10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Murray i Federer za povijest

Murray i Federer za povijest

Serena Williams jučer je obavila posao protiv Radwanske, pospremivši svoj peti Wimbledonski naslov u džep, a danas će Roger Federer pokušati napraviti još veće ostvarenje. Osvoji li danas naslov protiv Andyja Murraya bit će mu to sedma wimbledonska titula i 17. grand slam nasov. No danas će mu za taj pothvat trebati više umijeća nego inače jer će osim ‘nabrijanog' Murraya protiv Federera igrati i cijela Engleska koja još od 1936. čeka svog, domaćeg pobjednika.

Roger Federer posljednje dvije godine bio je zasjenjen od strane ‘atomskog' dvojca Đoković-Nadal, nije mogao pratiti njihov tempo ni ubitačan ritam igranja pa je primat u svjetskom tenisu prepustio najprije Nadalu, a zatim i Đokoviću. Bio je tako neko vrijeme na trećem mjestu ATP liste i čekao priliku za koju su svi, osim valjda njega, mislili da nikad više neće doći. Godine, zasićenje, jaka konkurencija sve su to bili dovoljno dobri razlozi da ga se otpiše i otpravi u mirovinu, ali mađioničar iz Basela nije mislio tako. Govorio je Federer da ima namjeru osvojiti još barem jedan veliki naslov do kraja karijere, ali kao da nikoga nije bilo briga za posrnulog kralja ovog sporta. Ako se treće mjesto na ATP listi može nazvati ‘posrnulim'. Federer nas je tijekom svoje karijere navikao na standarde koje je sam postavio i koji do njegova dolaska na scenu nisu bili viđeni u tenisu i zato je prestao biti zanimljiv nakon što je nakon višegodišnje dominacije ispustio svjetski broj 1. Krajem prošle godine kada je nanizao četiri turnira zaredom pokazao je da još nije za ‘rezalište', a ovaj Wimbledonski finale samo je dokaz toga.

Turnir je za Rogera prošao prilično lako, barem ako je suditi po rezultatima koje je ostvario tijekom turnira. Prva dva kola riješio je bez problema, u tri seta, ali onda je naletio na Juliena Bennetaua s kojim se dobro namučio u meču od 5 setova. Taj meč nije trebao tako dugo trajati, ali Federer je previše griješio, a Bennetau je je igrao iznad svojih mogućnosti. Ipak, Federer je i u tom meču izišao kao pobjednik iako nije igrao dobro, a to je karakteristika koja krasi najveće. U sljedećem kolu malo mu se otvorio i ždrijeb koji ga je spojio s Malisseom s kojim nije imao problema nego je bez puno muke u 4 seta preskočio i ovu prepreku. U četvrtfinalu igrao je s Rusom Youzhnyjem  kojeg je doma ispratio sa samo 5 gemova. Bio je to najbolji meč Federera na cijelom turniru, ali prave stvari tek su dolazile. Polufinale s Đokovićem bilo je lijek za oči svakog ljubitelja tenisa bez obzira za koga navijali. Federer je u 4 seta, autoritativno i hrabro odigrao proiv svjetskog boja 1 i podsjetio na dane dominacije u kojima je osvajao ovaj turnir 5 puta zaredom. Đoković nije mogao pratiti takav tenis i predao je svoju krunu wimbledonskog kralja u ruke jednog od današnjih finalista.

Danas će za jednog Škota navijati cijela Engleska. Pomalo neobična situacija za Britance, ali kad je Wimbledon  u pitanju bitno je samo da je netko s Otoka. Škot, Englez, Welšanin, samo da pobjednik bude s Otoka. Već je 76 godina prošlo od kad je Fred Perry uzeo naslov pobjednika legendarnog All England Cluba, a to je puno godina čak i za poslovično hladne i strpljive Engleze. Murray sada ima priliku ostvariti snove mnogih generacija, ali i za sebe kupiti mjesto u srcima svih Britanaca do kraja života. Vjerojatno bi u slučaju pobjede bio pozvan i kod kraljice na nekakvu dodjelu nekog ordena. Toliko im to znači.

Murray je imao prilično kompliciran put do finala, ali ga je više nego dobro prošao. Na tom putu ništa mu nisu mogli ni naši dečki Karlović i Čilić. Jednostavno je bio predobar. S Davidom Ferrerom je imao ponajviše problema iako ni taj meč nije išao u 5 setova, polufinale mu je donijelo Jo-Wilfreda Tsongu s kojim je odigrao sličan meč kao i onaj s Ferrerom i slično ga je, u 4 seta, poslao kući.

Murray se sada nalazi pred najvećim ispitom karijere. Oči cijele Britanije uperene su u njega, a on mora nositi sav taj silan pritisak na leđima. Pritisak Wimbledona, pritisak navijača i pritisak osvajanja svog prvog grand slam naslova. I sve to protiv preporođenog Rogera Federera. S druge strane Švicarac igra za povratak na broj 1 ATP liste i svoj sedmi grand slam finale. Svi sastojci za odlično finale su tu, a ako ih njih dvojca dobro izmiješaju mogao bi ovo biti pravi spektakl.