10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Može li netko maknuti Nadala s trona?

Može li netko maknuti Nadala s trona?

Osim što je oduvijek bio prijestolnica mondenog života bogatih Europljana, Monte Carlo je ovaj tjedan nakratko postao i središte u kojem se okupila krema svjetskog tenisa. Zemljana podloga tradicionalno je dio sezone u kojem dominiraju Španjolci pa ni ovaj turnir iz serije Masters 1000 nije iznimka pogotovo kada je u ždrijebu sedmerostruki osvajač ovog turnira Rafael Nadal koji se već prošetao do četvrtfinala, a danas će odmjeriti snage sa Stanislasom Wawrinkom u borbi za polufinale.

Nadal se polako vraća u formu poslije ozljede koljena koja ga je nakratko izbacila iz forme. Koljeno je sve bolje iako će Španjolac uvijek reći da je na oprezu i da igra ‘pod ručnom'. Ipak način na koji je došao do četvrtfinala pokazuje da mu je forma u usponu, ali tek će se u ovoj fazi turnira pokazati je li na najvišoj razini kad se sastane s protivnicima koji su sve samo ne lak zalogaj. Nadal je do sad iz turnira izbacio Nieminena i Kukushkina, a vrijedi spomenuti da pri tom nije izgubio ni jedan set što je sasvim ohrabrujuće pred teške mečeve koji ga očekuju u nastvaku turnira. Prvi takav meč igra već danas protiv solidnog Švicarca Wawrinke koji se trenutno nalazi na 26. mjestu ATP liste, ali koji vrijedi više od te pozicije. Wawrinka je u karijeri dosad osvojio samo tri turnira (Umag 2006., Chennai 2011., Casablanca 2010.) pa gledano iz te perspektive ne bi trebao biti prijetnja za Nadala koji, osim što je daleko bolji tenisač, na zemljanoj podlozi u pravilu nema konkurencije. Wawrinka nema oružje kojim bi mogao ugroziti Nadala u ovom meču, jedina šansa mu je da Rafa odigra meč daleko ispod svog standarda, ali teško je vjerovati da će se to dogoditi u ovoj fazi najecanja. Nadal ima misiju, a to je osvajanje osmog uzastopnog naslova na ovom turniru i teško će se dogoditi da ispadne već u četvrtfinalu, uostalom statistika je neumoljiva pa iako katkad vara u ovom slučaju sasvim vjerno oslikava razliku između ova dva suparnika. Stil igre ovih dvaju tenisača prilično je sličan. Obojica vole igru s osnovne crte pa treba očekivati poene s mnogo izmjena i atraktivan meč u kojem će biti svega osim neizvjesnosti kada je pobjednik u pitanju.

Nakon Nadala i Wawrinke na teren izlaze Francuzi, Gilles Simon i Jo Wilfred Tsonga. Na prvi pogled Tsonga djeluje kao favorit, ali Gilles Simon je odličan tenisač koji se trenutno nalazi na 15. mjestu ATP liste i koji može ugroziti svog, trenutno bolje rangiranog, sunarodnjaka. Simon je all-round tenisač koji vrlo dobro priprema taktiku za svakog protivnika i ima igru za bilo koju podlogu. Svojim backhandom pogađa bilo koji dio terena čak i iz ‘nemogućih' kuteva, a dodatnu nepredvidivost njegovoj igri daju česti izlasci na mrežu  koji mogu zbuniti protivnika i donose mu brze poene što može biti posebno važno na zemljanoj podlozi. Osim toga vrlo je brz na nogama i odlično se brani da bi zatim iznenada ‘potegao' kontru, a to je taktika koja vrlo dobro funkcionira na zemljanoj podlozi ako se dobro izvede. Simon je dosad u turniru pobijedio Ballereta, Gila i Tipsarevića izgubivši pri tom samo jedan set te je općenito ostavio vrlo dobar dojam u dosadašnjem dijelu turnira. S druge strane Tsonga je papirnati favorit ovog dvoboja i sve češće ulazi u polufinala koja su dosad uglavnom bila rezervirana za veliku četvorku svjetskog tenisa. U prva dva meča nije imao velikih problema protiv Kohlschreibera i Verdasca, ali će danas morati raditi mnogo više za pobjedu protiv svog sunarodnjaka. U međusobnim dvobojima Tsonga vodi s 4:1 što mu može biti poticaj za današnji meč u kojem će tražiti svoje prvo polufinale nakon Marseillea.

U ostalim četvrtfinalnim dvobojima sastaju se prvi igrač svijeta Novak Đoković i Nizozemac Robin Haase. To bi za Đokovića u normalnim okolnostima bio lak zalogaj, ali jučer mu se dogodila obiteljska tragedija (preminuo djed) pa će biti zanimljivo vidjeti kako će to utjecati na njegvou igru. Posljednji četvrtfinalni par na rasporedu je odmah iza meča Đokovića i Haasea, a u njemu se sastaju 4. igrač svijeta Andy Murray i Tomas Berdych.