mora zabiti barem dva gola morat će imperativno pripaziti da ne primi još jednog jer bi to vjerojatno značio kraj njihovog putovanja u Ligi prvaka. Barcelonina obrana ne ovisi toliko o igri zadnje linije koliko o veznom redu i napadu koji svojim presingom uglavnom ni ne dopuštaju da protivnik dođe do Puyola ili Piquea već mu uzimaju loptu na njegovoj polovici što onemogućava razvijanje kontre. Tako je to barem u teoriji, ali Ramires i Drogba su u prvoj utakmici pokazali da to ipak nije nemoguća misija i zato bi povratak Piquea u momčad sigurno unio dozu sigurnosti u Barceloninu obranu dok bi se napad istovremeno mogao više usredotočiti na slaganje opasnih akcija umjesto oduzimanja lopti.

Još važnije za Barceloninu igru je da Guardiola razbudi uspavanog Messija koji još uvijek nije udario svoj pečat u ovom prijelomnom dijelu sezone. Dvije utakmice bez njegovog gola značilo je dva teška poraza i pokazalo koliko ova momčad ovisi o jednom igraču. Većinom sezone to se ne primjećuje, ali kada je pred Barcelonom neka respektabilna momčad, a Messi ‘ne dođe na utakmicu' to uglavnom ne završava dobro. Barcelona osim Messija nema ni jednog izrazitog golgetera u momčadi što znači da su Iniestina i Xavijeva dodavanja uzaludna ako ne dolaze do Argentinca koji ih trpa u mrežu. Kad je on neraspoložen Iniesta i Xavi sami moraju doći u završnicu napada, a to onda ostavlja rupe iza njihovih leđa koje protivnik pokušava iskoristiti. Sličan scenarij prethodio je Drogbinom golu u Londonu, a sličan scenarij očekuje se i danas.

Chelsea je za razliku od Barcelone ovog vikenda imao priliku odmoriti većinu svojih najboljih igrača i osvježiti se prije današnjeg dovboja. Igrali su i oni derbi ovog vikenda i to protiv svojih gradskih rivala, Arsenala, ali su unatoč ležernijem pristupu spretno i sretno odigrali 0:0, a pri tom se nisu pretjerano ni oznojili. Izgleda da je Abramoviču ipak važnije da prođe Barcu nego da uhvati 4. poziciju u prvenstvu. Pola posla njegov privremeni trener Di Matteo već je obavio, ali sada ga čeka ona teža polovica. Mora s Nou Campa otići neporažen što znači da se za taj cilj neće birati sredstva. Taktika za ovaj susret biti će ista onoj iz prve utakmice. Chelsea će stvoriti trostruki blok u svojoj polovici terena i čekati neko krivo dodavanje Barcinih playmakera da bi zatim jurnuli u kontru i pokušali zabiti gol koji bi ih vjerojatno lansirao u finale. Rudarski je to posao, ali uspiju li ga obaviti nagrada će biti neprocjenjiva. Hendikep će im predstavljati izostanak njihovog strijelca jedinog pogotka iz prve utakmice Didiera Drogbe pa će se zamjena za njega tražiti između Sturridgea, Kaloua i Torresa. Izbor napadača važna je stvar za ovu utakmicu jer onaj koga Di Matteo izabere mora zabiti svaku šansu koja mu se otvori. Bilo kakav kiks Barca će skupo naplatiti.