10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Nogometni spektakl na Santiago Bernabeu. Real dočekuje Crvene Vragove u utakmici godine

Nogometni spektakl na Santiago Bernabeu. Real dočekuje Crvene Vragove u utakmici godine

Svi parovi osmine finala Lige prvaka zaista su izjednačeni i ne može se reći da nedostaje atrakcije, ali jedna utakmica ipak zaokuplja najveću pozornost navijača, medija i stručnjaka. Riječ je dvoboju Real Madrida i Manchester Uniteda koji će se večeras odigrati na mitskom Santiago Bernabeu. Još od trenutka kada je ždrijeb odlučio da ćemo ova dva velikana gledati u ovako ranoj fazi natjecanja ne prestaju analize, komentari i predviđanja o tome tko će proći dalje, a barem djelomičan odgovor dobit ćemo večeras nakon utakmice.

Oba kluba imaju sve što jedan veliki klub mora imati- tradiciju, trofeje, navijače, novac, igrače i odlične trenere. S te strane gotovo je nemoguće uprijeti prstom u jednog i reći ‘ova momčad ide dalje' jer to je jednostavno najobičnije nagađanje koje nema realnih osnova. Jedino što se u utakmici ovako jakih protivnika može analizirati su prednosti i mane jedne ili druge strane. Pobjednik će biti onaj tko svoje mane najbolje sakrije, a kvalitete uspije pretočiti u golove na terenu.

Ako je netko majstor za izvlačenje nadrealnih mogućnosti iz svoje momčadi onda je to Jose Mourinho. On je uvijek bio sposoban iz svojih igrača izvući daleko više nego što oni vrijede, a uspje li to napraviti i večeras onda nas čeka Real kakav dugo nismo gledali. Momčad ionako spada u sam vrh svjetskog nogometa, ali često se muči s motivacijom i pristupom utakmici i to je jedan od razloga zašto u ovom trenutku zaostaje za Barcelonom u domaćem prvenstvu nevjerojatnih 16 bodova. Upravo zato što je prvenstvo praktički već izgubio Mourinho sve karte baca na Ligu prvaka i lov na jubilarni deseti naslov prvaka Europe. Pritisak im je tim veći jer odmah na startu knock-out faze moraju igrati protiv jednog ovako jakog suparnika. Kada bi Real ispao bila bi to promašena i neuspješna sezona koja bi sigurno označila kraj Mourinhove vladavine u Madridu.

No Real ne razmišlja gubitnički, uostalom Mourinho ima mnogo razloga za optimizam prije utakmice. Prvi od njih je što će nakon dugo vremena imati praktično čitavu momčad na raspolaganju s iznimkom Ikera Casillasa koji će biti ozlijeđen do kraja sezone. Osim toga Portugalac je jedan od rijetkih trenera koji protiv Alexa Fergusona ima pozitivan skor u međusobnim ogledima. Dosad su se susreli 16 puta, a Ferguson je odnio samo dvije pobjede pa se i s te strane čini da je baš Mou pravi penicilin za Manchester United.

Ali da ne bi ispalo da su treneri najvažniji u ovoj priči okrenimo se malo igračima koji će biti ti koji moraju iznijeti teret ovog spektakla na svojim leđima. Real bi trebao nastupiti u svom ‘prošlogodišnjem' izdanju. Lopez- Arbeloa, Pepe, Ramos, Coentrao- Khedira, Alonso Di Maria, Ozil, Ronaldo i Benzema bi trebali biti u udarnoj jedanaestorki koja će pokušati napraviti što veću prednost za uzvrat. Zna se što je ova momčad u stanju odigrati jer je to pokazivala cijele prošle sezone kada je bila nezaustavljiva, ali je pitanje hoće li to pokazati na terenu danas kada bude najpotrebnije. Kapaciteta ima i na klupi ako nekome iz prve postave  ponestane daha jer tu su igračine poput Modrića, Callejona i Kake i to je još jedan dodatna snaga današnjeg Reala.

Posebno poglavlje u ovoj priči zaslužuje Cristiano Ronaldo igrač koji je nekoliko sezona oduševljavao u dresu Uniteda gdje je i stvorio svoj planetarni status da bi kasnije prešao u Real. Bez obzira što je prije tri godine napustio Crvene vragove navijači mu još uvijek skandiraju na Old Traffordu i doživljavaju ga kao svog igrača. Ni Ronaldo nije hladan prema njima i često zna reći da bi se jednom mogao vratiti u crveni dres kod svog nogometnog ‘oca' Alexa Fergusona, ali to mu danas neće smetati kada istrči na teren. Sada je njegov dom Snatiago Bernabeu kojim se u zadnje vrijeme sve češće čuju ovacije navijača koji neprekidno skandiraju njegovo ime. Zbog njih on mora i večeras, po tko zna koji put, ‘natovariti' momčad na svoja leđa i pružiti najbolje od sebe, a kada CR7 isporuči najbolje od sebe onda bolje od toga ne postoji. Bude li zabijao neće slaviti, ali neće ni plakati jer on dijeli san sa svojim trenerom, a to je trofej Lige prvaka u njegovim rukama i s Realovim grbom na prsima.

Zadatak pod kodnim imenom ‘kako zaustaviti Ronalda' će biti prvi u nizu onih koje Unitedovi igrači moraju riješiti ako žele ostvariti pozitivan rezultat za uzvrat, a to je barem neriješeno sa zabijenim pogotkom. Oni moraju nekako zgusnuti momčad na desnoj strani svoje obrane jer je s te pozicije Ronaldo obično najubojitiji. Problem je samo što Rafael nema iskustva ni kapaciteta da se sam nosi s Portugalcem pa bi mu tu morao pomagati zahvalni Antonio Valencia koji će zbog toga manje sudjelovati u igri prema naprijed, ali tamo United ionako ima fantastičnog Van Persiea i opasnog Wayna Rooneyja. Taj dvojac u stanju je ‘riješiti' svaku obranu na svijetu, a Real odavno nije poznat po čvrstoj defanzivi tako da prilika za golove ne bi trebalo nedostajati.

Problem za ‘Vragove' bi mogla biti njihova obrana koja ove sezone ne djeluje nimalo uvjerljivo. U prvenstvu su primili čak 31 gol u 26 utakmica. Za usporedbu jedan Swansea je primio samo 29. Obrana bi im i večeras mogla biti na kušnji jer stoperski dvojac Vidić-Ferdinand je prespor za čuvanje igrača poput Ronalda, Benzeme ili Di Marie i to bi se moglo vrlo lijepo vidjeti na terenu. S druge strane taj dvojac stopera dobar je u igri glavom kako napadačkoj tako i u obrambenoj i zato je vrlo vjerojatno da će Real do prilika dolaziti brzim pasevima po zemlji. Tu bi se ključnim mogao pokazati ‘mali umjetnik' Mesut Ozil koji zna kako podvaliti loptu u pravom trenutku da bi se stvorila prava prilika za njegove navalne igrače.

Sve u svemu večeras nas očekuje više od nogometne utakmice. Očekuje nas sudar dviju institucija i dviju nogometnih tradicija. Tko će biti bolji teško je reći, a jedina šteta kod ove utakmice jest što jedan od ova dva kluba mora ispasti već u ovako ranoj fazi natjecanja.