10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Napoli i Juventus se u derbiju bore za prvo mjesto

Napoli i Juventus se u derbiju bore za prvo mjesto

U 8. koli talijanske Serie A na rasporedu je prava poslastica za sve ljubitelje nogometa, a pogotovo calcia. Juventus na svom velebnom stadionu dočekuje Napoli. Osim što se radi o dvije najkvalitetnije momčadi lige dodatnu draž utakmici daje činjenica što ova dva kluba trenutno imaju isti broj bodova.

Dvoboj ova dva kluba posljednjih sezona  postaje talijanski Clasico. Možda nisu atraktivni kao Barca i Real, ali na ‘Čizmi' trenutno nema ničeg boljeg. Prema transfermarketu momčadi ukupno vrijede 200 milijuna eura, a najskuplji eksponat na travnjaku biti će Edinson Cavani, furiozni napadač Napolija. No ni novčana vrijednost ne može oslikati pravu kvalitetu igrača dok oni sami ne istrče na travnjak i ne pokažu najbolje od sebe, a u ovoj utakmici to će morati napraviti ako žele dobiti utakmicu i zasjesti na čelo ligaške kolone.

Biti će ovo i dvoboj dvojice odličnih trenera koji su zaslužni što su ove dvije momčadi u stalnom usponu posljednjih sezona. Conte je formalno još uvijek u ‘kazni', ali imao je dopuštenje saveza da pripremi momčad za ovu utakmicu tako da će njegov torinski stroj biti dobro podmazan i spreman da se suoči s ‘uraganom' s juga Italije. S druge strane Mazzarrijev najveći uspjeh, osim dobre igre Napolija za koju je zaslužan, jest što je uspio sačuvati ovu ekstra-momčad na okupu i odbiti sve bogate prosce koji su na stol bacali milijune svačega samo da bi se dokopali njegovih igrača, a ponajprije Cavanija i Hamšika. Njih dvojca ostali su u klubu i to se vrlo dobro vidi po poziciji koju zauzima klub iz Napulja. Kakve će postave treneri poslati na teren ostaje za vidjeti, ali ne treba tu očekivati previše eksperimenata jer ovo je prevažna utakmica da bi se kockali s nekim akrobacijama u momčadi. Rezultat je ovdje najbitniji jer ova utakmica je zapravo pogled na scudetto iako je o tome prerano govoriti u ovako ranom dijelu prvenstva. Ipak, tko pobijedi ovu utakmicu ima se pravo nadati krajnjoj nagradi.

Osim nogometnog ovo je i politički dvoboj između bogatog sjevera i siromašnog juga Italije. Možda je u današnja vremena krize glupo govoriti o bogatima i siromašnima jer ekonomsko stanje je loše u cijeloj Italiji, ali u povijesnom kontekstu animozitet postoji i zbog tog razloga pa je ovo uvijek utakmica visokih tenzija.

Juve će i večeras istrčati na svoj travnjak u prepoznatljivoj 3-5-2 formaciji koja mu je i donijela ovaj niz nepobjedivosti u kojem uživa već 50-ak utakmica. Kormilar cijelog torinskog broda ponovo će biti Andrea Pirlo koji igra sve bolje i bolje kako se sezona zahuktava. Možda je tome pomogao njegov novi bradati imidž, ali šalu na stranu, kada je ‘maestro' raspoložen za Juve nema problema što se kreacije i ofanzivnih akcija tiče. Uz njega će u vezi biti Marchisio i Vidal, pravi all-round veznjaci korisni i u obrani i u napadu. Njih dvojica trkom pokrivaju velik prostor i rasterećuju Pirla koji onda ima više vremena za razmišljanje kako poslati što bolju loptu na krila Lichsteineru i Giovincu ili u napad Mirku Vučiniću. Igra Juventusa opet će biti ogledalo karaktera ovog kluba- neslomljiva. Visok tempo od početka do kraja i napadi koji se izmjenjuju u valovima i lome ‘kičmu' suparniku. Malo koji protivnik ima snagu da se odupre naletima Stare dame, ali ako je netko ima onda je to Napoli.

I to ne samo obranom (koja je trenutno najbolja u ligi) nego baš suprotno, napadom. To je vjerojatno jasno i Mazzarriju pa bi igru trebao postaviti junački i beskompromisno. Mora natjerati momčad da stalno gleda naprijed i da ni slučajno ne potone u krilo svog golmana jer upravo je to ono što Juve želi, zbiti ih pred njihov šesnaesterac pa lomiti i lomiti dok ne slomi. Napoli mora krenuti kao da im je ovo zadnja utakmica u životu jer ova se utakmica može dobiti samo ako se zabije gol više, a ne primi gol manje. Strašan napadački potencijal u liku Cavanija, Pandeva i Hamšika sasvim je dovoljan zalog da se Napoli ne boji poći u napad, a obrana im je ionako najbolja u ligi pa će se znati s naći protiv Vučinića i Giovinca. Najtežu bitku igrači Napolija vodit će na centru protiv možda najbolje vezne linije lige. Ovdje Maggio, Behrami, Zuniga i Inler moraju čuvati leđa Hamšiku koji često krene prema naprijed i malo se zaboravi. Ta četvorka mora neutralizirati Pirla ili barem njegove lopte, a to će vjerojatno biti i ključ u ovoj utakmici. Ako Napolitanci onesposobe Pirla napravili su dobar dio posla.

Prednost na strani Juventusa je i njegova široka klupa na kojoj se uvijek može pronaći dobro rješenje, ako stvari krenu ukrivo.  Tu je Napoli malo tanak pa je za očekivati da će prva 11-orka iznijeti najveći dio tereta ovog derbija koji bi trebao pokazati tko je najbolja momčad u Italiji u ovom trenutku.