10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Nogometna rapsodija Modrih

Nogometna rapsodija Modrih

Zagrebački Dinamo pred vratima je velikog ostvarenja. Nakon večerašnje impresivne predstave i  pobjede nad švedskim Malmom, gotovo sigurno su se plasirali u Ligu prvaka. Konačan ishod realan je omjer snaga jer gosti su ponudili blijedu izvedbu nedostojnu ozbiljnih europskih ambicija, pa tako Modri odlaze na mirni uzvratni dvoboj gdje ukupni rezultat nebi trebao biti pod upitnikom.

Bila je to jedna od onih utakmica. U sparnoj zagrebačkoj noći, pred gromoglasnom podrškom prepunih maksimirsih tribina, Dinamo je pružio fantastičnu nogometnu predstavu, a slabašnom protivniku nije pružio nimalo izgleda. Dugo se čeka europski iskorak, od devedesetih godina, točnije od prije 12 godina, Zagrepčani se nisu nadmetali u elitnom europskom nogometnom razredu. Povijesna utakmica? Kruno Jurčić voli pobjeći od te teze ilustrirajući na činjenicu kako je takvih mogućnosti i utakmica bilo mnogo. Bilo kako bilo, ova momčad ima sjajnu priliku ostvariti veliki rezultat. Večerašnjim izdanjem opravdali su epitet najbolje momčadi regije, pokazali da zaslužiju naredne jeseni dočekivati velike europske klubove i biti dio elitnog razreda koji se natječe u skupinama Lige prvaka.

Glavni strateg Modrih imao je dosta dilema oko udarne postave koja bi trebala potopiti Švedski brod već u prvoj utakmici, te odškrinuti vrata raja. Odlučio se Jurčić za Ibaneza, svjestan defanzivnog hendikepa ovog Argentinca. Cufre je po tome ostao na klupi a u vršku napada našli su se Rukavina i Krstanović. Beqiraj nije startao na iznenađenje mnogih ali Kruno je taj koji odlučuje.

Goropadni domaćini, u namjeri da se što prije domognu gostujućeg gola, od prve minute pritiskali su posljednju liniju Šveđana. Za takvu angažiranost i jasno nastojanje stigla je i nagrada u jako ranoj fazi utakmice. Jedno slabije ispucavanje gostujućeg vratara Melichareka koristi Leko koji prima loptu na desnom boku, ubacuje u šesnaesterac gdje gosti ponovno  loše reagiraju i Sammiru sa desetak metara nije bilo teško obradovati svoje navijačke flote i poslati loptu u mrežu za vodeći pogodak domaćina. Četvrta je minuta bila u tijeku kada je Brazilac odlično reagirao. Pogodak kao da je još više živosti unio u redove raspoloženih Zagrepčana pa su nastavili prijetiti. Ibanez u osmoj minuti pokušava ali neuspješno, četiri minute kasnije, nakon Badeljevog ubačaja, Jerko Leko nije bio dovoljno priseban. Gosti su imali jedan udarac na Kelavin gol. I zabili pogodak. Igrala se 17. minuta, Agon Mehmeti prošetao se kraj Ibaneza i prizemnim udarcem sa ruba šesnaesterca izjednačio rezultat.

Dinamovci, iako par minuta u stanju šoka, nisu dopustili gostima da polete terenom na krilima izjednačujućeg pogotka, već su nizali priliku na priliku. Sreća nije bila naklonjena Jurčićevim momcima u prvoj dionici utakmice, promašaji iz izglednih pozicija i vratnica spriječile su da domaćini na predah odu s rezultatskom prednošću.

Drugo poluvrijeme najbolje je Dinamovo izdanje zadnjih godina. Svoje taktove nogometne rapsodije počeli su svirati u 56. minuti. Ibanez je ubacio a Ante Rukavina podmeće nogu i lopta završava u mreži gostiju. Golgeterskom manirom šibenski dragulj razgalio je maksimirske tribine. Sammir je odigrao fenomenalnu utakmicu u svom jubilarnom  50-om europskom nastupu u Modrom dresu. Tri minute nakon Antine egzekucije,  Brazilac se ušuljao u šesnaesterac, vratar ga ruši i sudac opravdano pokazuje na jedanaest metara. Budući hrvatski reprezentativac nije nudio nikakvu mogućnost gostujućem vrataru prilikom izvođenja najstrože kazne i domaćini pojačavaju prednost.

Švedski Malmo nije imao niti jednu ozbiljnu prijetnju osim pogotka iz 17. minute, Kelava je bio potpuno nezaposlen. Mlađahni Kovačić i Beqiraj ušli su u završnici a potonji je zapečatio sudbinu slabašne gostujuće momčadi. Sammir je povukao kontra napad, vidio Beqiraja a ovaj snažnim udarcem matira Melichareka koji neće Zagreb pamtiti po dobrome. Četiri puta je kapitulirao. Dinamo je imao još prilika do kraja no rezultat se nije mjenjao.

Nema straha pred uzvrat, ovakvim pristupom Modri neće propustiti plasman u Ligu prvaka. Ne treba podcjenjivati Šveđane ali pitam se, kako bi mogli zabiti tri gola a ne primiti niti jedan u ovakvom ozračju na terenu i igrom koju su večeras pokazali? Ostaje da pričekamo uzvratnu utakmicu i nadam se, ostvarenje snova svakom Dinamovcu. Nakon 12 godina.

FOTO: 24sata/Marko Prpić/Pixsell